Gå til sidens hovedinnhold

Elevene lærte spesielt én ting i 2020: – Hjemmeskole er kjedelig

– 2020 har fått meg til å tenke mer på de eldre. Jeg har ikke sett besteforeldrene mine så mye, sier Julie Iversen Århus (11).

6.-klassingene på Hjellestad skole spurte læreren sin om å lage en oppsummerende skoleavis om året 2020. Saken som overskygget alt var covid-19 og følgene av pandemien. Hvordan beskriver de året som har gått?

– 2020 har vært vanskelig for mange. Mye har vært annerledes, sier Leonora Svanevik (11).

– Ja, koronaviruset har gjort at 2020 har vært et vanskelig år for mange. Jeg synes det var vanskeligst i vår da vi måtte ha hjemmeskole, for da kunne jeg ikke se så mange av vennene mine, sier Pernille Bruun (11), og får et samstemt «ja, enig» fra resten av gruppen.

Trodde det skulle være gøy

– Jeg synes hjemmeskole hørtes veldig greit ut i starten, for da kunne jeg velge litt når jeg ville begynne, men det ble så kjedelig at jeg gikk ut av huset bare for å stelle hønsehuset, sier Markus Midtbø-Nilsen (11) – og legger til at han også huser kanin, undulat og hund.

– Jeg savnet vennene mine, men dyrene mine var godt selskap. Hunden min var best underholdning, for han har litt mer personlighet enn de andre, tilføyer Markus som også benyttet den ekstra fritiden på å lære seg triks på trampolinen.

Pernille oppdaget at hun fikk mer tid, men at dagen da ble særlig lang.

– Jeg ble fortere ferdig med skoledagen når den var hjemme og fikk mer fritid, men jeg hadde ikke så mye å gjøre når håndballen og ridningen var avlyst, sier hun.


– Erna er strengere

Elevene er klare på at det var deilig å komme tilbake til ordinær skole og fritidsaktiviteter. Men frykten for å bli fratatt det igjen, har vært vedvarende gjennom skoleåret.

– Hvis jeg bestemte, hadde alle skoler sluttet to uker før julaften. Da hadde ingen trengt å være redd for å komme i karantene før jul, sier Marcus Svanbring Hetland (11).

– Tenk, i starten trodde vi at alt med koronaviruset skulle gå over raskt. Ingen brydde seg så mye, i hvert fall ikke Trump, påpeker Patrick Kobbeltvedt Olsen (11).

– Mens Erna sier vi må passe på mer, for det er ikke bra om alle blir syke samtidig, skyter Pernille inn.

– Viruset er farligere for dem som er eldre, og flere eldre kan dø av det. Derfor tenker jeg ekstra på å gjøre som Erna og de voksne sier; vaske hender og holde avstand, sier Julie og legger til:

– Men rett etter at Erna sa vi ikke må ta hverandre i hendene, gjorde hun nesten det på TV. Det betyr at alle kan gjøre feil.

– Jeg gleder meg til vi kan være med alle vi vil igjen og ikke trenger å tenke på munnbind og avstand, men vi kan godt fortsette å være flinke til å vaske hender. Det er bra, fastslår Marcus.

Kommentarer til denne saken