Tirsdag klokken 11 la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for januar. Den viser at boligprisene i Norge steg med 2,7 prosent i januar 2019.

Korrigert for sesongvariasjoner gikk prisene opp med 0,5 prosent. Boligprisene er nå 3,6 prosent høyere enn for ett år siden.

I Bergen steg med hele 5,3 prosent i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent.

Fra november til desember sank boligprisene i Bergen med 0,4 prosent, men fjoråret endte likevel med en prisoppgang fra 2017 på 1,9 prosent.

Boligprisene i Bergen har dermed steget mer i forrige måned enn i Oslo og Stavanger, men mindre enn i Trondheim.

Boligprisene i Bergen er nå 3,4 prosent høyere enn for 12 måneder siden, mot 5,3 prosent vekst i Oslo.

Se boligprisstatistikken i bunnen av saken.

Flere salg

Det ble solgt 498 boliger i Bergen i januar. Det er en oppgang på 5,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Samtidig ble det lagt ut 531 boliger for salg forrige måned, hele 18,5 prosent mer enn i samme måned i fjor.

Det tok i snitt 42 dager å selge en bolig i byen i januar, mot 63 dager i snitt på landsbasis.

Gjennomsnittsboligen i Bergen koster nå kroner 2.950.000 kroner, ifølge tallene fra Eiendom Norge.

– Flere budrunder

Regionleder i Eiendomsmegler Vest Tor Ramsøy er ikke overrasket over den kraftige prisoppgangen.

– Vi regnet litt på det, og tenkte at nå blir det bra. Økingen er øvre sjiktet av det vi hadde trodd, men mange snakker varmt om boligmarkedet for tiden. Opplevelsen vår av markedet er at det er sunt og godt, relativt forutsigbart, og at kjøperne er komfortable med prisnivået, sier han til BA.

Ramsøy sier at en del boliger som ble forsøkt solgt i høst uten hell, har gått unna etter relansering i januar.

– Vi har flere eksempler på at vi har fått samme pris for boligen i januar som vi ba om uten å få det i høst, påpeker han.

Han viser til et rekkehus på Bønes som  ble lagt ut for salg i høst, uten å bli solgt. I januar ble huset solgt for 3,95 millioner, 40.000 kroner under prisantydning, men etter budrunde.

På boliger som var ferske i markedet i januar, har det vært flere på visninger og flere budrunder, sier Ramsøy.

– Det var mye lengre mellom budrundene i høst enn det er nå. Vi får se om det fortsetter fremover. Nå selger vi marginalt flere boliger over prisantydning enn under prisantydning, fortelller han, og legger til:

– Det blir spennende å se hva dette gjør med selgernes forventninger utover våren.

– Størst volum noensinne

–  I januar steg boligprisene i Norge som normalt for måneden, men veksten i prisene er mer moderat enn hva vi har sett i mange januar-måneder de siste ti årene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

Partner Dag Jonny Johannessen i Z megleren i Bergen er ikke overrasket over at Bergen har en vekst over snittet i landet, men at veksten er såpass mye over snittet som den er, hadde han ikke sett for seg.

– Bergen har hatt en moderat prisutvikling tidligere, så vi hadde litt å ta igjen. Men kombinasjonen med at det har blitt lagt ut veldig mange boliger for salg i januar - jeg kan faktisk ikke huske at det har vært større volum noensinne før, gjør at vi ikke hadde trodd veksten skulle bli så kraftig som den er, sier han til BA.

Johannessen forteller at de har opplevd markedet som bra i januar.

– De aller fleste boligene vi har la ut for salg i forrige måned gikk etter første visning. Det viser at det er fart i markedet.

«Sjokkartet»

Partner i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen Christer Vikebø fortelller at aktiviteten i markedet var høy allerede første helgen i januar.

– Det var en «sjokkartet åpning» på januar. Vanligvis er det den tredje helgen i januar at markedet våkner, skriver han i en e-post til BA.

Privatmegleren solgte 28,7 prosent flere boliger i januar i år enn i samme måned i fjor, opplyser han.

– Bergen viser styrke med en oppgang som er nesten dobbelt så høy som landsgjennomsnittet. Det er riktignok ikke uvanlig at boligprisene stiger i januar, den beste indikatoren på et godt marked er således det høye volumet. Byen har hatt godt «føre» i januar og ingenting tyder på at dette skal skifte til lavtrykk og klabbeføre i februar, mener Vikebø.

– Raskere salg enn tallene viser

Eiendomsmegleren i Z Megleren er temmelig sikker på at snitttiden på 42 dager per salg i Bergen hadde vært lavere om man bare ser på boligene som ble lagt ut for salg i januar.

– Da hadde vi nok sett en mye hurtigere omsetningstid enn 42 dager, sier han.

Johannessen advarer likevel mot å tro at den overraskende sterke starten på boligåret betyr at prisene skal stige kraftig hele året.

– Vi  forventer ikke at veksten vil være tilsvarende høy de kommende månedene. Men en videre økning denne de neste par månedene tror vi definitivt på. Det er normalt kraftig prisøkning første kvartal. Men folk må ikke tro at dette betyr at det vil bli en stor prisvekt i år, sier han.

Prisutviklingen i landets største byer i januar (siste 12 måneder, 5 år og 10 år i parentes):

Oslo: 1,7%, sesongjustert: 0,3% (5,3%, 50,2%, 113,5%)

Bergen: 5,3%, sesongjustert: 0,9% (3,4%, 16,8%, 74,4%)

Trondheim: 3,9%, sesongjustert: 1,1% (0,3%, 17,9%, 82,3%)

Stavanger m/omegn: 2,8%, sesongjustert: 0,3% (2,1%, -7,9%, 33,9%)

Tromsø: 4,2%, sesongjustert: 1,6% (2,6%, 31,0%, 80,6%)

Kristiansand: 2,7%, sesongjustert: 0,7% (3,3%, 10,6%, 27,8%)

Kilde: Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no