– Bergenspolitikken er ikke det mest attraktive stedet å være, men nå vil jeg også bidra, sier Richard Storevik (34) til BA.

Han er inne på «topp-ti-listen» til nominasjonskomiteen til Arbeiderpartiet i Bergen. Blir han der, har han sikker plass i bystyret.

Ikke siden perioden 2007 til 2011 har det sittet arbeidsfolk fra industrien i Bergen bystyre. I den perioden satt både Jørn Eggum (50) og Terje Ohnstad (70) i bystyret. Begge kom fra industrien og var ansatte i Fellesforbundet, der Eggum er forbundsleder nå.

Terje Ohnstad er pensjonist og oppholder seg på Costa Blanca i Spania da vi ringer ham:

– Det er veldig bra at vi får faste folk fra industrien tilbake i bystyret, sier 70-åringen til BA.

– Begynte helt feil for meg

Han trekker også frem at byrådslederkandidat Rune Bakervik (Ap) kommer fra Handel og Kontor og at Fauzia Hussain-Wiik, som er satt på fjerdeplass, kommer fra offentlig sektor. Hun er i tillegg leder i LO i Bergen og omland.

– Når vi får inn folk fra arbeidslivet og LO speiler det velgergrunnlaget til Arbeiderpartiet, og det er bra. Dette blir en artig valgkamp. Du ser meg nok på stand, sier den gamle tillitsmannen til BA.

Også Richard Storevik synes det er på høy tid at en fra den private industrien tar en sentral plass i Aps gruppe i bystyret.

– Jeg er en enkel kar fra «ghettoene» på Sletten, der jeg er vokste opp. Ved siden av ta opp fagligpolitiske saker, vil jeg bidra til at sånne som jeg vokste opp sammen med blir hørt. Jeg vil snakke for dem nederst ved bordet, sier Storevik til BA.

Han utdannet seg først til sveiser på Stord. Der ble han også klubb- og fagforeningsleder. Han ble organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling fem (Bergen) i 2020. Et år etter ble han leder av det som er Fellesforbundets største avdeling.

Da sto han frem i BA og fortalte om sin fortid som småkriminell. Han stjal og drev med narkotika.

– Det begynte helt feil for meg, betrodde han oss.– Må tenke næringsutvikling

Storevik understreker at han ikke har ambisjoner om fremskutte posisjoner. Han vil bare være en talsmann for dem som jobber i industrien og dem som faller utenfor sikkerhetsnettet i samfunnet.

Han mener det politiske miljøet i stor grad har neglisjert industripolitikken.

– Vi må i større grad legge til rette for næringsutvikling. I Rådalen, på Sandsli og i Åsane satses det på helt andre ting når steder utvikles. Vi mangler snart både areal og infrastruktur for at industri kan utvikle seg. Den siste store industribedriften i byen er Bergen Engines, og den er nesten i Nordhordland. Jeg vil arbeide mot en slik utvikling og sørge for at flere store bedrifter velger oss, sier han.

Storevik peker blant annet på batterifabrikken Freyr, som valgte bort vårt distrikt da de skulle etablere seg.

– Vi kan ikke alle bo i sentrum og jobbe på kontor. Vi må tenke på næringsutvikling og inntekter til kommunen vår, sier Storevik.

– Litt som et ekkokammer?

Han peker på at det var flere industriarbeidere i Arbeiderpartiets bystyregruppe før. I inneværende periode har Arbeiderpartiet 13 representanter.

– Gruppen er mest preget av kontoransatte og folk fra offentlig sektor, sier han.

– Er det blitt en elite?

– Kanskje det er blitt litt som et ekkokammer av venner og kjente. Da kan det fort skille seg ut en elite. Men det påvirker ikke meg.

Han skynder seg med å legge til at han ikke vil gi andre skylden for at industriarbeiderne er borte fra bypolitikken i Ap.

– Vi som kommer fra industrien har ikke vært flinke nok til å stille opp, vi heller. Og det kan jeg egentlig forstå, med all den dritten politikerne må tåle, sier han.

– Politikere skal tåle mye

Han trekker frem kommentaren fra politisk redaktør Eirin Eikefjord i BT, som han omtaler som en av de styggeste politiske kommentarene han har sett. Fra mange hold er kommentaren karakterisert som et karakterdrap på byrådslederen.

– Roger Valhammer (Ap) går av på en grov skandale, og det står knapt noe annet politisk avtrykk igjen etter ham, skrev Eikefjord.

– Dette er ikke bare et angrep på Roger, men på hele politikerrollen, sier Storevik.

– Skal ikke politikerne tåle såpass?

– Politikerne skal tåle mye, men jeg tror vi må erkjenne at de aller fleste i bystyret i byen gjør det de mener er best for byen vår. Da hører ikke sånne kommentarer hjemme, mener fagforeningslederen.

Han savner reaksjoner fra de andre politikerne.

– Hvor er for eksempel SV eller Rødt når en politisk kollega på venstresiden blir angrepet på en utidig måte? spør han.

BTs Eirin Eikefjord erkjenner overfor BA at det var en hard dom, men sier at det ikke var et angrep på verken Roger Valhammer eller på politikerrollen:

– Jeg har heller ikke trukket i tvil at byens politikere ønsker det beste for byen. Roger Valhammer har søkt makt som øverste politiske leder i landets nest største by, og måtte gå av på grunn av en grov skandale. Rollen tilsier at han må tåle et kritisk søkelys på sine politiske meritter, i langt større grad enn et vanlig bystyremedlem, skriver hun i en epost.

– Vi treffer ikke godt nok

Den siste tiden har Arbeiderpartiet også i Bergen gått stadig nedover på meningsmålingene. På den siste målingen her i avisen befinner partiet seg på 17 prosent, mens Høyre troner høyt med over 30 prosent.

– Hva skyldes dette?

–Strømpriser og krig. Den som styrer blir oppfattet som ansvarlige og må lide. Jeg synes partiet med fordel kunne vært litt mer «uansvarlige». Venstresiden her i byen er i politisk kaos og klager bare på hverandre. Dessuten er vi i Ap ikke alltid relevante når vi kommer med politikken vår. Vi treffer ikke godt nok.

– Vi må mer ut, snakke og – ikke minst – lytte mer til folk, sier Storevik.

Djevat Hisenaj, leder for de hotell og restaurant-organiserte i Fellesforbundet, er glad for at Storevik er på sikker plass på listen.

– Vi fagorganiserte har godt av å få inn våre egne, slike som ser utfordringene våre fra «gølvet» sier han.

Her er de ti første på Ap-listen:

  1. Rune Bakervik, f. 19.11.1970, Bergenhus.
  2. Linn Kristin Langley-Rasmussen Engø f. 20.09.1993, Bergenhus.
  3. Geir Steinar Dale, f. 19.04.1962, Arna.
  4. Fauzia Hussain-Wiik, f. 11.02.1980, Åsane.
  5. Even Rune Sørland, f. 10.10.1985, Åsane.
  6. Linn Katrin Pilskog, f. 19.09.1988, Bergenhus
  7. Reidar Staalesen, f. 28.05.1980, Bergenhus.
  8. Guri Lindblad, f. 01.04.1981, Fyllingsdalen.
  9. Richard Storevik, f. 23.03.1988, Fyllingsdalen.
  10. Johanna Kästel Sandal Fond, f. 25.09.2003, Åsane.