Vi møter alltids like opplagte Ola Hiis Bergh (91) i Buekorpsmuseet. Med seg har han plaketten som det synlige beviset på at byen og bergenserne setter pris på Gamlekarslagerne.
Begynte for 72 år tilbake
17. mai-komiteen i Bergen har nemlig tildelt Gamlekarslagerne en æresplakett!
– Og for at den ikke bare blir liggende i en skuff eller på et loft, velger jeg å gi den til Buekorpsmuseet. Det er der den hører hjemme!
Mange tror at eventyret rundt denne slagergjengen startet med cupfinalen i 1987 og Oslo-turen for å heie Brann til seier over Bryne.
Men historien er nok en litt annen.
– Det begynte nemlig med kameratgjengen med buekorpsgutter fra Nygaards, Nordnæs og Dræggens, forklarer Olaen.
Etter å ha vært på tur til Kristiansand sommeren 1950 ble venneklubben The Gunners dannet.
– Noen av guttene var slagere, og vi ble enige om å dra til Oslo og cupfinalen mellom Fredrikstad og Brann samme året. Radiolegenden og tidligere Dræggechef, Finn L.B. Larsen, organiserte en marsj fra Bislett til Ullevål.
Og hva var vel mer naturlig enn at slagerne fra byens lørdagskorps marsjerte med og trommet tilhengerne hele veien til cupfinalearenaen.
I 1987 var så Ola Hiis Bergh turistsjef i Bergen, og han var stadig på søken etter noe som kunne promotere Bergen.
Ideen fra 1950 ble tørket støv av, og for første gang ble det organisert en storstilt tur til Oslo.
Og la det være sagt med en gang: turistsjefens drøm ble på alle måter innfridd. Iført ordensbånd i Brann-fargene og flosshatter med «Brann» i store bokstaver, vant 63 slagere i alderen 16 til 56 år alles hjerter i Oslos gater.
Men verken den eller tre andre av finalene man har dradd til Oslo, har endt godt.
– Vi har bare vunnet én, den i 2004 ...
Flere opptredener
Men 1987-finalen skulle vise seg å bli den første av en lang rekke opptredener. Og som kjent er mer enn to ganger for tradisjon å regne her mellom de syv fjell.
Antallet slagere har variert med årene, og på det meste har en vært oppe i rundt 100.
Da Brann fylte 100 år i 2008, sørget «Gamlekarslagerne» for at 17. mai-komiteens pris for «Stiligste innslag i Hovedprosesjonen» ble vunnet. Samme gjentok seg i 2014, da slagerne» gikk i prosesjonen med Salgs- og Reklameforeningen.
Det er og blitt parader under Cutty Sark og Hansadagene – og på årets 17. mai, slo 35 karer og én kvinne et slag for ukrainerne, noe som vakte jubel.