– Nå er jeg glad. Nå tar jeg seiersdansen i bussen her, sier en storfornøyd Ivan Valeaev fra bussen på vei fra den ukrainske grensen.

Det siste døgnet har vært intenst for Fyllingsdalen teater og teamet på bussene som skal frakte hundre ukrainske krigsflyktninger til Bergen.

Mange av de ukrainske flyktningene har nemlig ikke biometriske pass, som egentlig er et krav for å komme inn i landet. UDI har imidlertid åpnet for at ukrainere som likevel kommer seg til den norske grensen, kan søke asyl uten pass eller biometrisk pass.

Men dette angår ikke dem som kommer sjøveien, da kravet fortsatt gjelder på ferger. Dette satt kjepper i hjulene for de frivillige fra Bergen.

– Jeg er så glad

For å ha alt på det rene, har teatersjef Jørn Kvist og gjengen jobbet gjennom hele tirsdag for å endre passkravet.

Tirsdag kveld har teatersjefen følgende melding til BA:

– Det blir tur med Fjord Line! Dette er tidenes største lettelse.

Ved hjelp av advokat Per Magne Kristiansen ved Elden Advokatfirma, har Kvist omsider fått formulert en lang liste med argumenter for hvorfor det bør være greit å ta med de ukrainske flyktningene på fergen.

Klokken 2040 tirsdag kom beskjeden fra Fjord Line om at de får være med.


Både Kvist og Kristiansen understreker at fergeselskapet har vært svært samarbeidsvillige hele veien, og at de har oppnådd dette sammen som et team.

– Vi har fått grønt lys fra såpass høyt hold politisk at det endelig gikk, sier en ekstatisk advokat, som ikke klarer å holde igjen:

– Jeg er så glad at du aner ikke.

– Aldri vært mer nervøs

For det har ikke stått på engasjementet. Både lokalpolitikere og stortingspolitikere har vært involvert i å løse problemet Fyllingsdalen teater og de ukrainske flyktningene brått ble kjent med mandag.

De uten biometrisk pass, som inkluderte barn og nyfødte, risikerte da å måtte komme inn til Norge via svenskegrensen, som ville vært en enorm omvei sammenlignet med Danskebåten fra Hirtshals til Bergen.

– Har dere fått løst passkravet juridisk også?

– For å si det sånn, det har blitt jobbet såpass mye med dette kravet fra så mange politikere høyt opp, at jeg tror ikke noen politikere vil stå frem og være kritiske til at flyktningene kommer med fergen nå, svarer Kristiansen.

Teatersjef Kvist kan endelig senke skuldrene etter et svært hektisk døgn.

– Jeg har aldri i mitt liv vært mer nervøs enn i dag, og nå får vi landet hele oppdraget sånn som det skal være. Vi har fått levert 33 paller med nødhjelp til Ukraina, og to busser kommer trygt til Bergen.