Gå til sidens hovedinnhold

Ensomhetsbølge i storbyene: – Jeg forstår godt at det har blitt sånn

Strenge koronatiltak har skapt ensomhetsbølge i storbyene. Bergenserne er blant dem som sliter mest, viser ny nasjonal undersøkelse.

For abonnenter

Unge og aleneboende sliter mest, og en av tre studenter er ensomme, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Den psykiske belastningen er størst i Bergen og Oslo hvor smitteverntiltakene har vært mest omfattende.

26.000 nordmenn har svart på den omfattende spørreundersøkelsen om smitteverntiltak, livskvalitet og psykisk helse som ble avsluttet 4. desember.

– Psykisk helse og livskvalitet preges av smitteverntiltakene. Men fremtidsoptimismen er høy, sannsynligvis fordi folk vet at situasjonen er midlertidig, sier seniorforsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet.

Psykisk julebelastning

FHIs tall føyer seg inn i rekken av alarmerende funn i høst:

  • Ensomhet og psykiske plager er stigende.
  • En av fire svarer at de ikke er fornøyde med livet.
  • Syv av ti nordmenn kommer til å ha færre til bords denne julen, ifølge Opinions koronabarometer.

Det er nettopp i julen ensomhetsfølelsen og de tunge tankene topper seg for mange, ifølge Kirkens SOS. Mange er bekymret for å treffe fremmede og gå til ukjente steder.

– Julen kan være en ekstra belastning. Har du det tungt fra før av, er det veldig vanskelig å vite at nå er det mange rundt deg som hygger seg sammen med familie og venner, spiser god mat og samles, uttalte generalsekretær Lasse Heimdal til BA 6. desember.

Føler seg heldig

Fride Svenheim (21) er deltidsstudent og jobber som veterinærassistent.

– Jeg er utrolig heldig fordi jeg har kjæreste og bor i kollektiv. Det betyr at jeg ser vennene mine daglig, og det er jeg veldig glad for. Dessuten har jeg en jobb å gå til, sier 21-åringen.

En av jentene i kollektivet hennes flyttet til Bergen uten veldig mange kjente her. Svenheim forteller at det for henne har vært et litt trist og ensomt halvår, selv om de er sosiale sammen i kollektivet.

– Når nesten all undervisning har vært digital, har man ikke har kunnet bli kjent med sine medstudenter, og nesten bare har vært inne, så forstår jeg godt at mange studenter føler seg ensomme, sier Svenheim.

En ny hverdag

Ifølge FHI-undersøkelsen er nordmenn nå mindre fornøyde med livet enn de har vært tidligere. Vi legger til at Norge tradisjonelt ligger i verdenstoppen i tilsvarende undersøkelser om livskvalitet og lykke.

Her er flere ferske funn:

  • 62 prosent oppgir at de ønsker seg tilbake til livet slik det var før pandemien.
  • 31 prosent ønsker seg delvis tilbake til slik det var.
  • Folk ser tilbake på juni i år som mer lystbetont enn de vurderer livet nå.
  • De spurte forventer at livet i årene som kommer, blir bedre. Det er altså en betydelig fremtidsoptimisme å spore.

Mange har imidlertid endret holdninger og forventninger til fremtiden. For eksempel tror 37 prosent at de vil reise mindre med fly på ferie og fritidsreiser, mens ti prosent tror de vil reise mer.

Seks av ti oppgir at de forventer å bruke mer digitale hjelpemidler i jobbsammenheng etter pandemien, og 35 prosent antar de vil reise mindre i jobben enn tidligere.

Les også

Stian og Kim dropper julefeiring med familien i år: – Håper å fylle bordet med fremmede

Les også

Åpner opp: – Følte meg gal og i krig mot min egen kropp

Les også

Veien tilbake til en normal hverdag

Kommentarer til denne saken