Det er ikke billig, men det er vakrere og mer bærekraftig, skriver ordfører Linn Kristin Engø (Ap) og Reidar Staalesen (Ap) om byens brostein i BA 14.01. Jeg burde kanskje holde godt kjeft, for ikke er jeg «ekte» bergenser og i tillegg har jeg en tendens til å blande meg inn i saker jeg kanskje ikke har begrep om.

Men når det gjelder brostein og Bergen by, har jeg fått føle det på egen kropp – bokstavelig talt. Jeg pleier å spøke med at om noen tusen år vil arkeologer finne mitt DNA dypt nedi bakken og lure på hvorfor noen krabbet seg til blods gjennom byen.

Utstyrt med dårlig balanse, bosatt i Steinkjelleren og med skolegang i Kong Oscars gate, ble det mange harde og blodige møter med brosteinen.

Årsak til dårligbalanse er at jeg er født med en diagnose som gjør meg funksjonshemmet, og i de senere årene har jeg derfor tatt i bruk rullestol for å slippe alle disse blodige møtene med underlaget.

Jeg er enig i at Bergen er udiskutabelt Norges vakreste by, men det er ikke brosteinen som er årsak til det. Det er menneskene i byen som farger gatene. Skriver ny historie. Det gamle oljemaleriet ordføreren nevner kan forbli hengende på veggen på kontoret og minne oss om hvor fint vi hadde i gamle dager. Og at det jammen er bra at vi lærer av våre feil.

Bevar Bergens brostein

Jeg har nettopp vært en tur i Barcelona, dette også en fantastisk og vakker gammel by! Jeg skal ikke si at det ikke finnes brostein der, men i de smale smug og gater – som for eksempel det gotiske kvarter – er det faktisk lite av det. Dette igjen gjør at byen er mer inkluderende for alle byens innbyggere og besøkende.

Jeg regner med at 50 prosent av alle i min generasjon selv har følt på kroppen hvordan det er å vakle seg over en brosteinslagt gate iført finklær og stiletthæler, på vei til Holms Disko eller Disken på Hotell Norge. Heldigvis lærte vi noe av det, og moten har brakt oss videre. Dagens generasjoner jogger lett over de samme brosteinene i sine fargerike og støttedempende joggesko. All honnør til dere!

Som rullestolbruker sier jeg iblant for moro skyld at det jo er litt digg med disse brosteinslagte gatene. Det rister godt, og det er som kjent ingenting som kommer av seg selv! Men det er med en undertone av alvor også. Enda verre er det om du er tissetrengt! Med mangel på offentlige HC-toaletter i Bergen by, kan det bli tøffe tak på vei over brosteinen.

Mange med bevegelsesutfordringer har smerter, snubler lett osv. Du skal også en dag blir eldre, kjære ordfører, og da skal du være rimelig sprek for å ikke snuble i en brostein.

Og uten selv å være bevegelseshemmet argumenterer de for at ny og flat brostein er så mye bedre. Vel, en brostein er en brostein uansett hvordan du ser på det.

Les også

Rullestolbruker Annett (46) møter mange utfordringer når hun drar til sentrum

Ved for eksempel regn og slaps – noe vi har mye av i byen vår – blir disse både sleipe og glatte. Det er også glipper mellom hver brostein, noe som gjør at smale sykkel- og rullestolhjul henger seg lett fast. Jeg er sikkert på at det ikke bare er jeg som allerede har fått erfare dette gjennom et overraskende møte med moder jord.

Argumentet med barnevogner og søvn er jo morsomt og søtt. Jeg har selv trillet min datter over brosteinslagte gater og tenkt at hvis ikke barnet får hjernerystelse nå – så er det håp for henne. Og siden hun nå nærmer seg 30 og selv vandrer rundt med barnevogn – så er det kanskje og heldigvis ikke skadelig for våre nyfødte bergensere.

Men jeg tenker argumentet for mangfold bør stå høyest på listen i denne saken. Det er mange gater i Bergen by jeg og likesinnede skyr som pesten – og da er det butikker, restauranter og andre kulturforetak som taper penger på at vi ikke kommer oss dit.

Mange av oss får derfor heller ikke deltatt eller vært en del av gatebildet, skape mangfoldet og det fine bybilde vi ønsker å være en del av.

Så la oss være tro mot historien vår og utvikle oss i riktig retning. Et mangfoldig og inkluderende samfunn med plass til alle bergensere – ekte eller ei. Så det blir et rungende nei til brostein fra meg. Og husk at det er valg i år ...