Overskriften kan ved første øyesyn virke malplassert. Dette innlegget skal jo være et forsøk på å rette oppmerksomheten mot eldreomsorgen. Men når man for tiden blir servert alle innslagene som rammer mange eldre, som Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører», da synes jeg faktisk ordet «eldresorgen» er mer passende.

Politikere og fagfolk har samstemt fortalt oss at nå kommer eldrebølgen med stormskritt. Hvorfor har man ikke tatt bedre tak i dette da? De siste dagers ufattelige historier som har avdekket slike alvorlige og kritikkverdige forhold, burde ikke alarmklokkene for lengst begynt å ringe?

Den absurde diskriminering av gamle mennesker. De er ofte ikke med når man diskuterer prioriteringer i helsevesenet engang. Plassen deres er bakerst i køen!

I BA leser vi om demente Kjell som ble innlagt på kommunens sengepost. Den tidligere aktive mannen ble tilfeldigvis funnet på Danmarks plass av forbipasserende. Helt alene! I Nærøysund hører og ser man om eldre som på stedets sykehjem blir behandlet med tvangsbruk, understimulert og feil medisinering.

I VG kunne vi lese om en eldre dame som ble skrevet ut av Stabekk helsehus, men glemt av hjemmetjenesten i Bærum kommune og funnet død hjemme etter halvannen uke.

Det kan da ikke være mulig å lese slikt om mennesker.

Nå er det på tide at «De eldre vågner», som Henrik Ibsen ville ha skrevet. Våre folkevalgte politikere burde være de fremste talspersoner for en slik politikk. Og eldrepolitikken er et sentralt tema i hver valgkamp.

Politikeren står nærmest på kne foran de gamle, holder deres hender og klapper de på kinnet. Rullestoler og gåstativer svinges frem mot politikerne som med hjertegode smil frembringer sitt budskap: «Gi oss din stemme så skal vi tale deres sak». I mellomtiden løper dagens pleiere seg i hjel etter stoppeklokkeprinsippet.

Les også

Kommunene må settes i stand til å takle eldrebølgen

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) bruker ordet «krevende» i nesten alt hun blir spurt om. Ja, det er en krevende situasjon eldrebølgen befinner seg i. Og enda mer utfordrende synes den å bli. Ikke fortell oss at dette er noe våre folkevalgte ikke har kjent til! Og de har fått mange tips om hvorledes noe av dette kan løses. Slutt med ansvarsfraskrivelser mellom stat og kommune. Prioriter denne del av politikken med økt pengebruk. Øk utdannelsen av fagpersoner til disse tjenester og gi de bedre lønnsvilkår.

La store og kostnadskrevende byggeprosjekt og Follo-baner og dyre kulturbygg la vente på seg til fordel for våre egne gamle – mennesker som har tjent vårt fedreland i hele sitt liv og som burde ha krav på en verdig alderdom.

Jeg liker ikke å måtte fortelle det, men det er ikke langt fra at jeg får lyst til å kaste opp når jeg ser valgkampreportasjer fra gamlehjem med kyss, klapp og klem!

Les også

Takk til alle helsearbeidere!