ENDELIG er den her, sommeren og alt den innebærer! Mange skoler har allerede gått på ferie og snart følger store deler av landet etter. De fleste ser frem til roligere dager, mer fritid og forhåpentligvis, bedre vær og mer tid utendørs, i hagen eller på strender.

Men for mange har sommeren bare blitt noe å grue seg til og frykte. For selv nå, i en periode der alt er annerledes, er det en ting som er som det alltid har vært: Fokuset på og overskriftene om «sommerkroppen».

Jeg trenger ikke forklare det en gang, alle vet hva «sommerkroppen», «strandkroppen», «bikinikroppen» er og betyr. Og ingen stiller spørsmål ved det lenger. Ikke engang i år, ved inngangen til nok en annerledes sommer, får man fred fra de evige overskriftene og postene i sosiale medier:

«Gå ned 40 kg uten å trene», «Bli slank før ferien», «Slik gikk jeg i vekt, følg meg for alle hemmelighetene». Det er endeløst og utelukkende snakk om kilo, kalorier og vekt. Og vi finner oss i det.

Det er nærmest blitt et like sikkert vårtegn som hvitveisen at vi står der i kassen på butikken og kjenner på egen usikkerhet – uten å reagere.

Jeg, som mange andre, har opplevd å gå opp i vekt i løpet av det siste året med hjemmekontor og inaktivitet. Hadde jeg hørt på alle overskriftene og postene i sosiale medier, skulle jeg gjort alt annet enn å gå utendørs i en bikini denne sommeren. Helst brukt all min tid på å løse «problemet» og bli kvitt de ekstra kiloene.

Hadde jeg vært yngre, ville det nok vært akkurat det jeg hadde følt på og gjort, for la det ikke være noen tvil, de som lider mest under dette evige kroppspresset og «sommerkropp-jaget» er de unge.

En mamma jeg kjenner fortalte meg nylig at hun oppdaget at hennes 11-årige datter og venninner sammen utfører noe de kaller «Glowup challenge». Der de altså skal trene to timer hver dag, ta pushups eller situps hver gang de går på do, og de skal spise så få måltider som mulig hver dag. Om voksne sa de måtte spise, skulle de spise så lite som mulig, gjerne bare knekkebrød. Og dette fordi de skulle ha «sommerkropp» før ferien.

Folkehelseinstituttet melder at 50.000 kvinner i alderen 15–44 år i Norge har en form for spiseforstyrrelse. Fortsetter vi å tolerere alt dette fokuset på sommerkropp og vekt generelt, er det vel lite sannsynlig at det tallet vil gjøre noe annet enn å stige.

Selvfølgelig har alle foreldre et ekstra ansvar her, men det er viktig å huske på at det vi blir eksponert for – er det vi begynner å anse som normalt. Og sånn som det er nå, er det ikke rart at mange både voksne og barn tror at det er noe feil med å ikke se ut som idealet.

Les også

Slank er ikke det samme som god helse

Det er begynt å skje en endring, det er større mangfold blant modeller og i reklamer, enkelte kleskjeder har utvidet størrelsesutvalget sitt og med viser ofte klær på kropper i ulike størrelser. Det sammen med regjeringens nye lov som sier at all retusjert reklame må merkes, tyder på at vi er på vei i riktig retning.

Men så kommer sommeren og det virker som alt er glemt, jaget og presset er på for fullt, mamma kutter måltider, tante og onkel er på shake-kur og lørdagsgodisen er byttet ut med joggeturer i nærområdet. Tro meg, det får barna og ungdommene med seg, og som jeg sa: Det man blir eksponert for – blir normalen.

Derfor vil jeg komme med en oppfordring: Hver gang du kjenner på trangen til å kommentere egen eller andres kropp, kosthold eller helse i løpet av denne sommeren. Tenk på hvem som lytter og som kan påvirkes av det du sier.

Og husk solkrem!

Min favoritt sommerkropp ser slik ut: Kropp + høy solfaktor = Sommerkroppen.

Les også

Kropp er topp uansett form og størrelse

Les også

På tide at vi slutter å bruke filter