På en pressekonferanse tirsdag formiddag offentliggjorde Norges Cykleforbund laget til sykkel-VM i Yorkshire i slutten av september. På det seks mann store laget var det ikke funnet plass til askøyværing Odd Christian Eiking.

Da BA ringte 24-åringen for en reaksjon på vrakingen, var askøyværingen på sykkeltur på Trengereid.

– Er jeg ikke med? Det er skuffende, var 24-åringens spontane reaksjon.

Han visste altså ingenting om at han var vraket.

– Jeg synes at det er litt for dårlig at jeg ikke har fått noe beskjed. Det skjønner jeg ingenting av, sier han, mens han puster og peser på sykkelsetet.

– Må snakke med dem

Den 285 kilometer lange løypen omtales som hard. Selv tror Eiking at løypen på fellesstarten kunne passet ham bra.

– Jeg har gjort to greie VM de foregående årene, og jeg synes at jeg har noe der å gjøre. Formen er bra. Men når jeg hører hvem som er tatt ut, kan det virke som de tror at løypen passer for Alexander Kristoff. Det er greit. Men jeg er selvsagt skuffet over at jeg ikke får være med, sier Eiking, som reiser til Italia for å delta i et ritt til helgen.

– Vil du ta opp det at du ikke har fått noe beskjed fra landslagsledelsen?

– Jeg må jo snakke med dem. Men hvis de ikke vil gi noe beskjed, så er det ikke noe jeg kan gjøre med det. Men jeg synes at det er for dårlig, sier Eiking.

Ville unngå lekkasjer

Sportssjef i Norges Cykleforbund, Hans Falk, sier de holdt lokk på laget for å unngå lekkasjer.

– De siste årene har vi gitt beskjed i forkant. Det har ført til at lagene har kommet ut i pressen og i sosiale medier, noe som igjen har gjort at det ikke har vært noen interesse for vår pressekonferanse. Laguttaket og den pressekonferansen er viktig for våre sponsorer, så derfor valgte vi å ikke avsløre laget på forhånd i år, forklarer Falk, som sier at han forstår askøyværingens frustrasjon.

Han forteller at Eiking var nære å komme med på laget.

– Vi har tatt ut de seks som vi mener er best egnet til det som venter. Du kan si at Edvald (Boasson Hagen), Amund (Grøndahl Jansen) og Alexander (Kristoff) var «bankers», så hadde vi tre plasser til. Det er flere som har vært veldig nære, deriblant Eiking, men det sier seg selv at de som er nummer syv, åtte og ni ikke er langt bak, forklarer Falk.

Mennenes fellesstart går 29. september. Ingen av seniorene skal sykle lagtempoen.

Heine var selvskreven

Fana-rytter Vita Heine er på sin side med til VM.

– Hun var selvskreven, både til fellesstarten og til tempoen. Hun har en kjørestyrke og egenskaper som gjør at hun kan gjøre en god jobb for laget og seg selv på fellesstarten, selv om hun personlig ikke har den beste avslutningen, sier Falk.

På tempoen har han store forhåpninger for vårt lokale håp.

– Er hun en medaljekandidat?

– Tja. Hun var ett sekund fra bronsen under EM, så det er jo mulig, selv om konkurransen blir enda sterkere nå. Vi tror på en topp prestasjon, så får vi se hvor langt det rekker. Hun er i hvert fall en kandidat til en topp fem-plassering, sier Falk til BA.

Bergenseren Sakarias Løland er tatt ut på juniorlaget til VM.

Uttak til sykkel-VM i Yorkshire i september

Norges Cycleforbundet har tatt ut følgende utøvere til sykkel-VM i Harrogate i Yorkshire, Storbritannia 22.-29 .september

Menn, fellesstart:

Alexander Kristoff (UAE), Vegard Stake Laengen (UAE), Sven Erik Bystrøm (UAE). Amund Grøndahl Jansen (Jumbo Visma), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data). Carl Fredrik Hagen (Lotto Soudal).

Menn U23, fellesstart:

Tobias Foss (Lillehammer), Torjus Sleen (Tønsberg), Idar Andersen (Gauldal), Martin Bugge Urianstad (Stavanger), Jonas Iversby Hvideberg (Fredrikstad).

Menn U23, tempo:

Foss og Iver Knotten (Tønsberg).

Menn junior, fellesstart:

Fredrik Finnesand (Sandnes), Tord Gudmestad (Stavanger), Sakarias Løland (Ringerike), Johannes Staune-Mittet (Lilehammer) og Vegard Stokke (Glåmdal).

Menn junior, tempo:

Finnesand og Staune-Mittet.

Kvinner, fellesstart:

Susanne Andersen (Stavanger), Stine Borgli (Victoria), Vita Heine (Fana), Katrine Aalerud (Vestby) og Ingvild Gåskjenn (Horten).

Kvinner, tempo:

Heine og Aalerud.

Kvinner junior, fellesstart:

Silje Mathisen (Halden), Elise Marie Olsen (Halden) og Anne Dorthe Ysland (Gauldal).

Rikke Enstad (Horten) og Natalie Midtsveen (Ringerike) kjemper om den siste plassen.

Kvinner junior, tempo:

Tuva Byberg (Stavanger) og Ysland.