De siste dagene har det vært mange tynnslitte nerver på klubbhuset til Fana IL. De har med ett unntak – feilskjæret til Sverre Lunde Pedersen på 1500 meter – endt i jubelscener.

– Vi har tre utøvere i OL. Bare det er jo helt utrolig. Nå kommer alle tre hjem med OL-gull rundt halsen. Jeg har ikke ord, sier en ekstatisk styreleder i Fana IL, Bjørn Thømt.

– Er noen bedre enn oss?

Lederen for ett av Norges største idrettslag sa det selvsagte: Dette er det største som har skjedd dem noensinne.

– Og kanskje, med god sannsynlighet, det største som kommer til å skje oss noensinne, smiler lederen – uten tegn til å mene at det skal være noe nederlag.

For dette er så utrolig at han ikke engang tør håpe på noe lignende igjen. For eksempel i OL i Beijing i 2022 ...

Fana IL har allerede hatt en fenomenal vekst. I fjor gikk de fra 4550 medlemmer ved utgangen av året 2016 til i overkant av 5600 medlemmer ett år senere. Thømt titter mot alle barna som hadde benket seg i klubbhuset for å følge deres nye idoler, og proklamerer:

– Se på interessen. Jeg tror rekrutteringen allerede har begynt å komme takket være skøyteløperne våre. Normalt mener jeg bredde bygger topp, men akkurat i dette tilfelle bygger topp bredde. Kanskje noen kan arrestere meg på dette, men nå føles det ut som vi er verdens beste idrettslag. Har noen flere OL-gull enn oss, undrer en smørblid Thømt.

– Jeg var skjelven

Sverre Lunde Pedersens far, den tidligere landslagstreneren Jarle Pedersen, var på klubbhuset sammen med konen Martha Lunde Pedersen. Det stolte paret har tilbragt mer enn et par timer i regnet ute på Slåtthaug.

– Jeg var skjelven. Nå er det ro, smiler far til BA et kvarter etter gulløpet.

Han er opptatt av at guttungen faktisk fikk ut sitt beste, og det under press.

– Jeg er bare så stolt. Det de gjorde i dag vil jeg si er de to beste lagtempoløpene som er levert noensinne. Av alle nasjoner, mener Pedersen.

Hyller Håvard Bøkko

Sønnen måtte være ledestjernen, og dro store deler av det eminente semifinaleløpet mot Nederland. At Håvard Bøkko var med på laget, får Pedersen til å sende noen tanker den veien også.

Det var flere på Nesttun som påpekte hvor mye de unner østlendingen dette gullet. Bøkko var lenge den store ledestjernen i norsk skøytesport, men har konstant levd i skyggen av Sven Kramer. Fire sølv i allround-VM og tre sølv i VM enkeltdistanser sier sitt. Hans eneste gull fikk han på 1500 meter i VM i Inzell i 2011.

– Det har vært tungt. Det har han sagt selv. Jeg glemmer ikke EM i Vikingskipet i 2010, da Håvard Bøkko falt på 500 meter. Folk gikk. Det sier litt om presset han hadde da, for han var så mye bedre enn alle de andre norske. Jeg unner ham virkelig denne seieren, sier Sverres far.

Bøkko skulle også bli sentral for suksessen til Sverre Lunde Pedersen, som fikk en treningsmakker i verdensklasse.

– Han betydde mye. Veldig mye, og de passet godt sammen, sier Jarle Pedersen.

– Han er lokomotivet

Moren til Sindre Henriksen, Jannecke Monsen, var også på Nesttun. Hun var stolt over sønnen sin, også over at han var så ærlig etter kvartfinalen, der han slet kraftig med formen. Monsen synes Norges lagarbeid var eminent.

– Det er rett og slett ikke til å tro. De var fantastisk flinke i dag, og du ser at Sindre klarer å fylle den super-reserverollen. Han stimulerer og hjelper de andre til å bli god, strålte hun da sønnens gull var i boks.

– Vi har jo håpet, men gull er helt fantastisk. Så er det er ytterst fortjent at Sverre får gull. Den jobben han gjør for laget og på trening – og så den glippen på 1500 meter ... Det er ingen som gjør en så stor jobb som ham. Han er lokomotivet!

Skøytefrelste barn!

En haug med barn fikk lydvolumet kraftig opp da trioen gikk i finalen. Mellom voksne i helspenn, jublet de for hver rundetid – ja, kanskje utenom den som sto i rødt – og sikret et syn de skøyteinteresserte ikke har vært bortskjemt med siden en viss Johann Olav Koss begeistret nasjonen på Lillehammer.

– Går noen på skøyter?

– Neeeei, svarer gjengen i kor.

– Men vi er veldig glade i å stå på skøyter. Og å heie!

– Har ingen lyst til å begynne?

– JOOOO!

– Alle sammen?

– Jaaa, bryter et samstemt jentekor ut i.

BA tar en prat med Einar Raa (75), som i motsetning til den yngre garde har vokst opp i skøytesportens storhetstid i Norge. Han har ennå Ivar Ballangruds skøyter fra 1955 i hus!

– Vi har ikke så kalde vintre lenger, og det var jo der vi begynte. På vann rundt omkring. Men nå kan det jo bli en oppsving for skøytemiljøet igjen, tror 75-åringen.