Tirsdag kveld ble over 800 BKK-kunder i Nordhordland strømløse som følger av lynnedslag. Også i Bergen har det vært en god del lynaktivitet den siste tiden.

– Ja, det har faktisk vært jevn aktivitet fra sør i Rogaland til nord i Trøndelag de siste 24 timene, sier seniortekniker Oddgeir Rokseth i Sintef Energi til BA.

I samme sekund traff også et kraftig lyn rett sørøst for Gullfjellet. Det ble målt til 142 kiloamper.

– Vinterlyn kan være kraftigere enn sommerlyn, sier Rokseth i Sintef Energi.

Bare fire prosent av lynene som treffer Norge i løpet av et år kommer om vinteren. Men selv om antallet lyn gjerne er færre om vinteren, er de som slår ned ofte kraftigere.

De som har slått ned i bergensområdet siste døgn, varierer i styrke.

– I listen her har vi lyn på alt mellom én  og 179 kiloamper, det er mange som er over 100 kiloamper. Aktiviteten er ganske spredt, mest på innsiden og i fjellene, sier Rokseth.

Et gjennomsnittlig lyn kan sies å være rundt 50 kiloamper eller lavere. Det siste døgnet har mange dobbelt så sterke lyn hamret ned over Bergen og området rundt.

Det kraftigste lynet som har truffet i løpet av de siste 24 timene ble målt til 179 kiloamper. Det traff like ved Byvegen på Søfteland i Os kommune sør for Bergen klokken 1040 onsdag formiddag.

Ifølge meteorolog Marit Funnemark skal den samme bygeaktiviteten med lyn- og torden fortsette både torsdag og fredag.