Fra 28. til 30. mai arrangeres idrettstinget i Bergen, der det blant annet skal velges nytt styre i Norges idrettsforbund.

Vestland idrettskrets har foreslått bergenserne Marco Elsafadi (44) og Sara Stokken Rott (23) til NIF-styret.

– Jeg tenker at idrett er ekstremt viktig i det norske samfunnet. Det bidrar til at hundretusener av barn er på riktig side av risikosonen og lever trygge og gode liv. Men jeg tror en del ting kan bli bedre. Jeg vil spesielt ha blikket på sårbare ungdommer som faller ut av idretten, sier Elsafadi.

Vant Mesternes Mester

Han er tidligere landslagsspiller i basketball. Etter karrieren har han blant annet vært TV-programleder, foredragsholder, jobbet som ungdomsarbeider og hatt en rekke forskjellige verv. Nylig var han leder av et utvalg som så på rasismeproblemet i norsk idrett. Og; han vant Mesternes Mester i 2014.

Elsafadi har klare ideer med å stille som kandidat til styret.

– Jeg tror idretten kan bli flinkere til å være en arena for å utvikle sosiale ferdigheter. Man kan bli litt for opphengt i idretten i seg selv, og glemmer at idrett handler om fellesskap og har et større mål enn å bare score mål. Hvis ikke idretten skaper tryggere og bedre mennesker, da er idretten forgjeves.

Deretter kommer han inn på temaet om topping av lag.

– Jeg hører om barn som slutter fordi ingen vil satse på dem. Der er dumt, for ingen kan peke ut toppidrettsutøvere når de er 12 eller 15 år. Og vi har sett mange som har vært avskrevet, men som har slått gjennom når de er 18 eller 20 år. Vi mister mange uslipte diamanter fordi vi er klønete i bredden, sier Elsafadi.

Vil gi økonomisk hjelp

Elsafadi, selv født i Libanon og oppvokst i Berlin før han kom til Norge, vil også ha minoritetene bedre med i norsk idrett. Han ønsker å redusere den økonomiske barrieren for å delta.

– Vi må klare at alle som vil, kan delta i idretten! Det er mange klubber som legger til rette for støtte til utstyr, lisens og kontingent, men det blir for tilfeldig. Idrettsforbundet kan velge å lage en pott der alle klubber kan søke direkte. Det er mange små og enkle justeringer som kan gjøres for å nærme oss begrepet «idrettsglede for alle».

– Vi sier at idretten er for alle, men den er ikke det i praksis.

«Økt fokus på rasisme»

Også basketforbundet har foreslått Elsafadi til idrettsstyret.

«Det har i den senere tid blitt rettet et økt fokus på rasisme og diskriminering i idretten. Slik vi ser det vil Elsafadi kunne tilføre en ny dimensjon og nye perspektiver i idrettsstyret vedrørende dette», heter det i basketforbundets forslag.

Les også

Den amerikanske basketfrelseren

– Det har betydning at det er folk i styret som kjenner utfordringene og idretten i vår landsdel, sier daglig leder Knut Songve i Vestland idrettskrets.

Valgkomiteen kommer med sin innstilling senest tre uker før idrettstinget starter 28. mai. I tillegg til Elsafadi, er altså Sara Stokken Rott innstilt fra Vestland. Hun har jobbet mye med barn og unge i Kalandseidet IL.