En bønn fra en av byens bussjåfører

Frykter mørket: – De fleste vet hvor vanskelig det er å se andre i mørket. Vi har sett filmene på nettet. Alle vet at det er en billig forsikring å bruke refleks. Men så var det å gjøre det, da, skriver bussjåfør Ørjan Takle. foto: Fredrik Varfjell / NTB

Frykter mørket: – De fleste vet hvor vanskelig det er å se andre i mørket. Vi har sett filmene på nettet. Alle vet at det er en billig forsikring å bruke refleks. Men så var det å gjøre det, da, skriver bussjåfør Ørjan Takle. foto: Fredrik Varfjell / NTB

Av

Jeg kjenner altfor mange bussjåfører som ikke lenger vil kjøre i mørket i frykt for å skade andre. Vi har alle et ansvar. Bruk refleks.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Noen ganger tenker jeg at det er i grunnen utrolig mange bussjåfører som faktisk er sjåfører med godt humør. Vi liker å mestre utfordringer i møte med andre mennesker. De fleste liker å prate med hyggelige mennesker. Det gjør vi også. Men vi liker i tillegg å håndtere utfordringene. Vi er gode på det. Smale veier. Tett trafikk. Sure passasjerer. Bråkete skolebarn. Når vi mestrer de utfordringene, så blir vi glade.

Men det er noen utfordringer vi ikke mestrer. Sånne som går bra bare fordi vi har flaks. Og noen ganger går det ikke bra. Da har vi uflaks. Det stresser oss.

Vi beveger oss rundt i trange gater, tett trafikk, blant masse folk med 30–40 kvadratmeter store gulvflater. Det krever at vi lærer oss å lese trafikkbildet. Forutse hva andre har tenkt å foreta seg. Foruroligende ofte går det bra nettopp fordi vi er gode på å forutse. Men det forutsetter jo at vi faktisk ser.

Altfor ofte dukker det opp hindringer i trafikkbildet, som vi ikke har mulighet for å se. Mennesker på mørke steder uten refleks. Myndighetene har redusert antall mørke strekninger med stadig nye gatelys. Men det er fortsatt mange mil igjen uten. Altfor mange steder er ikke gatelys nok. Det er altfor mange mørke mil igjen. Vi kan ikke ta hensyn til at det kan gå noen der uten refleks. Da ville farten måtte mer enn halveres. Vi ville ikke kunne holde rutene våre. Det ville nesten ikke være noen hensikt med å ta buss.

De fleste vet hvor vanskelig det er å se andre i mørket når de ikke bruker refleks. Vi har sett filmene på nettet, som viser når man ser refleksen og når man ser personen. Alle vet at der er en billig forsikring å bruke refleks. Men så er det ikke sikkert det var mørkt da vi gikk ut. Eller refleksen man trodde man hadde med, viser seg å være i en annen jakke. Eller vi hadde ikke tid til å sjekke det da vi gikk ut. Eller kanskje det rett og slett var en liten forglemmelse. En sånn en som kan koste deg livet.

Altfor mange ganger tar livet slutt på grunn av en liten forglemmelse.

Vi bergensere opplever stadig mer grønne vintre. Stadig mer nedbør. Klimaendringene tar fra oss muligheten til å se hverandre langs mørke høst- og vinterveier. Det er vårt eget ansvar å være synlig for andre. Bare da kan vi hevde vår rett i trafikken. Retten til å bevege oss i mørket. Langs veien.

Jeg kjenner altfor mange sjåfører. Også bussjåfører som er blitt redde for mørket. Som ikke vet hva som befinner seg i veikanten de neste 20–30 meterne. Men som inderlig vel vet, at et menneske der ikke vil ha mulighet til å overleve, dersom de blir værende der når bilen eller bussen passerer. Jeg vet om bussjåfører som ikke lenger våger å kjøre kveldsskift i redsel for at noen skal bli skadet av deres buss.

Altfor mange har fått livene sine ødelagt. Sjåfører som uforvarende har skadet eller drept noen i trafikken. Altfor mange pårørende som har mistet sine kjære i tragiske ulykker. Altfor mange som glemte refleksen, som nå er lenket til rullestolen resten av livet. Altfor mange som bærer med seg andre skader på kropp og sinn, fordi de en gang havnet midt i en fæl ulykke som sjåfør, offer, vitne eller pårørende.

Altfor mange har fått livene sine ødelagte etter tragiske ulykker som kunne vært unngått.

Jeg skulle ønske EU, som blander seg i alt mellom himmel og jord, EU som har gitt oss 10.000 ulike forordninger og krav til hvordan vi skal innrette livene våre, jeg skulle ønske det samme EU hadde lagt inn krav om at sko, ytterjakker, luer, skjerf og paraplyer skulle ha reflekterende egenskaper fra fabrikken. Da ville ikke en liten forglemmelse føre med seg fullt så mange tragedier.

I mangel av en slik forordning fra EU, så vil jeg be hver enkelt av dere, det gjelder meg selv også, ikke glem refleksen når du går ut. Sørg for at du alltid har den med deg. Selv om du går ut når det er lyst.

Mørket kommer tidlig nå om vinteren. Som pårørende til mange umistelige, som fotgjenger, som bussjåfør og medmenneske. Jeg ber deg. Vær så snill: BRUK REFLEKS!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken