Den er viktig fordi den gir elevene en nøytral og rettferdig vurdering av det de skal lære i løpet av skoleforløpet. Men denne hensikten oppfylles ikke i et koronapreget skoleår.

At eksamen ble avlyst også i år for årets ungdoms- og videregående skoleelever kommer ikke som en overraskelse. Jeg er glad på deres vegne, at de får en tidlig avklaring på om eksamen avlyses eller ikke. Det gir elevene mye bedre forutsigbarhet for resten av skoleåret. Likevel er det merkverdig at avlysning av eksamen ser ut til å være det eneste tiltaket som blir iverksatt som årsak av at elevene ikke har lært det de skal.

Elever som tryglet om å få avlyst eksamen for å ikke ødelegge fremtiden sin skjønner ikke at regjeringens politiske latskap bidrar til å ødelegge fremtiden til årets førstegangsstudenter. For det er alvorlig om norske elever ikke blir forberedt på eksamener før de begynner på studiene.

Selv begynte jeg på handelshøyskole i fjor høst uten å ha gjennomført en eneste eksamen på videregående skole. Det var utfordrende og skummelt når jeg skulle gjennom fire eksamener i høst.

At kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) heller velger å avlyse eksamen istedenfor å legge frem en handlingsplan på hvordan elevene skal lære det de skal, er en fallitterklæring. For lærer man ikke det man skal lære på videregående, så må man ikke tro at det blir noe lettere på studiet.

Høyre bevilget flere hundre millioner kroner til sommerskoler og tetting av elevenes kunnskapshull i 2020 og 2021. I år foreslo de å bevilge 340 millioner kroner til sommerskole og tetting av kunnskapshull i krisepakken i 2022, noe regjeringspartiene og SV stemte ned.

I stedet kutter Støre-regjeringen ti prosent av midlene som var lagt inn i statsbudsjettet til oppfølging av tapt læring. Det er et svik mot dagens elever i grunnskolen og den videregående skolen. Det er på tide at Regjeringen tar oss unges fremtid på alvor. Når norske skoleelever ikke lærer det de skal, må regjeringen komme med skikkelige tiltak.

Det holder ikke å tro at alle problemer løser seg bare de avlyser eksamen. Da gjør de bare vondt verre.