På en spesielt regnfull fredag, den 17. mars, ble grunnsteinen for nye Fana brannstasjon lagt, over et år etter at stasjonen skulle vært åpen.

– Dette har vi ventet lenge på, sa brannsjef Janicke Larsen før kakeserveringen på byggeplassen.

Den nye stasjonen skal ligge drøyt 500 meter fra Lagunen, mellom Råtun og Rådalslien. Opprinnelig skulle alt være ferdigstilt høsten 2021, og stå innflyttingsklart ved årsskiftet 2021/22. Men slik gikk det ikke.

Forsinkelser på forsinkelser

Først kom det krav fra Statens vegvesen og Bymiljøetaten om å justere på adkomsten inn til brannstasjonen og Rådalslien, og planene måtte dermed endres og igjen ut på høring. Som Fanaposten skrev om i 2021.

Deretter støtte de på nye problemer da Thor Haakon Bakke (MDG), daværende byråd for miljø og byutvikling, grep inn og klaget på arkitekturen i plantegningene.

– Her er det et betydelig forbedringspotensial, for å si det litt diplomatisk, sa han til BA i desember 2021.

Det førte igjen til nye forsinkelser.

Plan- og bygningsetaten mente at arkitekturen og estetikken var tilstrekkelig ivaretatt i planforslaget. Men byrådet var ikke enig.

– Bergen skal være en skjønn by, og det handler blant annet om materialvalg, fasader og snitt. Arkitekturen skal også være slik at det er godt å være menneske i nærheten av byggene, sa Bakke.

– Uholdbart

Fana brannstasjon ligger i dag på Paradis. Den er gammel, og utdatert fasilitetsmessig. Det ville krevd store, kostbare ombygginger dersom den skulle tilfredstilt dagens krav.

Ansatte i brannvesenet, som har ventet lenge på den nye stasjonen, kalte byrådet og Bakkes uttalelser for «et slag i trynet» og sukket over at den nye stasjonen skulle bli forsinket enda en gang.

Også tidligere brannsjef Leif Linde ble opprørt da han fikk høre Bakkes uttalelser. «Uholdbart», kalte han det.

Hovedproblemet med den gamle stasjonen er blant annet at den er for liten, og at den mangler en god løsning for ren og skitten sone. Noe som er påkrevd av Arbeidstilsynet.

– Veien har vært stormfull

Men fredag ble altså endelig grunnsteinen for den nye stasjonen lagt av brannsjef Janicke Larsen og ordfører Linn Kristin Engø (Ap).

I piskende regn holdt de hver sin tale for brannfolkene som møtte opp på byggeplassen.

– Dette har vi ventet lenge på, men i dag skal vi ikke fokusere for mye på forsinkelser, sa brannsjefen i sin tale.

Hun fortalte også kort om hvor stor forbedring det vil bli med den nye stasjonen. Hun pekte spesielt på plasseringen av den, på bedre plass og på mer forsvarlig HMS.

I tidskapselen ble det lagt diverse gjenstander som skal representere tiden vi lever i. Blant annet en blågul sløyfe som skal representere krigen i Ukraina. Det ble også lagt ned diverse ferske avisforsider.

Engø spøkte også med forsinkelsene i byggeprosjektet.

– Været i dag passer jo bra. Veien mot at vi kan legge ned denne grunnsteinen har også vært stormfull, sa hun.

Engø brukte også anledningen til å skryte over arbeidet som brannvesenet gjør for byen.

– Vi er uendelig takknemlige for jobben dere gjør. Og denne stasjonen blir viktig for Bergens største bydel. Nå håper vi at arbeidet videre går effektivt, la ordføreren til.