– Jeg skulle gitt alt for at min kjære Vågard var her for å fullføre det selv, sier Ida Unstad til BA.

Hun er enke etter Vågard Unstad. I forrige uke ble det kjent at den bergenske rap-legenden var død, kun 36 år gammel.

Unstad og hiphop-gruppen A-laget var toneangivende i den bergenske rap-bølgen på 2000-tallet. Men han har aldri spilt inn et soloalbum – før i år.

Det blir kjent i en fersk Spleis opprettet av Ida Unstad, den avdøde artistens enke.

– I 2022 spilte Vågard Unstad fra A-Laget inn sitt første soloalbum, «Notoriske B. O. G», i samarbeid med produsent og venn David Grytten, skriver hun.


– Nesten et manifest

Albumet ble ikke ferdigstilt før Sandviken-gutten gikk bort. Det ønsker de etterlatte å gjøre noe med.

– Vi som sto Vågard nær vet hvor lenge han jobbet med prosjektet, og hvor mye han gledet seg til å vise det til verden. Dette er det minste vi kan gjøre, for å hedre den fremste ordsmeden av oss alle, sier Ida Unstad.

Hun formidler også en kommentar om prosjektet fra produsent David Grytten:

– Skiven er nesten et manifest. Han snakker i fortid, nåtid, og om fremtiden. Om folkene han elsker, og hvor han er fra. Men også om konflikter og vanskelige ting – ofte hånd i hånd med tidige rim og referanser, sier Grytten, og legger til:

– Det er sykt Vågard, hele greien.

Stor giverglede

Vågards manager og nære venn, Leo Ajkic, forteller at han to dager før 36-åringen døde, var hjemme hos ham og hørte på flere av sporene han hadde jobbet med sammen med Grytten.

– Det er noe av det feteste jeg har hørt på lenge. Ekte, hard og sjangertro rap. Jeg vet hvor mye Vågard ønsket å gi ut dette prosjektet, og han hadde gledet seg lenge til å spille av låtene for oss i gjengen.

I en svært tung tid, sier Ajkic at det har hjulpet å se hvor mange mennesker Vågard berørte og hvor viktig han åpenbart var for mange.

Det gjenspeiles også i spleisen. Få timer etter den ble opprettet lørdag ettermiddag, hadde nesten 60.000 kroner blitt donert av over 200 givere. I 21-tiden lørdag kveld, har beløpet økt til over 83.000. Det foreløpige målet er 111.111 kroner.

– Støtten og entusiasmen vi har mottatt er overveldende og veldig rørende. Tusen takk, sier Ida Unstad.

Ifølge beskrivelsen skal penger som eventuelt er til overs etter ferdigstilling doneres til et veldedig formål Unstad ville ønsket å støtte.