Denne fredagen er det klart for en viktig kåring: Hvem er fylkets beste ungdomsbedrift?

Vi befinner oss i gymsalen på Amalie Skram videregående skole i Bergen, der 670 ungdommer fra 18 skoler skal presentere ungdomsbedriftene sine for juryen.

Skal vi tro interessen i sosiale medier ligger jentene fra Nordahl Grieg godt an.

Se vinnerlisten lenger nede i saken!

Styler gamle bukser

Fanajentene har kalt ungdomsbedriften sin «Pimp my jeans», som i skrivende stund har passert en halv million treff i sosiale medier.

– Vi begynte å legge ut noen filmer på Tiktok i høst, og på kort tid passerte den første videoen 100.000 visninger. I dag har en halv million sett dem. Vi får god respons og tusenvis av likes både fra New Zealand, USA og andre steder i verden, forteller Marte Lunde og Christiane Mohn til BA.

For eldre lesere: Pimping er det samme som å style, stæsje eller fikse på noe.


Fylkesmesterskapet for ungdomsmesterskapet arrangeres av Ungt Entreprenørskap.

– Vi tar gamle jeans og gjør dem trendy. Bærekraft og gjenbruk er viktig, samtidig som vi har fokus på pris. Vi har nådd målet vårt om å gjøre produktet vårt kjent nasjonalt og globalt.

– Hvor trendy er buksene deres på en skala fra 1-10?

– Det må bli en tier!

Her kan du se bilder av flere ungdomsbedrifter, og hva de driver med:

Bildeserie

Sjekk ut disse ungdomsbedriftene

12 priser

Bedriftsideene til ungdommene tar for seg alt fra strømsparingsprodukter, avfallshåndteringsløsninger, bærekraftsopplæring for barn, app for gjennomføring av egne sportsarrangementer, sosiale tilbud for eldre, tannkrem-tabletter og sushi av bifangst.

Ungt entreprenørskap delte ut priser i 10 kategorier. Men tittelen «Årets ungdomsbedrift» henger høyest.

Den gikk til Prima Vedlike UB fra Nordahl Grieg videregående skole.

Ikke nok med det: Ungdomsbedriften stakk like godt av med førsteplassen også i kategoriene «Beste videopitch» og «Markedsføring».

Nærmere 100 aktører fra næringslivet har bidratt som jury og i mentorarbeidet.

Skryt fra Mæland

Tidligere næringsminister Monica Mæland, nå direktør i Bergen Næringsråd, har en travel jobb som jurymedlem.

Når BA treffer henne, går hun i skytteltrafikk mellom skolebedriftene som har stand i gymsalen.

– Alle ungdommene er utrolig gode til å fremsnakke sine bedrifter, produkter og ideer. Det er et mangfold her som er helt fantastisk. Jeg synes som juryrepresentant det er viktig at de har en god idé, tenker bærekraft og lønnsomhet. Og så merker du fort om de har hatt det gøy underveis, men det sier alle som vi har snakket med, sier Mæland.

Vinner oslotur

Gry Sæterdal er daglig leder i Ungt entreprenør Vestland.

– Vi er kjempegodt fornøyd med deltakelsen i år. I dag er 80 bedrifter til stede her på Amalie Skram. Vi kjører også en egen kåring i Førde. Ungdommene synes det er kjekt å være med i konkurransen. Samtidig er dette en viktig møteplass mellom offentlig og privat næringsliv, og ungdommen. Her får man treffe folk fra ulike bransjer, og med ulik bakgrunn, sier Sæterdal.

De beste ungdomsbedriftene går videre i NM. De får møte på Stortinget der de skal presentere sine konsepter for Hordaland- og Sogn og fjordane-benken.