Jeg har seks års økonomiutdannelse, men begynte først å spare til pensjon i midten av 30-årene. Selv som utdannet økonom visste jeg rett og slett ikke hvor jeg skulle begynne. Som småbarnsmor gikk lønnen til sparing i bolig og forbruk, fremfor langsiktig sparing.

Til slutt tok jeg mot til meg og trillet barnevognen inn i banken og startet en fast spareavtale, både til meg selv og barna mine. For meg handlet det om å ta grep om egen økonomi og gjøre det jeg lenge hadde vist at jeg burde gjøre.

Å komme inn på boligmarkedet opptar mange unge i 20- og 30-årene, og sparing til pensjonsalderen blir naturligvis underordnet i denne fasen av livet. Det gjorde det også for meg. Jeg hadde hørt om viktigheten av langsiktig sparing, men opplevde at terskel for å komme i gang var høy og med overveldende mange valgmuligheter.

Jeg hadde lite erfaring på området, og det var heller ikke noe som ble diskutert i vennekretsen eller på jobb.

Hovedårsaken til at mange unge ikke sparer langsiktig, opplyses å være mangel på erfaring og usikkerhet knyttet til hvordan man kommer i gang. Statistikken viser at spesielt mange kvinner kjenner på dette. 85 prosent av dagens minstepensjonister er kvinner. Dette er en statistikk vi må endre.

Les også

Kanskje er begrepet alder i ferd med å bli utdatert?

Mitt inntrykk er at det ikke står på vilje eller intensjon, men at det ofte kan være vanskelig å vite hvordan man skal komme i gang. I en travel hverdag kan sparing føles både uoverkommelig og urealistisk.

Opplever du at økonomien din har blitt trangere, er du dessverre ikke alene. Halvparten av vestlendingene mener egen økonomi blir tøffere fremover, og undersøkelser viser at økte strømpriser, matvarepriser og rentekostnader er det som bekymrer oss mest. Med økte kostnader blir det naturligvis mindre igjen til sparing.

Derfor er det viktig å huske at selv små beløp kan bli betydelige, spesielt hvis du er ung og har et langsiktig sparemål. Selv noen få hundrelapper hver måned kan utgjøre en forskjell. Begynner du for eksempel å spare hundre kroner i måneden som 21 åring, og sparer til du går av med pensjon som 71 åring, gir det ca. 400.000 kroner ekstra i pensjonspotten.

Norge regnes som et av verdens mest likestilte land. Men når det kommer til økonomi, så er vi dessverre ikke så likestilte som vi skulle ønske.

Tall fra FN viser at selv i rike land, som Norge, er kvinner oftere økonomisk avhengig av en mannlig partner, grunnet blant annet ulønnet omsorgsarbeid, deltidsarbeid, lavtlønnede yrker og kjønnsrollemønster. Ser vi på forskjellen mellom kvinner og menns formue i Norge i dag, er den på svimlende 1304 milliarder norske kroner. Det vil si at forskjellen er like stor som hele årets statsbudsjett!

De siste årene har vi samlet hundrevis av kvinner i Grieghallen for å øke kunnskapen om sparing, gjennom #Huninvesterer-kampanjen. Tallene peker heldigvis i riktig retning, og det gleder meg å se at stadig flere unge interesserer seg og snakker mer åpent om økonomi.

Det savnet jeg da jeg stod med barnevognen i banklokalet og hadde altfor lite kunnskap om viktigheten av hva noen hundrelapper i måneden kunne utgjøre en gang i fremtiden.