– Fredag fikk jeg en uggen følelse om at det kunne være mer. Jeg er forferdelig lei meg for dette, sier Erna Solberg til TV2.

Høyre melder at Sindre Finnes gjorde 3600 aksjehandler i perioden mens hun satt som statsminister.

Han hadde en nettogevinst på 1,8 millioner kroner.

– Han har handlet langt mer enn han har fortalt meg og statsministerens kontor, sa Erna Solberg under en pressekonferanse fredag formiddag.

– Det er alvorlig, for det innebærer at jeg har vært inhabil i enkelte saker som jeg har behandlet mens jeg var statsminister, sa Solberg, og nevnte blant annet Hydro.

– Tillitsbrudd er vanskelig

Solberg var tydelig preget under pressekonferansen og sa at dette gjorde vondt.

– Den oversikten han har laget, viser at han ikke har vært ærlig med meg, verken da jeg var statsminister eller etter at dere begynte å stille spørsmål, sier hun.

Hun sier er at hun er så sikker som hun kan bli at ektemannen ikke har fått innsideinformasjon som han kan ha dratt fordel av i aksjehandlene sine.

– Jeg er sikker på at Sindre ikke har fått innsideinformasjon av meg, sier hun.

– Dersom jeg blir statsminister i 2025, kan ikke Sindre handle aksjer, sier Solberg.

Finnes: – Jeg er svært lei meg

Erna fortalte videre at hun skal ha samtaler med sin ektemann fremover og ikke pressen.

–Alle kan bli blendet av tilliten til folk man er glad i. Tillitsbrudd er vanskelig, særlig i en familie, sier hun.

Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, erkjenner at han ikke har vært ærlig om sine aksjekjøp.

– Jeg er svært lei meg for at jeg har satt Erna i denne situasjonen. Jeg har ikke vært ærlig, verken overfor henne eller Statsministerens kontor. Det beklager jeg dypt, sier Finnes til E24.

Bakgrunnen er Finnes' aksjehandel der han gjorde 3600 handler i perioden mens kona satt som statsminister.

– Jeg har gjort alvorlige feil som har gjort det umulig for Erna å vurdere sin habilitet da hun var statsminister. Etter at hun gikk av som statsminister har jeg også gitt både henne og pressen feilaktig informasjon om mine aksjehandler.

Reaksjoner: – Hadde måttet gå av

Aksjekjøpene til Høyre-leder Erna Solbergs ektemann er langt mer omfattende og alvorlig enn det som har kommet frem tidligere, mener Venstre.

– Det er ingen tvil om at dette blir en viktig del av habilitetssakene i kontrollkomiteen utover høsten, sier Venstres Grunde Almeland, som er saksordfører for habilitetssakene i kontrollkomiteen, til NTB.

Audun Lysbakken i kontroll- og konstitusjonskomiteen (SV) stemmer i:

– Det som nå har blitt kjent er dramatisk og uforståelig. Det er i særklasse viktig at en statsministers habilitet ikke kan trekkes i tvil, sier han til BA.

Det er uforståelig at de føringene statsministerens kontor la for Sindre Finnes aksjehandel ikke ble fulgt opp. Det har han selvsagt ansvar for selv. Spørsmålet er likevel om Erna Solberg og SMK burde og kunne gjort mer for å ha oversikt over dette. Det blir et sentralt spørsmål når hun møter til høring i kontrollkomiteen.

Den erfarne Høyre-mannen og tidligere stortingspolitikeren Henning Warloe er overrasket over det som har skjedd:

– Det er overraskende, det må jeg kunne si. Men jeg synes Erna står veldig støtt i den stormen som er akkurat nå. Jeg synes ikke at tillitten til henne er svekket, sier han til BA.

Warloe mener Solberg har gjort grundig og godt rede for det som gjelder henne selv i saken om ektemannens aksjekjøp.

– Jeg ser ikke at det er noe grunn til å mistro det som hun har lagt frem. Men det er sikkert litt dårlig stemning i heimen.

– Uavhengig av politisk farge

Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Peter Frølich (H) sier til Nettavisen at dette er en alvorlig sak.

– Den har flere likhetstrekk med saken til Anniken Huitfeldt, så det er naturlig at den inngår i kontroll- og konstitusjonskomiteens pågående sak, sier han.

Frølich opplyser til avisen at det etter all sannsynlighet har vært brudd på habilitetsregler, selv om Solberg har vært uvitende om forholdene. Videre sier han til nettstedet at det fra før er avklart at Solberg vil møte til høring.

– Dette skal vi gjøre grundig, uavhengig av hvilken politisk farge man selv har.