Motorsport er ingen dans på roser. Gjennom hele karrieren har Andreas Bakkerud jobbet iherdig med å skaffe penger og sponsorer for å holde satsingen flytende.

Verre ble det da pandemien inntraff. Etter noen tunge år der Bakkerud måtte vinke farvel til VM-sirkuset og livnære seg på å grave grøfter og andre bijobber, løsnet det i fjor sommer.

Først fikk han kontrakt med et litauisk team og vant EM sammenlagt i det som er rallycrossens nest øverste nivå, før han denne sesongen ble en del av det verdensomspennende mesterskapet Nitro Rallycross.

– Det er X-games sin versjon av rallycross. Det er veldig stort i USA og vises i beste sendetid der, men det er foreløpig litt nytt for oss europeere. Denne sesongen har det gått fra å være en amerikansk serie til å bli verdensomspennende med løp i Europa, Canada, USA og Saudi Arabia, forklarer Bakkerud.

Mesterskapet avgjøres med til sammen ni løp, der finalen finner sted i Las Vegas i mars neste år.

1000 hk og 80 meter lange svev

Det spesielle med NItro Rallycross er at alle bilene er elektriske og at alle bilene er mer eller mindre identiske.

– Det er noen sinnssyke krefter i spill. Vi har egentlig gått fra 600 hestekrefter i bensinbilene til 1000 hestekrefter med disse elbilene. Det er ganske sykt. Tidligere kjørte vi også mindre personbiler, mens disse er litt større og bygget etter SUV-konseptet, forklarer Bakkerud, som innrømmer at det sitter langt inne for en motorentusiast å omfavne en elektrifisering.

– Jeg er «petrol head to my bone» og foretrekker fortsatt å kjøre bensinbiler, men vi er tilpasningsdyktige. Slik verden er nå er det naturlig. For oss som kjører er det litt mindre å gjøre i cockpit og det er ikke lenger fullt så varmt i bilen, selv om det fortsatt er veldig varmt, sier 30-åringen, som fikk noen gjesteopptredener i Nitro Rallycross i USA i fjor høst.

I tillegg til at bensinen er byttet ut med strøm, er det mer grus og flere lange hopp i Nitro Rallycross.

– Det er litt uvant. På den ene banen i USA har vi blant annet strekk der vi hopper 80 meter.

Øverst på pallen i Sverige

I åpningsløpet i England ble det én 2.-plass sammenlagt. I helgen gikk bergenseren helt til topps da Nitro Rallycross Championship gikk av stabelen i Strängnäs i Sverige.

– Det er digg å stå øverst på pallen igjen. Denne gangen var også svenske John Kristoffersson, som er firedobbelt verdensmester med. Han kom på tredjeplass, så det var deilig å stå over ham på pallen igjen, ler Bakkerud.

Nå tar Nitro Rallycross en pause frem til oktober. I mellomtiden reiser Bakkerud til Hell i Stjørdal for å gjøre en gjesteopptreden i EM i rallycross på Lånkebanen. Samme sted vil også et VM-løp i rallycross for første gang gå med elbiler. Neste sesong er også VM-sirkuset elektrifisert.

Bakkerud, som har sølv og bronse i VM, har fortsatt en stor drøm å ta VM-gull.

– VM-gull er fortsatt målet og selv om jeg stortrives i Nitro Rallycross, ønsker jeg å komme tilbake til VM igjen. Det er enda gjevere. At jeg nå opparbeider meg mye erfaring med elbil-kjøring tror jeg sånn sett er en fordel. Jeg føler at rallycross-sporten er på vei tilbake nå. Elektrifiseringen av rallysporten er fortsatt litt ny, men etter noen barnesykdommer i starten, tror jeg at dette har kommet for å bli. Det er nok bare et tidsspørsmål før bilfabrikantene i større grad ser at dette er en fin anledning til å markedsføre seg, sier 30-åringen.

Nå er han først og fremst glad for at han igjen kan leve av bilkjøring.

– Det var tungt å stå utenfor og det er godt å være tilbake. Den avtalen jeg har nå er ganske bra. Jeg tjener ikke veldig mye, men må heller ikke betale så mye. Ved hjelp av lojale sponsorer fra Bergen får jeg det til å gå rundt, sier Bakkerud, som har opsjon på én sesong til med Monster Energy RX Cartel etter 2022-23-sesongen.