Fjoråret bød på flere store overganger fra norsk til internasjonal fotball. 104 spillere beveget seg Norge til en utenlandsk klubb kalenderåret 2015.

– Tallene de siste årene er relativt stabile, men vi ser kanskje en liten trend til at norske spillere igjen er mer ettertraktet på det internasjonale markedet. Vi har for eksempel aldri hatt så mange spillere samtidig i tysk fotball før, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til NTB.

Veton Berisha (Viking-Greuther Fürth), Zlatko Tripic (Start-Greuther Fürth) og Ørjan Nyland (Molde-Ingolstadt) er norske spillere som dro til tysk fotball i fjor, mens Strømsgodsets Iver Fossum ble presentert som Hannover-spiller på nyåret.

Flere profiler ut

Eliteserieprofiler som Adama Diomandé (Stabæk-Hull), Papa Alioune «Badou» Ndiaye (Bodø/Glimt-Osmanlispor), Moryke Fofana (Lillestrøm-Lorient), Herolind Shala (Odd-Sparta Praha), Stefan Strandberg (RBK-Krasnodar), Vidar Örn Kjartansson (Vålerenga-Jiangsu Sainty) og fotballkronprinsen Martin Ødegaard (Strømsgodset-Real Madrid) er blant spillerne som forlot norsk fotball sist sesong.

– Det er viktig å få enerne ut i profilerte ligaer. De som preger kampene for sine klubblag, er på U21- og A-landslaget. De er modne nok til å ta steget videre. Samtidig er jeg opptatt av at unge spillere ikke drar for tidlig. Fossum (19) og (Alexander) Sørloth (20) er eksempler på at de gjerne kunne tatt en ny sesong i eliteserien, men samtidig er det kanskje greit å prøve seg allerede nå. De holder et høyt nivå og vil utvikle seg videre med bedre med- og motspillere. Alt handler om tillit, sier toppfotballsjefen.

Rosenborg-eide Sørloth valgte å dra direkte til nederlandske Groningen etter den gode sesongen i Bodø/Glimt – i stedet for å gå på en ny sesong i Trondheim.

De viktigste overgangene fra norsk fotball til utlandet så langt i 2016

* Iver Fossum, Strømsgodset-Hannover

* Gustav Wikheim, Strømsgodset-Gent

* Jørgen Horn, Strømsgodset-Elfsborg

* Florent Hanin, Strømsgodset-St. Gallen

* Tobias Mikkelsen, Rosenborg-Nordsjælland

* Alexander Søderlund, Rosenborg-Saint-Étienne

* Alexander Sørloth, Rosenborg-Groningen

* Riku Riski, Rosenborg-Dundee United (lån)

* Stian Ringstad, Lillestrøm-Braga

* Etzaz Hussain, Molde-Sivasspor

* Zdenek Ondrasek, Tromsø-Wisla Krakow

* Jo Nymo Matland, Aalesund-Antwerpen

* Vieux Sané, Bodø/Glimt-Brest

* Simon Diedhiou, Haugesund-Gent

* El Hadji Makhtar Thioune, Viking-Sanliurfaspor

* Jón Dadi Bödvarsson, Viking-Kaiserslautern

* Indridi Sigurdsson, Viking-KR Reykjavik

* Niklas Gunnarsson, Vålerenga-Hibernian (lån)

* Cheikhou Dieng, Sandefjord-St. Pölten

* Andreas Nordvik, Sarpsborg-Esbjerg

* Yassine El Ghanassy, Stabæk-Oostende

* Ville Jalasto, Stabæk-HJK

* Martin Linnes, Molde-Galatasaray

* Amin Askar, Brann-Sanliurfaspor

(Kilde: nifs.no) (©NTB)

106 fra utlandet til Norge

Tallene viser også at 106 spillere ble hentet fra utlandet til norsk fotball i fjor. De fleste med utenlandsk pass, men også en del «hjemvendte sønner».

– Jeg synes det høres litt mye ut, men for noen år siden var tallene helt oppe i 140-150 spillere inn til norsk fotball. Klubbene har blitt flinkere til å hente de spillerne som gjør en forskjell for produktet sitt. Det er en balansegang, for vi må slippe til de unge talentene i eliteserien og 1. divisjon også, men samtidig ha en naturlig tilvekst av utenlandske spillere som gjør totalproduktet bedre, sier Semb.

– I fjor fikk både Sander Berge (Vålerenga), Rafik Zekhnini (Odd) og Kristoffer Ajer (Start) sine gjennombrudd. Det er 17-åringer i samme årgang som Martin Ødegaard (1998), som var viktige bidragsytere for sine eliteserieklubber. Klubbene har blitt mye flinkere til å følge opp sine egne produkt nå enn de kanskje var tidligere, sier Semb.

274 spillere skiftet klubb til eller fra en norsk proffklubb i fjor. Alle lån og overganger til og fra eliteserien og 1. divisjon er inkludert i statistikken.

Ingenting tyder på at det blir færre overganger i 2016. Overgangsvinduet i januar har vært brennhett sett med norske øyne. (©NTB)