Gå til sidens hovedinnhold

Etterlysning: Gode voksne forbilder

Da 11 år gamle Timian talte om klimaendringene, våknet nettrollene. Det er både trist og provoserende, mener BA-journalisten.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nyttårsaften skrev undertegnede en sak om 11 år gamle Timian og det viktige oppdraget han hadde fått av Unicef Norge.

Timian sitt talebidrag var blitt plukket ut til å være årets Barnas tale, og Timian hadde selv valgt å skrive om noe som engasjerer ham stort: klimaendringene.

Nå vet vi at bare det å skrive ordet klima i både redaksjonelle og sosiale medier er som å vifte med en rød klut foran enkelte.

De enkelte som lar seg fyre opp av saker og debattinnlegg om klimaendringene, og som sporenstreks kaster seg over tastaturet og kaster ut mer eller mindre saklige motinnlegg.

Dessverre utgjør ofte de usaklige innleggene brorparten.

Vi har en fantastisk rett i dette landet: vi kan ytre oss om alt og vi har lov å dele vår mening, så lenge det ikke er hatefulle ytringer.

Det skal vi verne om.

Dessverre vet vi også at hets og nedrakking i spesielt sosiale medier gjør at særlig unge stemmer blir stilnet.

Da Stortingets presidentskap i samarbeid med ungdomspartiene lanserte initiativet #siifra i 2019, var det nettopp for å fremme de unges deltakelse i demokratiet.

– Det skal være trygt å si ifra, og det skal være gøy for de unge, ikke skummelt, sa daværende stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Dessverre er det fortsatt mange voksne som ikke evner å stå frem som gode forbilder og argumentere saklig når barn og unge voksne sier sin mening.

Dermed står det enda mer respekt av Timian.

Les også

Timians klare tale til folket: – Hvis vi skal ha en eneste sjanse, må vi alle hjelpe til!

Det krever mot å si sin mening, spesielt når man er 11 år og skal tale på riksdekkende tv.

Det fortjener honnør og anerkjennelse. Det skal i hvert fall ikke møtes med hets.

Så da nettrollene dukket opp i kommentarfeltet på BAs Facebook-side i dagene etter nyttårsaften, valgte BA å slette de groveste innleggene. Vi slettet mange.

Begrunnelsen?

BA aksepterer ikke hets. Spesielt ikke av barn.

At voksne er uenig med Timian er forsåvidt greit. Det må de få lov å være.

At de kommer med nedsettende beskrivelser mot en 11 år gammel gutt i et offentlig forum, er absolutt ikke greit.

At voksne mener at barn ikke bør få ytre seg i medier eller i offentligheten for øvrig, er ikke bare bekymringsverdig, men også et direkte brudd på FNs barnekonvensjon, punkt 13:

«Barnet har rett til ytringsfrihet, til å søke, motta og spre informasjon og ideer av alle slag og på alle måter.»

Timian og resten av hans generasjon er vårt lands arvtagere, og de er med god grunn bekymret for hvilken arv de får. Klimaendringene er en av vår tids største utfordringer, noe som støttes av myndighetspersoner fra ledende klimaforskere, FNs generalsekretær, regjeringen, og kongen selv.

De voksne som søker å stilne Timian, vil forhåpentligvis ikke lykkes.

For når barn snakker, skal vi voksne lytte. Det er tross alt fremtidens stemme vi hører.

NB: Timian og foreldrene har samtykket til publisering av denne kommentaren. Foreldrene opplyser at 11-åringen i forkant av talen nyttårsaften var forberedt på at det kunne komme reaksjoner på nett, men at de selv ikke har lest noen av denne typen.