– Jeg har hørt mye bra og de har strengt tatt levd opp til forventningene, sier Eli Kolstad fra Mo i Rana om tilværelsen som lærling i Equinor.

Etter snau times kjøretur nordvest for Bergen kommer vi til det bevoktede anlegget hun jobber på. Alt er inngjerdet, med strenge sikkerhetsrutiner. Det er ikke rart. Enorme og lett antennelige verdier står på spill.

Over 40 prosent av all norsk gasseksport til Europa går via prosessanlegget på Kollsnes i Øygarden (se fakta).

Golfsimulator

BA møter Kolstad sammen med tre andre unge håpefulle, som satser på en fremtid i olje- og gassindustrien.

I bygget de kaller for «velferden» har de tilgang til alt fra klatrevegg og golfsimulator til squashbaner og solarium. En idrettshall har de også.

– Jeg bruker mest tid i treningsrommet, sier Kolstad.

– Jeg er ikke her så mye, men har brukt squashbanene litt. Hvis jeg hadde bodd her, ville jeg nok brukt det mer, sier Linn Fjell Andersen.

Hun er bosatt på Straume. Til og fra jobb benytter hun seg av bussene Equinor har satt opp for skiftarbeidere, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Betaler for hjemreiser

Olje- og gass-kjempen, som foretrekker å bli kalt et bredt energiselskap, skaffer bopel til lærlinger med status som borteboere.

– Aldri i livet om jeg hadde tatt jobben uten bolig. Det koster for mye, sier Kolstad om hvor avgjørende denne frynsegoden var for henne.

– Et veldig godt tilbud ja, tilføyer nabo og automatikerlærling, Håkon Holst fra Snåsa i Trøndelag.

Omtrent halvparten av de vel 30 lærlingene bor i leiren, som fra utsiden kan minne om en militærleir. Kolstad inviterer oss inn i sin enkle hybel der hun har eget kjøkken, bad og alt hun trenger.

– Litt lite, men det betyr mindre å vaske, ler hun.

I tillegg til lønn under utdanning, tilbyr Equinor tre gratis hjemreiser i året.

– Veldig kjekt i og med at jeg bor så kronglete til, sier hun om hjembyen på Helgeland.

Lærlingene har også tilgang til biler på kveldstid.

– Vi kan kjøre til Straume, men ikke inn til byen, sier Kolstad.

– Er ikke det dumt?

– Jo, det hadde vært kjekt å dra til byen. Men nå har jeg kjøpt min egen bil.

Kolstad løfter haken stolt før ansiktet sprekker i et varmt smil. På spørsmål om hva de synes om Kollsnes, er Kolstad raskest med å svare. Hun beskriver det som et forblåst sted.

– Et forblåst paradis, skyter Sotra-bosatte Adam Olav Ellingsen inn og ler.

– Jeg kommer fra en by, og da er det uvant og tungvint å bo midt uti ingenting, fortsetter Kolstad.

Når det er sagt, er elektrolærlingen svært fornøyd med selve arbeidsplassen og Equinors tilrettelegging i fagopplæringen, fremhever hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Ekstra kurs

Arbeidsoppgavene på prosessanlegget er delt opp i to kategorier - drift og vedlikehold.

Under BAs besøk har kjemi- og prosesslærling Fjell Andersen kveldsvakt i kontrollrommet. Her overvåker hun og medarbeiderne at alle systemene fungerer som de skal. Hvis det oppstår avvik av betydning, må hun iverksette tiltak, forteller hun.

– Jeg trives godt og satser på å få jobb her på Kollsnes. Det er det jeg har aller mest lyst til, sier hun.

De siste årene har drøyt 50 prosent av lærlingene fått midlertidig eller fast ansettelse i Equinor etter fullført læretid. Ellingsen vektlegger at det er gode muligheter for å bygge på kompetansen og klatre på rangstigen. Siden den tidligere lærlingen fikk fast jobb i august i fjor, har han tatt kurs for å bli røykdykker og førstehjelper, forteller han.

– Kjekt å bidra i beredskapen. Jeg har fått kurs, fordi jeg har vist interesse for det. Veldig positivt. Det er masse vi kan finne på så lenge vi vil, sier prosessoperatør Ellingsen.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

Kollsnes

Prosessanlegget på Kollsnes i Øygarden behandler gassen fra feltene Troll, Kvitebjørn, Visund og Fram.

Anlegget, som åpnet i 1996, kan behandle inntil 144,5 millioner standard kubikkmeter (Sm3) naturgass i døgnet.

På Kollsnes blir våtgassen (NGL – natural gas liquids) skilt ut av gassen. Tørrgassen som er igjen komprimeres før store kompressorer skyver den ut i rørsystemene som tar gassen ut til kundene.

Gjennom Vestprosess sin rørledning er anleggene på Kollsnes knyttet til anleggene på Mongstad, der våtgass fra Kollsnes fraksjoneres til propan, butan og nafta.

Kilde: Equinor

 

Færre søkere

I flere år på rad har Equinor (tidligere Statoil) økt antall læreplasser. I år er målet å ta inn 158 nye lærlinger.

I Bergensregionen drifter selskapet tre landanlegg; Sture, Kollsnes og Mongstad. Disse anleggene skal ta inn til sammen 45 lærlinger i år. Fristen for å søke læreplass løp ut fredag.

Kommunikasjonsleder Kjersti Nordøy i Equinor har ikke oversikt over hvor mange som har søkt i år. Hun er spent, vel vitende om at det har vært en liten nedgang i antall søkere de seneste årene.

– Mange har nok vegret seg, fordi de har sett på det som usikkert i energibransjen. Skolene merker det først i form av færre søkere. Det er en syklisk bransje. Nedturene vil komme fremover også. Man må bare bestemme seg for hva man vil, sier Nordøy.

Store årskull fagarbeidere som pensjoneres de kommende årene, kombinert med at nye store prosjekter vil bli satt i drift, gjør at Equinor har et betydelig behov for fagkompetanse fremover, ifølge Nordøy.

I tillegg kommer langsiktig drift av nåværende anlegg på land og sokkel.