Klokken 1020 melder Utdanningsdirektoratet at de aller fleste kandidater har nå har fått tilgang til gjennomføringssystemet på norskeksamen.

– Noen kandidater kan fortsatt oppleve ustabilitet i en liten periode, men vil ikke miste noe av arbeidet som følge av dette. Kandidater som er berørt av feilen, skal få ekstra tid på eksamen. Problemet med tilgangen til forberedelsesdelen er også løst, skriver de på sine nettsider.

– Problemet med innlogging er nå løst, og de aller fleste kandidater har nå tilgang til gjennomføringssystemet. Vi skjønner at dette har vært frustrerende for de som tar eksamen i dag og har blitt berørt. Kandidater som er berørt av feilen, skal få ekstra tid på eksamen, skriver kommunikasjonsdirektør i utdanningsdirektoratet Annelene Svingen i en e-post til BA.

Møre og Romsdal avlyste - Vestland gjennomfører

VG skriver mandag formiddag at Møre og Romsdal fylke har avlyst norskeksamen på videregående skoler på grunn av innloggings- og nettverksproblemer. Viken fylke vurderer å be Utdanningsdirektoratet om å annullere eksamen.

I Vestland er det derimot ingen utfordringer etter at Utdanningsdirekoratet varslet at innloggingsproblemene var løst.

Det sier opplæringsdirektør Bjørn Lyngedal til BA i 1315-tiden.

– Vi har fått ikke noen opplysninger fra skolene per nå om at det ikke er mulig å gjennomføre eksamen. Om det skulle bli behov for å annullere eksamen vil Utdanningsdirektoratet gi oss beskjed om det.

Utdanningsdirektoratet jobbet mandag morgen på spreng med å finne årsaken til problemene.

– Noen kandidater har problemer med innloggingen til gjennomføringssystemet for eksamen. Vi jobber med å rette opp feilen så raskt som mulig. Vi kommer tilbake med mer informasjon så snart vi har det, skrev Svingen i en epost til BA.

Det var Dagbladet som først meldte om problemene mandag morgen.

Fikk ikke åpnet oppgavene

Det er foreløpig uklart hvor mange som ble berørt av systemfeilen, men BA har blitt oppringt av elever på tiende trinn som skal ha eksamen i engelsk tirsdag som også har innloggingsproblemer.

Ved 10-tiden melder de til BA at de nå kommer seg inn, én time forsinket.

En eksamensvakt ved en videregående skole i Vestland meldte til BA at elevene som skal ha norskeksamen ikke klarte å åpne oppgavene.

Han opplyser at noen av elevene fikk åpnet, men de aller fleste fikk ikke det.

De ventet da på beskjed om hva som skjer videre, og han forteller til BA at elevene begynte å bli urolige.

Eksamen skulle ha startet klokken 0900.

Gis ekstra tid

Etatsdirektør for skole i Bergen kommune, Frode Nilsen, bekrefter overfor BA at tiendeklasselever som skal ha engelskeksamen tirsdag hadde problemer med å få tilgang til forberedelsesmaterialet sitt.

– Det er sentrale problemer med innloggingen til Udir, og noen elever får ikke frem forberedelsesmaterialet sitt. De jobber for å rette opp feilen, og alle elever som er berørt skal få ekstra tid, sa Nilsen til BA mandag morgen.

Mandag har tiendeklassingene matteeksamen, og der har de jobbet på papir frem til klokken 1000. Da skal de logge seg inn og jobbe digitalt.

– Vi er litt usikker på hvordan det ligger an med innloggingen, men dersom det blir problemer også her, vi elevene få ekstra tid, sa Nilsen til BA.

Han sier at utfordringer med den digitale gjennomføringen av eksamen ikke er helt uvanlig.

– Det går som regel bra med ekstra tid. Det er viktig at elevene får tilgang til det de trenger for å forberede seg til eksamen. Vi får se utover dagen hvor lang tid det tar, og hvilke konsekvenser det får, sier Nilsen.

Udir sine sider skriver de at eksamen i matte ikke skal være berørt av problemene.

– Blir stressende

Leder for Elevorganisasjonen i Vestland, Birk Monsen, synes det er synd at mange elevers første møte med eksamen er trøbbel.

– Det er allerede mange som er litt redde for eksamen. Når de da møter problemer og kok, så blir det veldig stressende, sier han og legger til:

– Vi er veldig imot eksamen, og når det tekniske da ikke fungerer blir vi ganske skuffet.

Han forteller at mange avgangselever på videregående har tatt kontakt med dem etter nynorskeksamen som ble gjennomført 19. mai.

– Mange opplevde å ikke få bruke Lexin, en av de godkjente ordbøkene og hadde heller ikke tilgang til NDLA, en samling med digitale ressurser. De som er påvirket føler de har gjort det dårligere på eksamen enn de kunne gjort med hjelpemidlene, sier Monsen.

Bjørn Lyngedal, opplæringsdirektør i Vestland fylkeskommune, bekrefter at det var problemer.

De har foreløpig ikke oversikt over hvor mange som ble berørt av feilen.

– Vi må få tilbakemelding fra skolene. Det var problemer i cirka ti minutter på fredag, skriver Lyngedal i en SMS til BA.