Det kribler i magen når jeg over nyttår blir sjefredaktør og daglig leder i Bergensavisen (BA). Jeg kjenner på et stort ansvar og sterk motivasjon.

For når helikopteret vaker over Ulriken eller rådhuset koker, er det til BA du skal gå for å finne svarene på hvorfor.

Ingen kjenner Bergen som BA.

Mine forgjengere har gjort en formidabel jobb. Jeg kjenner på vind i seilene fra en drøss med fantastiske kolleger.

Å få lov til å tjene rollen som redaktør er først og fremst et stort privilegium. Det er i avisen vi leser om venner og venners venner og kolleger og slektninger og helt ukjente folk som får et ansikt vi plutselig husker. Byen er Bergen, og den er akkurat passe stor til å møte igjen jordmoren på butikken eller favorittforfatteren på Fløyen.

Vi skal være nær leserne.

Derfor skal vi dekke gladsaker samtidig som vi skal avdekke kritikkverdige forhold og holde makten ansvarlig. Det høres kanskje selvsagt ut, men hver eneste dag skal vi strekke oss for å etterleve denne enormt viktige kontrakten med deg som leser. Ellers gjør vi ikke samfunnsoppdraget vårt.

BA er Bergens egen vaktbikkje og gledesspreder. Og vi skal ha medarbeidere som trives på jobb. Slikt tror jeg det blir god journalistikk av.

Kanskje ser vi litt røffere ut enn vår argeste konkurrent. Kanskje spisser vi oss ekstra til, bruser med fjærene og brøler litt høyere enn alle andre iblant. Men det er også BA, da. Et tabloid avishus med sans for ordspill og levende journalistikk der poengene kommer tydelig frem.

Denne sterke kulturen skal jeg vokte med både hode og hjerte, samtidig som jeg ønsker å utvikle avisen til det beste for leserne. Vi skal bli litt viktigere for flest mulig.

Jeg mener det ganske enkelt handler om folks hverdag. Innhold som faktisk betyr noe.

Nå har vi ansatt ny politisk redaktør. Med sin kloke penn skal Sølve Rydland om kort tid forklare deg hva som faktisk skjer i nyhetsbildet, og hvorfor. Dermed løfter vi meningsbrytningen i byen.

Vi satser mer på debatt og video, og vi skal sørge for at BA.no blir et enda bedre nettsted.

BA skal være en spennende destinasjon for hele familien.

Bergen er Vestlandets motor og hovedstad. Vi er landets nest største by, for søren. Men hverdagene som leves er mer fragmenterte enn noen gang, også her.

Noen bor på Laksevåg. Andre bor i Fana. Vi har håndballspillere på Tertnes og Kjøkkelvik, og vi har et busslass med folk som elsker å dra på bortekampene til Brann. Bergen har milliardærer og Bergen har sosialklienter.

Før i tiden åpnet vi avisen og snakket om det som sto der. Det privilegiet har ikke mediene lenger. Nye generasjoner vil ikke forstå konseptet papiravis.

Derfor er det BA sin oppgave å gjøre verden litt mer bergensk. Skape enda mer innhold som du tenker på, snakker om og deler med din mor og de.

Les også

Guro (36) er BAs nye sjef: – Gøy å begynne i medvind

Aviser lever av tillit, og åpenhet er tillitens største motor.

Derfor benytter jeg anledningen til å informere leserne om hvem jeg er gift med. Mathias Fischer, eks-kommentator og statssekretær for Venstre, spurte om min hånd en kald novemberdag i 2019. Jeg sa ja, og i dag har vi to barn og bor i Møllendal i Bergen. Han er nå leder av tankesmien Initiativ Vest.

Det er kanskje ikke helt optimalt at en redaktør er gift med en politisk belastet person. Det har jeg forståelse for. Samtidig vil jeg understreke at jeg er et menneske med egne meninger, både før og etter at jeg møtte Mathias.

Men det er aller viktigste er journalistikkens uavhengighet. Det er min definitive rettesnor i rollen som redaktør.

Derfor vil jeg også være inhabil i alle saker som omhandler en god venninne, sosialbyråd Line Berggreen Jacobsen (Ap).

Vi bor i et lite land. Vi bor i lille Bergen. Men leserne skal vite at jeg holder meg unna journalistikk som kommer i konflikt med mitt privatliv. Akkurat som alle ansatte i BA forholder seg ryddig i slike saker. Pressen skal være uavhengig og gjøre seg fortjent til tilliten fra folk.

Det er med en viss ærefrykt jeg går inn i min nye hverdag på nyåret. Etter hvert håper jeg at du oftere tenker på BA, oftere hører om BA og at du er abonnent med interesse, glede og engasjement.

Vi kan ikke garantere eliteserieseier, men BA skal gjøre Bergen til en bedre by. For ingen kjenner Bergen som BA, og slik skal det alltid være.