Gå til sidens hovedinnhold

Et hav av muligheter

Vi trenger deg som får øynene opp for verdens mest spennende næring. Der du kan bo i verdens beste by, men ha hele verden som arbeidsplass.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære ungdom, der du sitter på hjemmeskole og lurer på hva du skal gjøre resten av ditt liv. Du ender opp der du skal, selv om du ikke ender opp der du tenkte du skulle. Som meg. Jeg vokste opp i Bergen Vest, langt fra øvre middelklasse i Fana og omegn. Og veldig langt fra shippingmiljøet som jeg i dag jobber i.

Shipping blir ofte assosiert med blå blazer og gullknapper. Og det er det også. Men det var også rom for en jente fra Laksevåg med Dr. Martens-boots og army-jakke

Da jeg gikk på Lyderhorn ungdomsskole sent på 1980-tallet hadde jeg foreldre som maste om at jeg måtte ta en «skikkelig» utdannelse. Det skulle jeg, jeg måtte jo tjene penger. For det var det som var tanken; tjene penger for å ha råd til helger, ferier, bil og hus. Det å jobbe med noe jeg gledet meg over, kom i andre rekke.

Om noen hadde spurt meg om maritim næring da jeg var ung, kunne jeg si at jeg hadde lagt merke til skipene i Vågen, og hørt om Sjøkrigsskolen. Nå vet jeg at du får en av verdens beste lederutdanninger på Sjøkrigsskolen, og Bergen er hjemmehavn til noen av de kuleste, mest sofistikerte skipene i verden.

Å studere var moro, voksenlivet kunne vente. Jeg endte til slutt opp som allmennlærer, men jobbet kun en kort periode før jeg ville se verden. Etter et år med reising fikk jeg tilbud om fast jobb i Norsk Sjømannsforbund i Oslo. Da var det gjort for meg!

For shipping er ikke bare «shipping». Det maritime er Norges nest største eksportnæring, hvor nesten 90.000 mennesker har sin arbeidsplass. I tillegg har vi verdens fjerde største flåte målt i verdi. Dette hadde vi ikke klart om fokuset var kanapeer og champagne på hytten på Geilo. Men selv om vi blir ansett blant verdens fremste havnasjoner, står vi i dag overfor enorme utfordringer og muligheter.

Les også

Vi er helt på feil kurs i Bergen nå

Muligheter som kan kun nås om vi tiltrekkes oss og rekrutterer de som vil og kan. Mangfoldet som må til for å utfordre og skape nytt – ved å tenke nytt. Nye motorer, nye grønne energikilder, nytt lovverk og nye skip. Skip med stuert (kokk) som sørger for deilig mat på bordet og maskinister som holder hjertet til skipet i gang. Styrmannen – og damen, som holder stø kurs.

Alle dere ungdommer som skal finne nye miljøvennlige løsninger som gjør at vi beholder vår posisjon, også i fremtiden!

For dette er en næring som leder an inn i fremtiden. I 2050 skal ikke skipene ha skadelige utslipp til sjø eller vann, vi skal kutte utslippene gjennom å utvikle ny teknologi, vi skal digitalisere og vi skal utforske autonomi.

Ingen erfaring eller utdanning er bortkastet.

Da trenger vi deg som ser muligheter og ikke begrensninger. Vi trenger deg som får øynene opp for verdens mest spennende næring. En næring hvor du kan bo i verdens beste by, men ha hele verden som arbeidsplass. En næring hvor du snakker med Asia til frokost, og Sør-Amerika til kvelds. For det er DU som skal hjelpe oss å utvikle morgendagens maritime næring. Fremtidens shipping, slik at vi også i 2050 kan slå oss stolt på brystet og si vi er fortsatt på topp. Lille Norge i byen mellom de syv fjell. Dette er ikke mulig uten deg!

Jeg fant drømmejobben min, men veien var ikke rett. Du trenger ikke å gå omveien jeg gjorde. Men du kan gjøre det. For du ender opp der du skal være likevel. Ingen erfaring eller utdanning er bortkastet. Forhåpentligvis finner vi deg i den blå – i det maritime, for det er her du finner et hav av muligheter.

Les også

Eg har aldri angra på at eg tok yrkesfag

Kommentarer til denne saken