Hamre og Tjomsland er Trav-Norges mest suksessrike trenere. Nå har Norge blitt for lite for sistnevnte. I 2021 ser han mot Europa, og Hamre har stjernehesten som kan erobre kontinentet.

Det ble riktignok ingen økonomisk rekordsesong for den Larvik-stasjonerte bergenseren i fjor. I 2018 kjørte han inn 18 millioner, og i 2013 tok stallen smått utrolige 256 seire. Det var mest i Europa, og en rekord han neppe kommer til å slå igjen.

Vant og tapte

– Nei, det er nesten umulig ettersom det ble kjørt mange flere løp da enn nå. Med tanke på koronaepidemien ble 2020 veldig bra, siden det ikke ble kjørt løp i Norge i flere uker i mars og april. I tillegg var premiene kraftig redusert, sier 56-åringen til Equus.

For første gang i historien vant han våre to største internasjonale storløp, Oslo Grand Prix og Ulf Thoresen Grand International. I tillegg ble Hamre for første gang mestseirende kusk på Jarlsberg og Sørlandet.

2020 ble samtidig året hvor den største nedturen kom.

– Ecurie Ds galopp som vinner av Europas største 4-årsløp, UET-Derby, i Paris var tung å svelge. Det kom uventet og kostet to millioner, sier Hamre ettertenksomt.

Ecurie D er stallens superhest. En nybliven 5-åring som var ubeseiret til han møtte den eldre eliten i det prestisjetunge Hugo Åberg-løpet i Malmö i august. Totalt er det blitt 14 seire på 17 forsøk og 3,3 millioner innkjørt.

Nå venter de aller største løpene.

Ettertraktet stjerne

– Ecurie D er en supertraver. Den hesten du drømmer om å trene. Alle Europas storløpsarrangører ønsker å ha ham i sine løp. Det blir å plukke ut de løpene vi ønsker. Det er klart at det største vil være å seire i Elitloppet siste søndagen i mai, røper Hamre.

Elitloppet er verdens største sprintløp for eldre hester med en premiesum på tre millioner. Løpet, som består av kvalifisering og finale, kjøres på Solvalla travbane i Stockholm.

Les også

Travlegenden Ove (72) kjører for barna

Frode Hamre har vært trofast mot Norge gjennom hele sin karriere, men sier at i 2021 kommer stallens hester til å reise mer utenlands.

– Vi har så bra hester nå at planen er å starte mer utenlands, spesielt Sverige, hvor premiene er mye høyere enn hjemme. Jeg må tenke på hesteeierne. Det er dyrt å ha hest i Norge, og jeg må starte der pengene er. V75 i Norge og Sverige, årgangsløp og Bjerkes tirsdagsløp er det vi satser på i år, sier Hamre.