Et lite hjertesukk fra meg etter de nye oppslagene i media. Jeg vil ikke tro det, men jeg leser det med egne øyne. Regjeringen har iverksatt tiltak for å hindre at en stor pandemi skal ta overhånd her i landet. Tiltak som er iverksatt har nesten stengt ned hele Norge. Skoler, arbeidsplasser, butikker, fritidsaktiviter.

Det er ikke lenger mulig å holde kurs, messer, møter, konserter eller lignende arrangement som resulterer i at store folkemengder samles. Jeg er ikke den eldste sjelen i livet, og ikke den med mest livserfaring heller, men jeg tror det er få nordmenn som kan si de har vært med på lignende situasjon i vårt lille, gode land.

Likevel ser jeg nå, at folk rundt omkring i Norge benytter tiltakene til å reise på hytten, stå på ski, arrangere «play dates» med andre barn, klubber i venninnegjengen blir prioritert, og livet er plutselig blitt en lang god påskeferie.

Les også

Det er nå vi skal vise hva vi er laget av

Slik er ikke situasjonen for meg, eller mine kolleger i Helse-Norge. Vi er på jobb, alle mann, 24/7 i døgnet. Det er uhyre travelt, stressende og jeg tror aldri jeg har måtte være mer fleksibel i hele mitt liv. Likevel så kjenner jeg lysten til å bidra for befolkningen, den brenner så sterkt at det å måtte møte på jobb en dag ekstra i frihelgen min, det gjør meg absolutt ingenting.

Faktisk, så er jeg stolt! Så utrolig stolt av å kunne være en del av det teamet som nå jobber natt og dag for å bekjempe koronamonsteret.

Jeg vet at alle mine kolleger og helsevesenet i Norge står på denne tiden. Det er vi som har fått forbud mot å reise fra landet, det er vi som har fått restriksjoner om å begrense fritiden vår, og det er vi som må jobbe enda hardere når flere og flere av dere blir syke.

Regjeringen har kommet med tiltak etter tiltak i tur og orden. Nordmenn har skreket høyt og lenge om hvor naive vi er i Norge, og hvor lite som blir gjort i forhold til å begrense smitte. Nå er de strengeste av tiltakene innført. Vi har mistet valgfriheten på den måten vi hadde før, vi får ikke bevege oss slik vi alltid ha gjort, og vi får ikke møte opp på skolen eller arbeidsplassen vår engang. Det stedet som er en stor del av våre liv og normer.

Les også

Bare ein butikkansatt?

Skjønner egentlig folk hva dette innebærer? Den ene personen med viruset i kroppen, som setter i gang smitten på hytter og skitrekk over flere steder i landet, kan i verste tilfelle være grunnen til at bedrifter i hele Norge går konkurs og må stenge, at familier overalt i Norge kan risikere å stå uten arbeid og inntekt. For plutselig var det seks i samme bedriften som var på samme sted som den ene personen, og bedriften kan ikke produsere uten de seks til stede.

De samme personene kan gjøre slik at DIN bestemor blir bortprioritert i køen for hjelp på sykehuset, fordi listen ble for lang og køen var for stor. Da, mine kjære venner, begynner prioriteringen å gjelde, og de med god alder og et langt liv bak seg blir bortprioritert for de unge og lovende her i landet, om et slik scenario skulle oppstå.

Allerede nå er det snakk om hvor stor manko det er på helsepersonell i Norge. Skal vi da være med på å forsterke denne trusselen med å forlenge påskeferien med tre uker? Eller skal vi tenke at naboen min, som jeg har kjent i en årrekke, som har hjulpet meg gjennom hele livet, skal få slippe å tenke på at JEG som bor nærmest henne skal utsette henne for risiko, fordi jeg ønsker en hyggekveld sammen med venninner?

Eller at mannen jeg møtte på apoteket hadde MS, men jeg bare MÅTTE ha noe der akkurat nå. Derfor er han nå innlagt på intensivavdeling i en kritisk situasjon. Jeg setter alt på spissen, men vær så snill og forstå konsekvensene av: jeg bare må ha, jeg skal bare en liten tur, jeg isolerer meg på fjellet, barna må jo få leke osv ...

Det er ingenting annet som er mer viktig nå enn å få stanset denne pandemien, slik at vi alle snart kan få leve normale liv igjen.

Vi må tenke på hverandre oppi dette, vi må finne frem dugnadsånden og nestekjærlighet. For selv om det ikke rammer akkurat deg, så er det like vondt for den det faktisk rammer på grunn av deg.

Kjære venner, alt vi gjør fremover vil få konsekvenser for noen. Det er derfor tiltakene er satt inn og at folk MÅ overholde de..