Kjøp hund

– Leste at en av fem voksne menn er ufrivillig single. Mitt tips: Skaff dere hund. Da treffer dere damer!

Hundeeier

Vinterføre

– Angående alle problemene med biler på glatten: Det er jo kjent at desto bredere dekkene er, desto dårligere er de på glatten, rene akebrettet! Jeg husker fra min tid som bilmekaniker at vinterdekk skulle være smale, og gjerne med pigger. I dag er det ingenting som river opp isen. Vi må tilbake til smale dekk, med mindre skliflate.

Johnny

Svar: I snø har man i mange tilfeller bedre grep med smale vinterdekk enn med bredere dekk. Uansett dekk er NAFs råd at man tilpasser farten til forholdene.

Hilsen NAF

Politisk uforutsigbarhet

– Høstens kommune- og fylkestingsvalg blir nok et skjebnevalg for noen. Regjeringen sliter og faller kraftig på meningsmålingene. I Bergen er det politiske systemet i «dvale» på grunn av Bybanen. Som om ikke det var nok kommer problemet med trolleybussene til Laksevåg, som er parkert på grunn av problemer. Allerede en utgift på 150 millioner. Bybane til Åsane vandrer i pris fra 3–4 og opp til 13 milliarder.

Vi som står utenfor dette og skal velge politikere som skal styre samfunnet vi lever i, blir helt maktesløse. Uansett hva vi velger blir vi skjøvet til side når politikken skal gjennomføres. Det som var lovet blir endret (AP, valget 2015). Vi prøver på nytt i 2019, men igjen klarer politikerne å gjøre som de vil.

I 2019 dukket partiet «Nei til mer bompenger» opp. Ikke den helt store suksessen.

Ved årets valg har Høyre tonet flagg og spredt usikkerhet om sitt standpunkt. Virker som de har valgt helgardering. Vinner nok ikke mange stemmer på det programmet.

Igjen sitter vi med det nystartede partiet «Bergenslisten». Her er standpunktet klart. Ingen bybane over Bryggen. Om bybane skal bygges til Åsane, blir nok en ny utfordring med de store kostnadene som ligger på bordet.

Vennlig hilsen

Jan Erik Hanøy

Politiske feilgrep

– Det tar ti år, det tar 100 år, det tar 1000 år å bygge en by som steinbyen Bergen. Mens det bare kan ta en valgperiode å ødelegge. Eller en dårlig dag på jobben i fylket, så er steinbyen historie, skrevet av de historieløse. Steinbyen er bygget av Dyvekes fremsikt og flittige hender av striler, stamnesinger og sogninger og flittige handelsmenn med internasjonal handel. Vi har noe å være stolte av, å ta vare på, noe å være kry av, derfor må bevaringstanken bæres høyt.

Gammel brolegger

Uforståelig

– 2,6 milliarder til våpen, kuler og krutt, mens det norske folk ikke skal få helsehjelp på norske sykehus pga. pengemangel. Skjønn det den som vil.

Harald

Tenk på studentene

– Alt er så dyrt. Det skulle vært flere steder med studentpriser i Bergen. Utestedene kunne hatt studentpriser en fast dag i uken, gjerne torsdag.

Fattig student

Utesteder

– Vi savner utesteder med 18-årsgrense. Det er massevis av plasser med 20-årsgrense, men bare en for dem under 20.

Jenter 19

Sortering

– På Løvstakksiden der vi bor, sorterer vi bare papir, resten går i restavfallet. Jeg savner bosspann for matavfall og plast, som jeg var vant til å sortere i Nordfjordeid, der jeg kommer fra.

Hilsen Hedda Starheim (19)

Svar: Så fint at du er opptatt av å ha et godt kildesorteringstilbud! Det er mange ulike avfallsløsninger, og vi kunne gitt deg et bedre svar om vi visste hvor du bor og hvilken avfallsløsning dere har i dag. Sortering av matavfall i boliglag må tilpasses de ulike lagene og vi kontakter dem fortløpende. Flertallet av BIRs husholdningskunder som har eget restavfallsspann, har i 2022 fått SMS med tilbud om et eget spann til matavfallet, samt kurv og poser. Matavfallet blir hentet hver 14. dag og ordningen er inkludert i renovasjonsgebyret. Fremover skal vi jobbe med å finne gode innsamlingsløsninger for områder der plass og fremkommelighet gjør at spann til hver enkelt ikke er en egnet avfallsløsning. Siden innbyggerne i disse boområdene ikke har fått tilbud om hjemmehenting, kan derfor alle bergensere levere matavfall til utvalgte returpunkt. Nær 60 containere for matavfall er satt ut i tilknytning til returpunkt for glass- og metallemballasje, se bir.no.

Om plastsortering så er det slik at om du har eget papirspann, kan du sette ut sekker med plastemballasje sammen med det, men om du bor i et borettslag, må dette avklares med borettslaget først.

Med vennlig hilsen

Tina Skudal

kommunikasjonsrådgiver, Bir AS

Brann

– «Supporter på felt Z» synes klubben gjør klokt i å se situasjonen an, og heller bruke pengene på bl.a. nye treningsfasiliteter. Slik stallen til Brann er nå holder den ikke eliteserienivå. Brann trenger fire-fem nye spillere. Hvis Brann ikke får noen nye vil denne Supporteren få det veldig kjedelig på felt Z.

BA-leser

Snu i tide

– Den voksende motstanden mot Bybane til Åsane er i aller høyeste grad forståelig.

Bybanetraseen er en sak for seg, men problemene starter allerede i sentrum av Bergen. Sløyfen gjennom sentrum før banen vil passere Bryggen er en skremmende feilslått løsning som jeg ikke trenger å kommentere for mye.

Når det kommer til traseen i Åsane bydel er det absolutt ikke formålstjenlig for Åsanes beboere. Bybanesporet vil ikke tilfredsstille beboerne fra Tertnes/Morvik-området. Heller ikke befolkningen fra Åstveit og Eidsvåg. Der er det i hovedsak eneboliger, som med egen bil bruker 8–10 minutter til Bergen sentrum. Med buss tar det 20 – 35 minutter fra Åsane bussterminal. Videre busstraseer kan sikkert bli bedre, der er det et godt potensial som kan utvikles videre. Et godt eksempel er bussen til og fra Haukeland sykehus også fra Bussterminalen. (For øvrig er det mange som ikke vet om denne.) Boligmassen og bedriftene som ligger mot Flaktveit/Rolland ligger for langt fra det planlagte bybanesporet til å bli attraktivt.

Bybaneprosjektet er et meningsløst pengesluk som sikkert ender på 20 milliarder eller mer.

Det er ikke for sent å snu. Skrinlegg planene for bybane til Åsane. Om ti år kan vi sikkert bli glad for at man snudde i tide.

Tore Johansen,

Tertnes

Les flere summetoner her: Bergen trenger flere parker