– Nå er jeg glad. Nå tar jeg seiersdansen i bussen her, sier en storfornøyd Ivan Valeaev fra bussen på vei fra den ukrainske grensen.
Det siste døgnet har vært intenst for Fyllingsdalen teater og teamet på bussene som skal frakte hundre ukrainske krigsflyktninger til Bergen.
Mange av de ukrainske flyktningene har nemlig ikke biometriske pass, som egentlig er et krav for å komme inn i landet. UDI har imidlertid åpnet for at ukrainere som likevel kommer seg til den norske grensen, kan søke asyl uten pass eller biometrisk pass.
Men dette angår ikke dem som kommer sjøveien, da kravet fortsatt gjelder på ferger. Dette satt kjepper i hjulene for de frivillige fra Bergen.
Hva er et biometrisk pass?
Et biometrisk pass er pass med en elektronisk chip, som inneholder informasjon om blant annet fingeravtrykk og ansiktsbilde.
EU har åpnet for at flyktningene fra det krigsutsatte landet ikke trenger biometrisk pass, som egentlig er et krav.
UDI opplyser at hvis ukrainere kommer seg til Norge eller den norske grensen, kan de søke om asyl selv om de mangler pass eller biometrisk pass.
Men UDI har ikke tydeliggjort regelverket når det gjelder reisende som kommer via sjøen eller luften, og ikke kjørende til grensen. På fergen gjelder i utgangspunktet dermed fortsatt kravet om biometrisk pass.
– Jeg er så glad
For å ha alt på det rene, har teatersjef Jørn Kvist og gjengen jobbet gjennom hele tirsdag for å endre passkravet.
Tirsdag kveld har teatersjefen følgende melding til BA:
– Det blir tur med Fjord Line! Dette er tidenes største lettelse.
Ved hjelp av advokat Per Magne Kristiansen ved Elden Advokatfirma, har Kvist omsider fått formulert en lang liste med argumenter for hvorfor det bør være greit å ta med de ukrainske flyktningene på fergen.
Klokken 2040 tirsdag kom beskjeden fra Fjord Line om at de får være med.
Både Kvist og Kristiansen understreker at fergeselskapet har vært svært samarbeidsvillige hele veien, og at de har oppnådd dette sammen som et team.
– Vi har fått grønt lys fra såpass høyt hold politisk at det endelig gikk, sier en ekstatisk advokat, som ikke klarer å holde igjen:
– Jeg er så glad at du aner ikke.

Her har de akkurat flyktet over grensen: – Vi måtte dra fra foreldrene våre
– Aldri vært mer nervøs
For det har ikke stått på engasjementet. Både lokalpolitikere og stortingspolitikere har vært involvert i å løse problemet Fyllingsdalen teater og de ukrainske flyktningene brått ble kjent med mandag.
De uten biometrisk pass, som inkluderte barn og nyfødte, risikerte da å måtte komme inn til Norge via svenskegrensen, som ville vært en enorm omvei sammenlignet med Danskebåten fra Hirtshals til Bergen.
– Har dere fått løst passkravet juridisk også?
– For å si det sånn, det har blitt jobbet såpass mye med dette kravet fra så mange politikere høyt opp, at jeg tror ikke noen politikere vil stå frem og være kritiske til at flyktningene kommer med fergen nå, svarer Kristiansen.
Teatersjef Kvist kan endelig senke skuldrene etter et svært hektisk døgn.
– Jeg har aldri i mitt liv vært mer nervøs enn i dag, og nå får vi landet hele oppdraget sånn som det skal være. Vi har fått levert 33 paller med nødhjelp til Ukraina, og to busser kommer trygt til Bergen.
REISEN TIL UKRAINA-GRENSEN
BA er med på reisen fra Fyllingsdalen til Polens grense mot Ukraina, sammen med Fyllingsdalen teater, to busser fra Tide og en trailer fullastet av hjelpeutstyr. Planen er å hjelpe flyktningene på grensen, og å fylle bussene med flyktninger som skal tas med tilbake til Bergen.
Her kan du lese alle sakene:
- 5. mars, avreise fra Fyllingsdalen: Drar til den ukrainske grensen for å hente flyktninger: – Dette blir veldig tungt
- 6. mars, på vei til Polen: Sirkusdirektørens tyngste transport: – Jeg er veldig bekymret for dem som sitter i bomberommet
- 7. mars, på vei til Polen: Ivan har lister på alle som skal være med: – Jeg har vært nødt til å si nei til mange
- 7. mars, kjøpesenter i Polen: Handlet leker og klær til flyktningene: – Folk kom bort og donerte penger til oss i kassen
- 8. mars, grensebyen Zamosc i Polen: Marinas sønn meldte seg til tjeneste i Kharkiv. To dager senere ble han drept
- 8. mars, Lubycza Krolewska, nær grensen til Ukraina: Her er Ivan (11). Nå skal han til Bergen
- 8. mars, Ukraina: Her er nødhjelpen fremme i Ukraina
- 8. mars, Polen, nær grensen til Ukraina: Her har de akkurat flyktet over grensen: – Vi måtte dra fra foreldrene våre
- 9.mars: Tyskland, på vei til Bergen: Opplevde bomberegnet i Kharkiv: – Bestemte meg for å dra lengst mulig bort