Gå til sidens hovedinnhold

Elevene slipper ikke karantene lenger: – Noen foresatte er fortvilet

Barn og unge får ikke lenger lov til å teste seg for å slippe karantene. Fjerdeklassingene ved Sædalen skole var de første som ble sendt i hjemmekarantene som følge av tiltaket.

Testkapasiteten i Bergen er sprengt. Derfor besluttet kommunen torsdag at barn og unge under 18 år ikke lenger kan teste seg for å slippe karantene. Nå må det gå syv dager før de kan teste seg ut.

– Vi må gjøre noe for at systemet ikke skal bryte sammen, sa smittevernoverlege Egil Bovim til BA torsdag ettermiddag.

De siste ukene har det vært lange køer utenfor byens teststasjoner. Mange har stått flere timer i kø, mens andre har møtt opp grytidlig for å unngå ventetiden.

Støtter tiltaket

Kjersti Wold Slettebøs sønn har nettopp begynt i førsteklasse på Sædalen skole i Fana. Hun tror dette tiltaket kan være med på å minske de lange køene ved teststasjonene.

– Jeg tenker at det er mer fornuftig, fordi det da blir mer stabilt. Jeg jobber på skole selv også, og jeg ser at for både elever og lærere vil det være det beste, for å få isolert smitten så fort som mulig, sier Slettebø.

Ble satt i karantene dagen før

Allerede onsdag ble det bestemt at 4. trinn ved Sædalen skole skulle suspenderes fra den daværende ordningen.

Det skjedde fordi tre elever på det aktuelle trinnet testet positivt for koronavirus. Smittevernoverlegen var bekymret for at alle smittetilfellene på trinnet ikke var oppdaget. Derfor bestemte smittevernoverlegen seg for å sende elevene i hjemmekarantene.

– Onsdag kveld gikk det ut en melding til de foresatte om at barna likevel ikke kunne teste seg ut av karantene, fordi situasjonen var så uavklart, og fordi vi lurte på om vi sto overfor et smitteutbrudd, forklarer rektor ved Sædalen skole, Birgitte Leirhol.

– Noen er fortvilet

Elevene har blitt satt i hjemmekarantene, og får digital undervisning ut denne uken. Det mener Leirhol var en riktig avgjørelse.

– Jeg forstår bakgrunnen for hvorfor denne avgjørelsen er tatt. Det handler ikke om at skolene ikke er rustet for å klare det. Det handler om kommunen, og om de er rustet til å klare trykket på testingen eller ikke, sier hun.

Tilbakemeldingene fra de foresatte har vært veldig varierte, forklarer Sædalen-rektoren.

– Noen er fortvilet, noen er kritisk til at ordningen ble suspendert, og noen er veldig glade for at alle havner i karantene, sier hun.

Kommentarer til denne saken