Gå til sidens hovedinnhold

Familien er isolert av ras: – Håper vi kommer oss på vinterferie

Artikkelen er over 1 år gammel

Syv-åtte personer har så langt fått båtskyss ut av bygdene som er isolert av ras. Veien ryddes tidligst tirsdag ettermiddag, ifølge geolog.

Sent lørdag kveld gikk et ras over fylkesvei 5406 og den kommunale Kallestadvegen i Vaksdal kommune nord på Osterøy. Raset gikk i et elveleie, rundt 200 meter vest for Kallestad bru.

Store jord- og steinmasser blokkerer nå veiene og 61 fastboende personer er isolerte.

Morten Vatne Lilletvedt og familien er blant beboerne som er sperret inne.

– Vi kjører jo forbi der hver dag, og det raser småstein ned hele tiden. Det har det gjort i mange år, sa han til BA søndag, og la til:

– Jeg tenker av og til på at det har gått to store ras der før.

Les også

– Det har kommet ned over tusen kubikk

Skal til Hemsedal

Firebarnsfamilien bor i Toskedalsvegen, og kjører daglig over Kallestad bru for å levere i barnehage på Stamnes og for å komme seg videre på jobb og skole.

Mandag morgen forteller Lilletvedt at han fikk båtskyss via kommunen søndag kveld klokken 21, og nå er på jobb.

– Jeg må reise så tidlig på morgenen at jeg ringte kommunen i går og spurte om å få båt på kvelden, forteller han til BA.

Konen og de fire barna, to av dem i barnehagealder og to i skolealder, er hjemme, sier Lilletvedt.

– Konen tar hjemmekontor. De to eldste barna har vinterferie. Det er ikke så mye for dem å finne på, de kommer seg ikke så langt, konstaterer han.

Saken fortsetter under bildet.

Tirsdag er planen at familien skal reise på vinterferie til Hemsedal. Da må de få bilen, som står innesperret av raset hjemme i Toskedalsvegen, over til andre siden.

– Vi håper at kommunen setter opp en bilferge slik at vi kan kjøre bilen til Stamnes kai, få fraktet bilen vår over og kan kjøre videre til Hemsedal. Om det tar tid før de får ryddet opp, kan vi som er innesperret parkere bilene våre på andre siden av raset, og så bruke skyssbåt som kan legge til ved småkaiene til å komme oss til og fra jobb og skole, sier Lilletvedt, og legger til:

– Jeg synes vi blir greit ivaretatt så langt.

Saken fortsetter under bildet.

– Tidligst tirsdag ettermiddag

Geolog Harald Hauso i Vestland fylkeskommune var ute ved raset mandag morgen.

– Ut fra en totalvurdering og praktiske årsaker, vil opprydding tidligst starte utpå ettermiddagen i morgen, sier han til BA.

Oppryddingen vil nok fort ta noen dager, og må vurderes fortløpende.

– Vi må se på værforhold og nedbør. Vi kan heller ikke jobbe i mørket på grunn av sikkerheten, sier Hauso.

Mandag morgen regnet det en del ved rasstedet, og ved mye nedbør kan det komme nye små flomskred i et nyopprevet flomskredløp, forklarer Hauso.

– Det er ikke noen akutt fare for flere ras her og nå, men ved slik skredløp har vann alt å si. Øker vannstanden må vi følge med. Vi kan heller ikke bare øse rasmassene ut i fjorden, så det er et spørsmål om håndtering av massene også, sier han.

Kan gi økt skredaktivitet

Geologen forteller at det er mulig raset sent lørdag kveld vil føre til økt rasaktivitet på stedet fremover.

– Det er ikke så mye å gjøre med dette i nærmeste fremtid. Vi må se om det er mulig å etablere noe skredsikring etter at det er ryddet opp, men det er ekstremt vanskelig å få til noe som er kostnadssvarende. Det må vurderes ut fra kost-nytteverdi, og dette punktet kommer ikke så høyt opp på prioriteringslistene.

Setter opp båtrute

Rådmann Atle Fasteland i Vaksdal kommune sier til BA mandag morgen at mannskaper fra Statens vegvesen er ute ved raset for å sjekke forholdene.

Saken fortsetter under bildet.

– Vi vet ikke noe mer enn det om hva som skjer ved raset foreløpig, sier han mandag morgen.

Syv-åtte av de innesperrede beboeren hadde per klokken 1000 mandag bedt om og fått båtskyss, forteller Fasteland.

– Nå legger vi ut informasjon på hjemmesiden til kommunen med en plan for båtruter fremover. Vi vet ikke foreløpig hvor lenge denne situasjonen vil vare, sier han.

Søndag sa Fasteland til BA at de så langt ikke satt krisestab, fordi ingen er skadet og det er heller ikke fare for liv og helse per nå.

Kommentarer til denne saken