Rett før midnatt varslet byrådsleder Rune Bakervik (Ap) via BA at han ville ha samtaler med «alle partier som vil Bybanen vel». Samtalene ville han ha i stand allerede tirsdag.

Men det var før de siste tallene tikket inn. De talte imot Bakerviks ønske om å samle et «bybaneflertall».

Tirsdag morgen sier Bakervik til NRK at byrådet går av. I praksis fortsetter dagens byråd som et forretningsministerium inntil et nytt byråd leder av Høyres Christine Meyer kan ta over.

I politisk kvarter fikk Meyer spørsmål om hvem hun ønsker å samarbeide med for å få mandatene hun trenger, utenom KrF, Venstre og Frp. Dette er partiene Meyer ønsker å sondere med først.

– Det kommer til å bli krevende forhandlinger og sonderinger, men føler meg trygg når vi får litt tid, at vi skal ro dette i havn, sier Meyer.

– Viser sitt sanne ansikt

Før Bakervik forlot Ap-valgvaken natt til tirsdag, ville han ikke erkjenne noe nederlag, til tross for et historisk dårlig valg for Arbeiderpartiet i Bergen.

Da BA snakket med Bakervik rett før midnatt, var han fortsatt i kampmodus.

– Nå viser Høyre sitt sanne ansikt. Nå må partiene som vil Bybanen vel snakke sammen, sa Rune Bakervik til BA natt til tirsdag.

Bakteppet var nyheten om at Høyre går vekk fra garantier om at Bybanen skal gå over Bryggen. I stedet ligger det an til omkamp når Høyre må samarbeide med en rekke små partier som ikke ønsker Bybanen eller krever den i tunnel.

– Christine Meyer har i debatt etter debatt garantert for ingen omkamp, senest for seks dager siden på NRK. Så lenge varte det. Dette står det ikke mye respekt av, tordnet Bakervik da BA møtte ham «backstage» i valgvakelokalet.

Må snakke sammen

– Nå må alle som vil Bybanen vel snakke sammen, for dette går ikke, sa han til BA rett før midnatt.

En slik koalisjon inkluderer de tidligere budsjettpartnerne Ap, V, KrF, MDG, Rødt og SV.

Da stemmene var talt opp, hadde imidlertid ikke denne koalisjonen flertall. Heller ikke om man tar tidligere budsjettsamarbeidspartner Senterpartiet ville Bakervik klare å danne flertall.

I stedet er Christine Meyer utropt til valgets vinner.

– Det er lurt at vi samler oss i morgen og snakker sammen, sa Bakervik, som forduftet derfra.

Byrådet går av

Tirsdag morgen erkjente Rune Bakervik at en Ap-ledet koalisjon ikke virker oppnåelig. I "Politisk kvarter" på NRK fortalte han at byrådet i Bergen går av, men fortsetter som et forretningsministerium inntil et nytt Høyre-ledet byråd er klar til å ta over makten.

Han avviste å gi ytterligere kommentarer etter at de siste tallene ble klare. Klokken 0100 ble valgvaken avbrutt av at vaskepersonell skulle klargjøre lokalene.

– Det er helt naturlig når vi i resultatet ser at det ikke er tilslutning til det sittende byrådet. Da må vi ta konsekvensene av det, sier Bakervik.

Han legger ikke skjul på at han skulle ønske seg et annet utfall.

– Det er klart vi er skuffet når vi ser valgresultatet. Men sånn er demokratiet, og bergenserne har talt, forteller Bakervik i NRK-sendingen.

Vil forsøke å lokke tilbake

Sent mandag kveld mente Bakervik fortsatt ting kunne endre seg utover kvelden og natten.

–Vil du snakke med KrF og forsøke å få de over igjen?

– Alle som vil bybanen vel må snakke sammen. Å løpe vekk fra en garanti som er gitt gang etter gang, det står det ikke mye respekt av, sier han.

– Konsekvensen er at Bergen blir stående på stedet hvil, at vi ikke får gjort noe med klimautslippene våre. På stortinget er det sikret 70 prosent finansiering, og ikke minst bergensernes bompenger. Nå må vi få bygget den banen, sier Bakervik.

Han sier han tror Høyre vil ha vanskelig for å få med Venstre i et byråd der Bybanen står i spill.

– Dette må Venstre svare for selv. Men det vil overraske meg stort om Venstre vil være med på noe som helst som setter Bybanen i fare, sa Bakervik.