En stor kamel å svelge

Branns planer om å legge kunstgress på Stadion vekker kraftige reaksjoner.

Branns planer om å legge kunstgress på Stadion vekker kraftige reaksjoner. Foto:

Synd å miste enda en ting som gjorde Brann spesielle

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Onsdag kveld fikk vi nyheten om at Brann er på god vei til å legge kunstgress på Stadion.

Argumentasjonen er at treningsforholdene er dårlige og at man uansett må grave opp dagens gressbane på Stadion innen et par år for å skifte varmekabler. Og det er jo klart at treningsforholdene må gjøres noe med, hvis treningsbanene er ubrukelige store deler av året. Siden gressbanen inne på Stadion ikke tåler slitasjen av daglig trening der hvis den skal være i god stand til kampene, må man altså ha en annen gress-treningsbane i tillegg. (Og dessuten en kunstgressbane til å trene på før kunstgress-bortekamper, men akkurat det er det jo nok av i Bergen). Men med kunstgressbane på Staddaen kan man bruke denne også til trening og man sparer dermed "treningsbane-utgifter". Da er det bare i forkant av de få naturgress-bortekampene man trenger å låne en naturgressbane i bergensområdet til å trene på. (I forkant av kampene bør man helst trene på samme underlag som kampen går på).

Treningsforholdene brukes også som delvis forklaring på Branns svake resultater. Og selvsagt vil vi jo alle at Brann skal prestere bedre, så der har selvsagt Brann "vinner-kortet" i enhver diskusjon. «Heller gull på kunstgress enn 10. plass på naturgress», som noen sier. Og akkurat det kan jeg være enig i. Hvis det var SÅ enkelt...

For akkurat det med «heller gull enn 10. plass» blir jo en litt tullete argumentasjon. Det er nemlig tøysesnakk å innbille folk at det er treningsforholdene som pr 2020 eller 2021 skiller oss fra seriegull eller medalje. La oss heller si at bedre treningsforhold kanskje kunne gitt oss en 7. plass i stedet for den 10. plassen vi fikk i 2020. Og da ville ikke forbedringen vært like stas - og kunstgress-pillen vært like lett å svelge som om den ga oss seriegull.

Så kan man jo selvsagt si «alt for best mulig resultater». Og ja, også for meg har resultatene førsteprioritet. Men de er absolutt ikke det eneste som teller i mitt supporter-forhold til Brann. Og det er de nok ikke for de fleste andre Brann-fans heller.

For i en tradisjonsrik klubb som Brann betyr nettopp tradisjoner, følelser, stolthet, nostalgi, særegenheter og en tanke om «ekthet» og «the real thing» også en del. At alt ikke bare skal handle om seire og poeng, men at klubben også skal stå for «noe ekte».

Vi liker jo at klubben vår kan vise til å stå for noe "skikkelig": At Brann-drakten ikke er overlesset med reklamer i alle farger, at stadionet ser ut som et skikkelig fotballstadion og ikke har 50 bolig-altaner inn mot banen, at vi eier vårt eget stadion, at vi har spilt på samme stadion i 102 år, at vi har årsmøtevedtak på at stadionet skal hete Brann Stadion og ikke kan endre til noe Sponsornavn Arena uten at årsmøtet er enig, at vi ikke "mic'er stemningen" på tribunen opp med mikrofoner og høyttalere - og at vi ikke har scoringsmusikk og andre kunstige "stemningsskapende" elementer. Store deler av Branns supportermiljø er nok sånn sett ganske "hipster-aktige". (Dessverre har noen tatt i bruk megafon).

Tidligere når Brann har vært elendige sportslig, har vi i det minste kunnet være stolte av publikummet: Det gode oppmøtet på kampene og den gode stemningen på tribunene. Det var det som gjorde oss til «noe spesielt» i norsk fotball. Vi var kjente for dette. Det var dette vi hadde å skryte av. Det var dette resten av landet beundret oss for.

Men de siste årene (og også før Covid) har dette blitt verre. I hvert fall på hjemmekampene. Det er knapt noe ekstra med stemningen på Stadion lenger. Den er høyst ordinær selv i norsk sammenheng.

Og tidligere, da det ikke var uvanlig at resten av Eliteserien spilte på kommunalt eide friidrettsstadioner, kunne vi skryte av at vi hadde vårt egeneide intime stadion. Nå er dette ganske vanlig og ikke lenger noe som er spesielt for oss.

Imidlertid har vi fremdeles kunnet ha en viss stolthet over at vi i det minste var en av få klubber med ekte gress som banedekke, i en tid der "alle de andre" - selv klubber som Molde, Vålerengen og Viking gikk over til å bli plastic-fantastic-klubber.

Men nå forsvinner etter alle solemerker også dette fra "skrytelisten". De tingene som gjør Brann til noe spesielt i norsk fotball, blir færre og færre. Vi er i ferd med å bli som alle de andre.

Hvis ikke slike prinsipper også betydde noe -i tillegg til de sportslige resultatene, kunne vi helt sikkert fått store pengesummer og råd til et mye bedre lag hvis vi kalte oss Red Bull Brann Bergen, spilte i lilla drakter på en svart og gul Bunnpris Arena. Men jeg tror de fleste Brann-fans ikke ville synes det var noe stas, selv om det sikkert kunne blitt både seriegull og Champions League-deltagelse av det. Det hadde ikke vært "vårt" Brann.

Å bytte om til kunstgress er selvsagt ikke like drastisk og dramatisk som det jeg skisserte i forrige avsnitt. Ikke i nærheten. Men jeg forsøker bare å få frem at gode resultater ikke er alt supportere er opptatt av.

Noen vil f.eks. heller ta en 8. plass med «bare bergensere» enn 4. plass med «bare importspillere». Da har de et prinsipp om at vi skal være "skikkelig bergensk" selv om det kan gå på bekostning av resultatene, for å ta et eksempel.

Og la det være klart: Det er naturgress som faktisk er A-vare i fotball. Derfor nytter det ikke å sammenligne kunstgressmotstand med motstanden som var mot V-stil i hopp eller glassfiberski i langrenn, slik en del gjør. Da V-stil og glassfiberski kom, var det en klar sportslig fordel med dette. De beste i verden (utenom Norge) tok det raskt til seg og brukte dette. Slik er det ikke med kunstgress.

De beste klubbene - og sikkert omtrent alle de 100 beste i verden, bruker naturgress. Det er naturgress spillere over hele verden - også de fleste i Norge - aller helst vil ha. Hvis kunstgress var best, hadde de største og beste klubbene i verden brukt det på sine kamparenaer for lengst. Men de gjør det ikke. Ikke de nest beste heller. Det er stort sett i Norge, Sverige, Finland og Russland dette brukes, av klimatiske årsaker. I tillegg til i noen få andre klubber her og der. Og da helst små eller middels store klubber i sine respektive land.

At det mange steder i de nevnte landene er nødvendig med kunstgress, kan man forstå. Men Bergen er om vinteren mildere enn det meste av Norge, det meste av Sverige, hele Finland og ikke minst Russland. Og i sistnevnte land spiller de også serie i desember og februar, med de ekstreme forhold det medfører i de deler av verden. Og hvis det er regnvannet som er problemet på Nymarksbanene, så er det jo grunnforhold og drenering det må gjøres noe med. Det har regnet på selve Stadion-gresset i 102 år, og såvidt meg bekjent aldri vært nødvendig å avlyse noen kamp på grunn av det. Så brukbare forhold skal det alltids være mulig å få til på en gressbane i Bergen, selv med mye regn..

Kunstgress er er en nødløsning som blir brukt på grunn av dårlige baneforhold, eller av kommersielle og økonomiske grunner. I 102 år har Brann Stadion hatt naturgress - ofte også et skikkelig bra naturgress, men nå må vi visstnok kaste det beste alternativet på båten og gå for det nest beste av nettopp slike årsaker.

Hadde det i det minste vært kampbanen som var dårlig og derfor måtte byttes ut. Men det er det ikke. Det er treningsbanen som er problemet. Da er det den som må gjøres noe med. Og da må det jo være eieren, Bergen kommune, sitt ansvar å få den gressbanen i skikkelig stand. Ja de har nettopp forsøkt, men klarte det ikke. Da får de forsøke igjen! Om det så må bli med en annen bane i Bergen som Brann kan bruke.

Og selv om det visstnok er lavere driftskostnader med kunstgress, så må plastdekket byttes ut med noen års mellomrom. Så selve kampbanen i seg selv blir neppe så mye billigere med kunstgress.

Men er det ikke mulig å få lagt et hybdridgress à la Lerkendal på Stadion? Er ikke et slikt gress slitesterkt nok til å tåle treninger også? Eventuelt; er det virkelig ikke mulig å få kommunen til å lage en skikkelig gressbane i Bergen (helst på Nymark selvsagt) som Brann kan bruke til å trene? Kan man ikke få til et spleiselag for å ordne treningsfasilitetene? Er det virkelig umulig å ha gode treningsforhold på naturgress i Bergen?

Å legge kunstgress på Stadion bør være aller siste utvei.

Jeg er ingen desperat kunstgress-motstander, og også jeg ser de sportslige og økonomiske fordelene det kanskje kan være med et slikt underlag inne på Stadion. Eller mer presist sagt; at vi kan trene på samme underlag som vi spiller kamper på.

Men jeg syns likevel det er trist at vi skal gå vekk fra «the real thing» som vi kunne være stolte over. For naturgress er «det ekte». Det er bittert at vi av økonomiske årsaker må gi opp å trene og konkurrere på det som er det foretrukne spillerunderlaget, og måtte nøye oss med en B-løsning. Ja for det er jo økonomiske årsaker. En god naturgress-treningsbane er neppe umulig i Bergens relativt milde klima. Men ja; det koster nok sikkert penger.

For nå skal vi tydeligvis følge i fotsporene til det som opprinnelig var nødløsningen til små tulleklubber. Det henvises til at for tiden suksessrike lag som Glimt og Molde spiller på kunstgress. Men da må man også ta med at flopper som Aalesund, Start - og Fredrikstad for den saks skyld, også gjør det. Og at Norges desidert største og mestvinnende klubb også spiller på naturgress. Samt landslaget på Ullevål.

Og når det gjelder NFFs forkjærlighet for kunstgress: Når de ønsker å snu sesongen fra høst-vår, argumenterer de veldig for at "vi må tilpasse oss resten av Europa hvis vi skal oppnå suksess internasjonalt". Men hva med å spille på samme underlag som resten av verden? Kan ikke det være greit? Vil tro at å spille på samme underlag som resten av verden, er viktigere å tilpasse enn start- og slutt-tidspunkt for Eliteserien. Og kan Brann også gå glipp av spillere - og da kanskje helst utenlandske - fordi vi ikke har naturgress å tilby? At dette kan vippe i vår disfavør hvis det står mellom oss og noen som spiller på naturgress? Som sagt er det jo naturgress de aller fleste spillere helst ønsker.

Dessverre er jeg redd løpet er kjørt og at Brann allerede har bestemt seg for at siste naturgresskamp på Stadion er spilt. Vi får håpe at belønningen faktisk også BLIR stor i form av sportslig forbedring. Men kunstgress på Stadion blir en stor kamel å svelge.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken