Gå til sidens hovedinnhold

Endelig åpner breddeidretten

15 måneder med ventetid er over for de voksne i breddeidretten. Det blir lov med både normal trening og seriespill.

Det bekreftet statsminister Erna Solberg på regjeringens pressekonferanse om videre gjenåpning av Norge. Prosessen er kommet til tredje trinn av i alt fire.

Breddeidretten for utøvere over 20 år har ligget brakk siden koronapandemien rammet landet i mars i fjor. I hele denne perioden har de ikke fått trene som normalt.

Først nå får bredden endelig unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand. Toppfotballen har allerede hatt det i ett år.

– Voksne i breddeidretten får unntak fra énmetersregelen. Dermed kan det endelig avholdes kamper og arrangementer, var gladmeldingen fra statsministeren.

Går lenger

Oppmykningen går lenger enn varslet på forhånd. I den opprinnelige trinnmodellen gjaldt lettelsene kun utendørs, men fredag fikk innendørsidretten likevel en etterlengtet åpning.

– Dette er litt mer enn det vi egentlig foreslo på trinn tre, men vi mener situasjonen gjør det mulig, sa Erna Solberg.

Fakta

Dette blir myknet opp for idretten i tredje trinn av regjeringens gjenåpningsplan:

  • Hele toppidretten kan gå som normalt. Det vil si seriespill både inne og ute.
  • Breddeidretten for voksne over 20 år får unntak fra anbefalingen om 1 meters avstand både ute og inne. De får dermed trene med fysisk kontakt for første gang siden koronapandemien rammet Norge.
  • Voksne i breddeidretten kan spille kamper og konkurrere innenfor samme region/krets.
  • Det oppfordres til aktivitet utendørs heller enn innendørs.
  • For voksne kan det samles inntil 30 personer innendørs i samme gruppe, mens antallet blir 40 utendørs.
  • Barn og unge kan konkurrere både innen- og utendørs på tvers av kommunegrensene.
  • Flere tilskuere får se kamper. På fast tilviste plasser kan inntil 5000 publikummere slippe inn på en utendørsarena ved bruk av adgangstest eller koronasertifikat. Innendørs er maksantallet 2500. Normal kapasitet skal ikke overstige 50 prosent. Uten testing og sertifikat vil det toppen være lov til 2000 tilskuere utendørs og 1000 innendørs.
  • En begrenset gruppe idrettsutøvere fra utlandet kan få unntak fra karantenebestemmelsene ved innreise til Norge. Det åpner for blant annet Bislett Games 1. juli og hjemmekamper for norske lag i europacupkvalifisering i fotball.

Innendørs kan det samles 30 personer i samme gruppe, mens antallet er 40 utendørs. Flere grupper kan samles på samme areal så lenge de holdes atskilt.

I tillegg er det åpnet for kamper og konkurranser innenfor samme region/krets. Kamper for voksne breddeutøvere lå i utgangspunktet inne i fjerde og siste trinn i gjenåpningsplanen.

Barn og unge har en stund fått lov til å konkurrere. Nå åpnes det også for konkurranser og arrangementer på tvers av kommunegrensene.

Flere tilskuere

Også toppidretten fikk gode nyheter. Der får alt seriespill starte opp igjen både uten- og innendørs. Norge kan også igjen arrangere internasjonale idrettsarrangementer nå som det blir mulig å gi en begrenset gruppe toppidrettsutøvere fra utlandet unntak fra karantenebestemmelsene.

I tillegg åpnes det for vesentlig flere tilskuere. På fast tilviste plasser kan inntil 5000 publikummere slippe inn på en utendørsarena ved bruk av adgangstest eller koronasertifikat. Normal kapasitet skal ikke overstige 50 prosent.

Uten testing og sertifikat vil det maksimalt være lov til 2000 tilskuere utendørs. Flere eliteserieklubber i fotball har signalisert at de i første omgang vil holde seg til denne grensen.