Onsdag ettermiddag er det fullt av liv i lokalene i Gågaten.

Påskeegg males, cupcakes pyntes og middag lages og serveres. En gjeng ungdommer har kommet for å avslutte et seks ukers langt kurs i konflikthåndtering, og skal få diplom.

Ja, og så har tidligere statsminister Erna Solberg og byrådslederkandidat Christine Meyer kommet på besøk.

– Det er et veldig behov for slike tilbud hvor barn og unge kan være der på egne premisser, samtidig som det er voksenkontakter til stede, sier Solberg.

– Alt er gratis

De to Høyre-toppene har tatt turen til Fellesverket for å få et bedre innblikk i hvordan de frivillige fra Røde Kors jobber med og for barn og unge i Bergen.

Ungdomsklubben åpnet dørene på høsten i 2021, etter å ha holdt til i Sverres gate i flere år. De så behovet for å utvide, og siden nyåpningen har Fellesverket vært et samlingssted for ungdommer daglig.

Her kommer de for å henge og bli kjent med andre, og for å få bli med på aktiviteter som de ellers ikke hadde hatt muligheten til – som kino, bowling, svømmehallbesøk og hytteturer.

Det tilbys også leksehjelp og muligheter for arbeidstrening.

– Alt er gratis. Det er kanskje min viktigste jobb, å sørge for at det forblir sånn, sier enhetsleder for oppvekst i Bergen Røde Kors, Per Hanssen.

Fellesverket får støtte fra kommunen, staten, banker, legater, organisasjoner og Røde Kors sentralt. I fjor passerte de 1500 unike deltakere, og i hverdagene er det alt fra 20 til 70 besøkende daglig.

Utviklingen bekymrer

En av dem som hyppig besøker Røde Kors sine lokaler i Strandgaten, er 23 år gamle Abdirahman Omar. Han kom til Norge fra Somalia som barn, og ville finne et sted hvor han kunne lære språket, være sosial og få venner.

Fellesverket ble det stedet for ham, og siden har han blitt der.

– Det har vært veldig bra for meg her. Jeg har vært med på flere hytteturer, og hver eneste onsdag er det gøye aktiviteter som er gratis. Hvem vil ikke være med på det? gliser Omar.

– Det betyr mye for meg å komme hit.

Ungdomsklubben er en åpen møteplass for alle Bergens ungdommer i alderen 13–19 år, men er kanskje spesielt rettet mot dem som faller utenfor av ulike grunner.

Den siste tiden har BA skrevet flere saker om den økende ungdomskriminaliteten i Bergen, og BT har belyst hvordan tilfeller av vold, trusler og trakassering har eskalert i grunnskolen.

Gruppen barn og unge som er involvert i disse hendelsene, bekymrer samtlige offentlige instanser. Det er en samlet enighet om at de må følges opp og få hjelp.

– Vi må forstå at en del barn ikke klarer å uttrykke følelsene sine med ord. Da bruker de ofte fysisk uttrykksform i stedet, sier Solberg, og henvender seg til Carina Hermansen:

– Det er jo det dere jobber med, å hjelpe dem med å sette ord på frustrasjonen.

– Må unngå brannslukking

Hermansen er sjefen for Gatemegling i Bergen Røde Kors, og samarbeider med lokalt politi og Bergen kommune om ulike ungdomsutfordringer.

Hun sitter rundt et bord med blant andre Erna Solberg og Christine Meyer onsdag ettermiddag, og forteller om sine erfaringer med å lære ungdommer konflikthåndtering og å bygge gode relasjoner.

– Vi må huske at det er noe som tar tid, påpeker Solberg.

– Ja, og den tiden har vi, supplerer Hermansen.

Røde Kors har mye fokus på forebyggende arbeid generelt. De prøver å gi barn og unge verktøy for hva de kan gjøre når det oppstår vanskelige situasjoner rundt dem.

– Vi må ikke drive med brannslukking. Det er ofte man tenker på oss som driver med konflikthåndtering når det først har skjedd noe, men egentlig handler det om å lære unge å bruke verktøyene på lavest mulig nivå, sier Hermansen.

– Vi må gjøre mer

Solberg påpeker at det må reageres dersom barn og unge gjør noe de ikke skal, men at straff i det lengste bør unngås.

– Jeg er veldig opptatt av at konflikter skal løses uten at det havner på politihuset, sier Høyre-lederen.

Hermansen trekker frem at å lære seg å forstå følelsene som oppstår under konflikter, er en viktig del av det å vokse, utvikle seg og bygge gode relasjoner.

Byrådslederkandidat Meyer påpeker hvor stor rolle de frivillige organisasjonene spiller oppi det hele, og hvordan de trår til der kommunens ressurser ikke strekker til.

– Når vi ser hvor mye vold det er blant unge i dag som det ikke gjøres nok med, må vi inn med gatemegling. Vi må lage flere ungdomsklubber rundt omkring, også i bydelene. Vi er nødt til å gjøre mer.

Gatemegling gir ungdommene en trygg arena hvor de kan snakke åpent om det som opptar dem og lære av hverandre uten å bli dømt, forteller Hermansen.

– Forebygging er ikke så sexy, men vi vet at det funker.