Da man i 2017 bygde nytt toppfotballanlegg på Stemmemyren, valgte man å bygge uten vanningsanlegg. Det var ikke et lisenskrav i Toppserien for kvinner den gang.

Det ble derfor et problem da kravet kom i ettertid, og i et års tid har Brann/Sandviken fått brannvesenet til å vanne kunstgressmatten på kampdag.

Det har kostet laget rundt 60.000 kroner, men etter hjemmekampen mot Røa 25. mai er det slutt på å måtte leie inn nødetaten. Bergen kommune legger nå rundt 2,6 millioner kroner på bordet for å få installert vanningsanlegg på Stemmemyren.

– Dette har vi ventet på i noen år, så vi er strålende fornøyde. Vanning har vært etterspurt av spillerne våre, derfor har vi trent en del på andre arenaer som har disse fasilitetene, sier Mette Hammersland, markeds- og medieansvarlig for Brann Kvinner.

Ønsket siden 2019

Kvinnefotballen har hatt en rivende utvikling de siste årene. Ferdighetene til spillerne har blitt betydelig bedre og tempoet er høyere. Behovet om å få et raskere underlag har derfor meldt seg. Ikke minst også for å dempe skaderisikoen.

I fjor røk Arna-Bjørnars Marija Alesic korsbåndet i en treningskamp mot Sandviken (nå Brann). Man har konkludert med at noe av skylden for den alvorlige skaden kan legges på at kunstgresset på Stemmemyren var knusktørt.

– Det var på mange måter den skaden som fikk fortgang i saken, for det er en skaderisiko ved å spille på en tørr kunstgressbane. Det er jo klubblegen vår som har vært rådgiver i denne saken, forteller Hammersland.

Stenger i to måneder

Idrettsdirektør i Bergen kommune, Torbjørn Iversen, forteller at de har hatt dialog med Brann Kvinner/Sandviken om å få vanningsanlegg siden 2019.

– Hvorfor ikke dette ble gjort da anlegget ble bygget i 2017 må du nesten spørre de som hadde ansvaret for prosjektet om. Men det hadde nok med at vanningsanlegg ikke var et lisenskrav i Toppserien, sier Iversen.

– Nå kommer det i alle fall. Jeg er glad for at vi kan legge enda bedre til rette for brukerne av Stemmemyren.

Arbeidet starter 6. juni og medfører at Stemmemyren blir stengt ut juli.