– Er det bestemt?

Det er en overrasket Vegard Ylvisåker som får beskjeden om at det er slutt for Fana gymnas. Det betyr at Fana skoleteater også kan være historie, i det som skulle bli et jubelår for teateret.

Vil flytte teateret

– Jeg håper at nedleggelsen av et fysisk sted ikke får konsekvenser for institusjonen skoleteateret er. Jeg håper nå at noen tar initiativ til å finne et annet sted for teateret, sier Vegard Ylvisåker til BA.

Han sier det er trist at gymnaset han selv gikk på, går over i historiebøkene etter at fylkespolitikerne ofret gymnaset i sine budsjettforhandlinger.

Fana Gymnas er mye mer enn bare en skole 

Flere kjendiser derfra

– Dette er en viktig tradisjon for mange. Det er ganske utrolig å tenke på at jeg, Bård (Ylvisåker), Christoffer Schjelderup (Bergensbølgen), Calle Hellevang Larsen og Øyvind Rafto (Raske Menn) og mange andre har hatt vårt utspring fra teateret.

– Hva har teateret betydd for deg?

– Det har betydd veldig mye. Det var der vi kom oss inn i bransjen, sier Ylvisåker.

– Absurd

Instruktør Erik Skutle og Jabob Mæhle blir etter alt å dømme de to siste instruktørene i Fana skoleteaters historie. Skutle er oppgitt.

– Dette er absurd. Dette er en lemlesting av kulturbyen Bergen. Med så mange kulturpersonligheter som teateret har klart å få frem, så er det absurd. Ingen andre lignende institusjoner klarer å fylle dette tomrommet, sier Skutle.

Han har forstått at det har gått den veien. Men instruktøren og Høyre-politikeren er likevel overrasket over at fylkespolitikerne har tatt det valget.

– Vi får se på fylkestinget. Det er alltids et lite håp om at noen kan ta til vettet, sier Skutle.

– I januar fyller skoleteateret 30 år. Hvordan vil dette prege dere?

– Det vil prege oss på måten vi jobber frem mot premieren. Jeg er usikker på hvilken konsekvenser det får. Enten blir folk demotiverte, eller så vil folk vise at både teateret og skolen har livets rett. Jeg tror på det siste, sier Erik Skutle.

Flytting lite trolig

– Vegard Ylvisåker går for å flytte skoleteateret?

– Jeg tror det ikke er mulig. Skoleteateret er et produkt av holdninger og kultur, noe som sitter i veggene på Fana gymnas. Her har man hatt salen, og med den historien skolen har, så har folk søkt seg hit nettopp for skoleteateret. Det klarer man ikke å videreføre ett annet sted, sier Skutle.

Christoffer Schjelderup har nettopp avsluttet suksessen «Bergensbølgen» på Ole Bull. Han synes det også er trist at skoleteateret nå mest sannsynlig er historie.

– Jeg har ikke særlig tro på disse politikerne. De vet ikke helt hva de gjør, sier humoristen.

Han tror det enkelt kan la seg gjøre å flytte teateret.

– Det er tross alt elevene som står for dette, og det vet jeg ikke om noen klarer å gjøre noe med, sier Schjelderup.