Herning-Ikast, som jakter både Europa-triumf og hjemlig seriegull, var naturligvis soleklare favoritter før gruppespill-kampen mot Fana søndag.

Men oppkomlingen Fana hadde ingen planer om å gi seg uten kamp.

I en stappfull Fana Arena, det vil si om lag 1000 tilskuere, gikk Fana fryktløse ut fra start i sin aller første gruppespillkamp på bergensk jord noensinne. Kampens to første mål var det Fanas Celine Solstad og Marte Haaland som sto for.

Da tok en bergenser kjapt tak. Danskenes store profil er fyllingsdølen Stine Skogrand. Den nybakte europamesteren scoret to kjappe for å snu det til 4-2. En maktdemonstrasjon i besluttsomhet, men det var på ingen måte nok til å ta luven av Fana. 

Rødtrøyene viste ingen respekt og skapte stadig problemer for sin meritterte motstander. Bergenserne frustrerte bortelaget såpass at Herning-Ikast-trener Kasper Christensen valgte å ta en «time out» allerede etter elleve minutter. Da var stillingen 6-5 til Fana, etter at Fana-keeper Olivia Nygaard hadde straffet dem med en scoring fra eget felt.

Skjenneprekenen hjalp – og Herning-Ikast gikk sporenstreks opp i en tremålsledelse. Da var det nok mange som fryktet at det skulle bli stygt – men Fana var på ingen måte slått.

Fana reiste seg og spilte til tider over evne – motstanderen tatt i betraktning – og kunne meget vel ha ledet til pause. 15-15 halvveis var uansett nok til at publikum ga dem trampeklapp på vei mot garderobene.

Men så blir det som det ofte blir, kvalitetsforskjellen ble mer gjeldende utover i kampen vi kom, og i 2. omgang var det rett og slett divisjonsforskjell på lagene. Herning-Ikast vant til slutt fortjent 35-24. 

Vi mistenker at Fana-trener Erlend Lyssand likevel var stolt over lagets innsats, lenge var det jevnere enn det mange hadde forventet.

Fana tapte også den første gruppespillkampen borte mot ungarske Mosonmagyarovari, og kan naturlig nok se langt etter et avansement fra gruppespillet. Neste helg venter franske Nantes i Fana Arena.

Kampfakta

Fana – Herning-Ikast 24-35 (15-15)

Håndball kvinner. Europaligaen, gruppe B.

Fana Arena. Cirka 1000 tilskuere.

Fana: Olivia Nygaard 1, Ida Drønen – Celine Solstad 7, Aurora Hatle 5, Martine Vindheim 4, Oda Maastad 4, Marte Haaland 1, Linnea Kyrkjeeide 1, Nora Hagerup, Andrea Solstad, Marit Bøyum, , Maren Gabrielsen.

Toppscorer Herning-Ikast: Trine Mortensen 7 mål.

Utvisninger: Fana 1x2. min, Herning-Ikast 3x2min.