Eivind Nævdal-Bolstad (35) er ingen hvem som helst i denne sammenhengen. Som leder av utvalg for finans, kultur og næring i Bergen kommune har Høyre-politikeren stort påvirkningskraft – og han vet hvilke knapper man skal trykke på.

Har gjort en fantastisk jobb

Forleden hadde han et møte med ildsjelene bak trikken, og i etterkant av møtet mener han det må være mulig å fullføre planen om trikk helt til Veiten og Teaterparken innen kort tid.

Å ferdigstille de siste 90 meterne må være et mål.

– De frivillige har gjort en fantastisk jobb gjennom utrolig mange år. Alt av godkjenninger ligger klare, og nå står det på veldig beskjedne midler. Derfor synes jeg både byrådet og bystyret nå skal gjøre sitt for å realisere det siste strekket.

Trikkeskinnene fra Engen og videre inn Veiten har vært på plass helt siden 2007 – nå mangler bare strøm til kjøreledningen.

For et halvt år siden sto fortsatt dialogen mellom Bergen Elektriske Sporvei (BES) og kommunen i stampe, men etter noen positive runder fikk trikkeentusiastene klarsignal til å reise syv master inn Veiten.

– Det vil koste én million kroner å ferdigstille prosjektet, og prosjektet har allerede fått tildelt 590.000 i midler fra Kulturminnefondet. Disse vil bli utbetalt ved ferdigstilt prosjekt. Det vil også tilfalle momsrefusjon til BES på rundt 250.000. I utgangspunktet er det da svært få midler som skal til for å realisere det siste strekket.

Nævdal-Bolstad mener det nå finnes to muligheter.

– Den ene er å sikre et engangsbeløp på rundt 450 000 som vil sikre umiddelbar start på arbeidet. Den andre muligheten er å øke tilskuddet til BES med 200.000 i den tid arbeidet med linjen pågår. Det vil gi muligheten for BES å ta opp lån for å finansiere siste strekket.

Det faktum at både midlene fra momsrefusjon og fra Kulturfondet kommer i løpet av inneværende år, vil gjøre trikkeentusiastene i stand til å innfri lånet allerede i løpet av 2023.

Er sikker på byrådet

Nævdal-Bolstad understreker at han med utspillet på ingen måte ønsker å skyte på byrådet.

– Byrådet har nemlig stilt opp for trikken også tidligere, og jeg tror de gjør det denne gangen også.

Tanken med å henvende seg til byrådet nå, er å komme i gang med jobben – og kunne få trikken helt frem til Ibsen innen 17. mai.

Det er anslått å ta to måneder å ferdigstille ledningsnettet.