Elevene streiker: – Politikerne har ikke gjort noe siden sist

Martin Skadal holdt appell for en pakket Torgallmenningen.

Martin Skadal holdt appell for en pakket Torgallmenningen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Bergenselevene møtte frem i hopetall på Torgallmenningen.

DEL

– Vi har fått nok «blablabla», sa de i forkant av den forrige streiken, som mobiliserte et historisk høyt antall unge til demonstrasjon for klima.

Hva fikk de ut av den? Et klapp på skulderen, har ungdommene bak klimaopprøret kommet til. Dermed arrangerte de fredag en ny storstreik på Torgallmenningen. Målet er handling, ikke bare lovord og skryt for engasjementet.

– Politikerne har ikke gjort noe siden sist, sier Martin Skadal.

Han var først på scenen for å mane troppene til kamp.

Flere utrop, for eksempel "politikerne er veik, vi går til streik" ble drillet fra scenen.

- Vi er opptatt av at politikerne endrer de store systemene og ikke bare oppfordrer individene til å gjøre små ting, sier Skadal, som er med på å organisere klimaopprører i Bergen.

Artikkelen fortsetter under

Martin Skadal streiker for klimaet.

Martin Skadal streiker for klimaet. Foto:

– Sjokkerende rapport

– FNs naturpanels siste sjokkerende rapport understreker nok en gang behovet for handling, skriver Natur og ungdom i en uttalelse, ifølge NTB.

Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom sier til NTB at det er utrolig provoserende dersom Erna Solberg møter klimaungdommene uten et eneste nytt klimatiltak å presentere.

– Hvor lenge skal barn og unge måtte protestere for vår rett til et levelig klima, før regjeringen lytter.

Eiterjord var blant dem som fredag holdt appell på Torgallmenningen.

Skolene møtte det svært ulikt sist. Noen valgte å føre fravær på dem som tok seg fri fra skolen for å demonstrere, mens noen lærere valgte selv å ta med seg klassen for å la dem demonstrere.

Thunbergs eksempel

Ungdommene er inspirert av svenske Greta Thunberg. 16-åringen med Asperger syndrom syndrom som har reist Europa rundt med tog for å preke om den nært forestående klimakatastrofen til noen av verdens mektigste menn og kvinner.

Hun begynte sitt opprør ved å droppe skolen og sette seg utenfor den svenske riksdagsbygningen i skoletiden hver dag i flere uker før det svenske valget i fjor.

Hennes eksempel har skapt ført til et skred av klimastreiker i hele verden.

– Erklær klimakrise

Bare i Norge arrangeres 31 slike streiker. Omtrent 10.000 unge er antatt å delta. Samtidig tar engasjerte ungdommer til gatene i 117 andre land for å be nasjonale og internasjonale myndigheter om å ta fremtiden deres på alvor.

De som streiker i Norge krever at Erna Solberg erklærer klimakrise og følger opp med tiltak.

Ingen flere utvinningstillatelser må gis til oljeindustrien, og Norge må skjerpe sine egne klimamål til å mer enn halvere norske utslipp innen 2030.

Ungdommene ber dessuten politikerne om å vise solidaritet med barn og unge i andre deler av verden som rammes av klimaendringene. Helt konkret ønsker de at det gis 65 milliarder kroner årlig til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken