Fra og med fredag kveld blir det akuttovernatting i Blå Kors sin kafé i Bergen sentrum.

Gjengen er lettet over at bosituasjonen endelig er oppklart.

– Vi må vise at vi er glad, sier en av dem mens de poserer for fotografen.

Løsningen har kommet i stand i all hast før pinsehelgen.

– Denne løsningen har vi vel egentlig landet på i dag, bekrefter Kristine Moskvil Thorsen i Kirkens Bymisjon.

Blå kors sa først ja til å ordne med akuttovernatting i sine lokaler i Nubbebakken, etter å ha blitt kontaktet om dette av kommunen. Etter en idédugnad landet de to aktørene likevel på å forene krefter slik at tilbudet skal bli mest mulig tilgjengelig for brukerne.

Jobbet på spreng

Oppsigelsen av leiekontrakten har vært kjent i lang tid, men det har etter det BA kjenner til vist seg vanskelig å finne nye lokaler.

Blå Kors og Bergen kommune har jobbet på spreng de siste dagene for å finne en løsning for akuttovernatting for tilreisende EØS-borgere uten fast bosted i byen.

Ved Blå Kors og Hvite Bånds Dagsenter i Magnus Barfots gate har frivillige i mange år servert frokost og middag.

Nå blir det et tilbud i de samme lokalene også på nattestid, bekrefter Tore Vindenes.

– Vi bruker lokalene som dagsenter på dagtid, så dette blir flerbruk. Jeg ble kastet litt inn i det, for å si det sånn. Under pandemien har vi lært oss å være veldig løsningsorienterte. Da andre stengte ned, brukte vi fantasien til å finne løsninger, sier han.

Blå Kors kjøpte fredag inn feltsenger til kaféen, og Kirkens Bymisjon har kjørt ned madrasser og sengetøy.

Dusj, vaskemaskiner, tørketrommel og ny varmtvannstank kom også på plass i all hast.

– Vi får det til, sier rørlegger Wojciech Markiewicz mens han skrur sammen det nye dusjkabinettet.

Fredag kveld vil brukerne få lov til å sette opp de nyinnkjøpte feltsengene i lokalene som vanligvis fungerer som dagsenter.

Nattevakt fra bymisjonen

En nattevakt fra Kirkens Bymisjons ordinære tilbud skal stå for driften mellom klokken 21 og 08.

Akkurat hvordan ordningen blir de neste månedene er ikke helt klart ennå.

– Det kan hende vi går inn i en samarbeidsavtale hvor vi samarbeider om ansatte drifter det gjennom sommeren. Det er det vi har snakket om i dag, sier Thorsen.

Da sosialbyråd Ruth Grung besøkte (Ap) kaféen fredag formiddag var det både rørlegger og andre i sving for å sørge for at alt var i stand.

– Først og fremst vil jeg berømme Blå Kors som snudde seg så fort rundt. Engasjerte og endringsorienterte aktører i denne byen har gjort en fantastisk jobb, med å tilby lokaler først i Nubbebakken og så her hvor det er enda bedre, sier hun.

– Brukere av tilbudet har vært fortvilet og fryktet at de måtte sove på gaten. Hvorfor gikk det så lang tid før kommunen garanterte at ingen skulle sove på gaten?

– Det har vi sagt fra kommunen hele tiden at vi har ansvar for nødhjelp til fattige tilreisende fra EØS-land. De får dekket hjemreise, og ingen skal overnatte ute. Det gjorde vi også under pandemien.

– Byrådslederen sa til slutt at kommunen ville ta i bruk beredskapshotell dersom det ble nødvendig. Ble det kommunisert ut til gruppen at de ikke måtte sove på gaten?

– Gjennom Robin Hood-huset har vi fått kommunisert at de ønsket å være her til tross for usikkerheten med akuttovernattingen, men det er ikke vi som har hatt tilbudet. Dialogen har gått mellom Kirkens Bymisjon og brukerne. Da kommunen til slutt fikk oppdraget, snudde vi oss rundt. Vi har søkt gjennom alle lokalene våre i sentrum - men ingen var ledige i sommer og egnet for overnatting.

Fortsetter jakten

Thorsen og Vindenes er lettet over at de har fått på plass en midlertidig løsning, men førstnevnte understreker at heller ikke denne ordningen blir permanent.

Kirkens Bymisjon vil nå fortsette jakten på finne nye, permanente lokaler i sentrum.

Thorsen håper at de finne en løsning i løpet av de neste ukene.

– Vi har tenkt å videreføre dette arbeidet på sikt, men det kan ikke skje i disse lokalene, sier Thorsen.