– Det er forferdelig, sier statsminister Erna Solberg (H) til BA på Sotra.

Da hadde hun med egne øyne sett hvordan storbrannen på torsdag hadde herjet med lokalsamfunnet. Fremdeles kom det røyk fra det svidde terrenget.

– Det et kjempestort område som har brent. Her ser du hvor utrolig nært det var at mange hus ble truffet, så dette må ha vært veldig nervepirrende for alle som bor her, forteller Solberg.

Besøkte brannheltene

Første stopp på besøket til Erna Solberg og justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) var brannstasjonen på Ågotnes.

Statsministeren skryter av innsatsen til alle nødetatene og frivillige.

– De har gjort en kjempeinnsats. Det er bra at man har fått til ressurstilgang og samarbeid over kommunegrensen. Det har brannvesenet i regionen jobbet mye med å få til, og det har fungert bra her, ser hun.

– God nok beredskap

Det ble raskt klart at torsdagens brann hadde potensial til å bli katastrofal. Derfor ble skogbrannhelikoptre bestilt for å temme flammene raskere

Første helikopter brukte en time og 20 minutter fra Torp.

– Er det god nok beredskap?

– Vi har veldig god beredskap totalt sett. Det plasseres ut ressurser forskjellige steder avhengig av hvor man ser mest fare, så det er en veldig fleksibel skogbrannhelikopter-beredskap om sommeren. Det er en dynamisk avtale, der vi kan få inn flere helikoptre ved behov, mener Solberg.

Hun synes ikke at 80 minutter er lang tid når man regner reisetid, pakking og organisering av personell.

– Dette er norsk beredskap på sitt beste

Justisminister Monica Mæland skryter av hvordan branninfernoet ble håndtert.

– Dette er norsk beredskap på sitt beste. Ressursene finner hverandre, Sivilforsvaret jobber sammen med brann og politi, frivillige bistår, og kommunen har gjort en god jobb. Jeg er veldig, veldig imponert, sier justisministeren.

Hun sier at ingen kan ha beredskap basert på en sånn stor hendelse.

– Men man kan ha avtaler om å hjelpe hverandre, og her har det vært et godt samarbeid. Både på tvers av kommunegrenser, men også på tvers av forvaltningsnivå, sier Mæland.

Hun sier brannen kommer til å bli evaluert.

– Man kan alltid lære noe etter slike store hendelser, men mitt inntrykk er at her har mye fungert, sier justisministeren.