Like etter klokken 21 tirsdag kveld meldte 110-sentralen om en støvgasseksplosjon inne på Toros hovedfabrikk i Arna.

En støvgasseksplosjon tilsier at det har vært en høy konsentrasjon av brennbart støv i luften, som kan føre til en eksplosjon om der er gnister.

– VI holder på å etterforske og kartlegge det som har skjedd. Det viktigste er det ikke har vært noen personskader, sier fabrikksjef Roy Eide.

Folk til stede

Eide var selv ikke i området da det smalt, men har fått beskrevet deler av hendelsen fra sine ansatte. Han kaller det hele en arbeidsulykke som skal ha skjedd til tross for strenge rutiner.

– Det skjedde i et område hvor vi bearbeider råvarene våres. Der var folk på jobb, siden vi kjører to skift på denne avdelingen. Hendelsen skal ha skjedd i forbindelse med påfylling av produkt i en tank, beskriver han.

Om rutinene ikke ble fulgt, eller om det var noe helt annet som forårsaket støveksplosjonen, vil han ikke spekulere i. Han vet heller ikke hvor stor eksplosjonen skal ha vært. Det er ikke meldt om skader på fabrikkonstruksjonen.

– Arbeidstilsynet og politiet er varslet om hendelsen, sier Eide.

Han håper produksjonen kan være i gang igjen allerede onsdag eller torsdag.

Trippelvarslet

Det kom inn en trippelvarsling til nødetatene da eksplosjonsmeldingen tikket inn. Mens helsevesenet avventet situasjonen, var både politiet og brannvesenet på stedet. I tillegg bisto industribrannvesenet.

Ifølge Eivind Hellesund i politiet skal det ikke ha blitt opprettet noen sak fra deres side.

– Det har vært en eksplosjon i en tank som er flerret opp, mest sannsynlig på grunn av statisk elektrisitet. Det er ikke meldt om skader på konstruksjonen, sier 110-sentralens Morten Frantzen.

– Kan en slik eksplosjon være farlig?

– Ja, det er klart. Det kommer et kraftig trykk av en slik eksplosjon, sier Frantzen.

I 2230-tiden tirsdag opplyser han om at brannvesenet nærmer seg en avslutning på stedet. De jobbet med å fjerne ti centimeter med vann fra gulvet etter at sprinkleranlegget ble utløst.

Toro arbeider selv med å avklare skadeomfanget i bygget.

Skjedde også i 2014

I mars 2014 ble en mann innlagt på Haukeland med alvorlige brannskader i ansiktet og på overkroppen. I tillegg ble en annen person lettere skadet. Den gang var det også snakk om en støveksplosjon.

Denne gang var det ikke meldt om flammer, mens det i 2014 utartet seg til å bli en brann.

I tillegg ble en mann lettere skadet under en støveksplosjon i samme bygg i 2012.