Gå til sidens hovedinnhold

Er den nye smitteappen en god løsning?

Artikkelen er over 1 år gammel

Jeg tror ikke at det foreligger annet enn velmente motiver bak smitteappen, men alle har sikkert hørt om ordtaket som omtaler brolegging og gode intensjoner.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en piratpolitiker er problemsituasjonen full av kognitiv dissonans. En ønsker på ingen måte å ofre liv og helse for å opprettholde et prinsipp. Men en ønsker heller ikke å gamble med personvernet for å oppnå potensielt ikke-signifikante resultater selv om dette omhandler liv og helse. Jeg tror ikke at det foreligger annet enn velmente motiver bak smitteappen, men alle har sikkert hørt om ordtaket som omtaler brolegging og gode intensjoner.

Jeg står i fare for å begå en «slippery slope»-feilslutning dersom budskapet er at denne appen vil igangsette en totalitær overvåking av alle samfunnet eller noe i den retning – det tror jeg ikke. Men ...

Les også

Ny smitteapp kan åpne skoler og arbeidsplasser

Vil slike løsninger få oss til å benytte lignende metoder ved senere anledninger så lenge noen mener at krisen er tilstrekkelig stor? Vil tilgjengeligheten til personopplysningene endre seg ved en senere anledning? Kanskje. Men det er mest en fremtidig advarsel til oss selv om å følge denne saken nøye. Vil slike hurtigutviklede løsninger kunne ha kritiske sikkerhetshull som kan utnyttes av kriminelle eller andre som ønsker å misbruke sjansen til å sjekke data som ellers ikke er tilgjengelig? Det kan ikke ekskluderes, og kan i så fall få svært alvorlige konsekvenser.

Vil mandater til igangsetting av slike tiltak fjernes i etterkant av krisen? Vil det inspirere til en videre utvikling i samme retning pro mer overvåking for å bevare liv og helse? Ikke usannsynlig. Vil frivillig installasjon av appen uansett bli belastet med sosialt press, vil arbeidsgiver kreve at ansatte skal installere appen? Heller ikke usannsynlig.

Et ufint falsk dilemma kan uttrykkes som «vil du ha færre døde eller unødvendig godt personvern?» Lignende argumenter med mindre ekstrem uttrykksform er fremdeles falske dilemmaer. Det ene trenger ikke nødvendigvis ekskludere det andre. Vi trenger ikke ofre personvern og datasikkerhet for å bevare liv og helse, faktisk tvert imot.

Dessverre har prosessen startet på en dårlig måte, dvs. uten innsyn i arbeidet og uten åpen kildekode. Det blir etter en slik start vanskeligere å stole på at arbeidsmetoder og ferdig resultat innehar den kvaliteten som er nødvendig.

Men det største spørsmålet for min del per skrivende stund er om det faktisk vil bidra til å hjelpe med å bevare liv og helse i nevneverdig grad? Eller om appløsningen i det hele tatt representerer en smart teknologisk metode å bekjempe spredning av virus på? Vil data fra denne sporingen gi en god nok oversikt til å kunne gi en brukbar respons? Vil de kunne resultere i mange falsk positiv-situasjoner? Hva med falsk negativ? Vanskelig å svare på uten tilgang til mer informasjon.

Les også

Et mindretall må ta hele smellen

Dersom det ikke kan påvises helt konkret at innsamlet appdata vil kunne spore og hindre spredning av virus, så vil det ikke være grunnlag for å innføre en slik løsning i utgangspunktet.

Kommer jeg til å installere appen eller anbefale andre å gjøre det? Trolig ikke, men jeg er åpen for å lytte til argumenter for å endre min innstilling. Så langt er jeg skeptisk.

Kommentarer til denne saken