I vannkanten ved Kyrkjevatnet i Tysnes kommune ligger dagsturhytten «Miklastofa». Den kommunalt eide hytten og det nyanlagte turområdet ble offisielt åpnet 22. mai. Rundt er det etablert en rasteplass og badevik, sammen med en liten flytebrygge.

Et stykke unna ligger Tysnes Sjø og Fritid, et feriesenter der også langtidsboende gjester bor. Som et tilbud til sine gjester har de lagt en kano tilgjengelig for bruk ved Kyrkjevatnet.

Det var denne kanoen Oliver Nordøy-Økland (6) og hans jevnaldrende venner lekte med da tragedien skjedde torsdag i forrige uke.

– En tragedie

Ifølge politiet falt seksåringen i vannet fra kanoen. Verken han eller de andre barna hadde på seg redningsvester. Etter en omfattende redningsaksjon ble han funnet under vann av dykkere, men livet sto ikke til å redde.

– Det er tragisk, og jeg har følt veldig på dette, sier innehaver av Tysnes Sjø og Fritid, Øyvind Storli til BA.

Han forteller at kanoen ble lagt i terrenget ved bryggen lørdagen før ulykken skjedde.

– Vi la den i gresset ved vannet med bunnen opp. Intensjonen var å gi et tilbud til våre gjester, der de kunne låne kanoen som en fritidsaktivitet. Det medfølger også redningsutstyr. Men det var aldri meningen at kanoen skulle kunne bæres ut i vannet av andre. Vi tenkte aldri den tanken at det kunne skje, sier Storli.

Ikke fastbundet

Kanoen var ikke sikret med tau eller kjetting.

– Det lå tau i båten, som var ment for fortøyning. Men den var ikke bundet fast til noe. Vi var ikke redde for tyveri, det er jo tross alt ikke midt i byen. Meg bekjent er det ikke noe påbud om sikring heller. I etterpåklokskapens lys ser man at ting kunne vært gjort annerledes, men dette kunne vi aldri ha drømt om.

Ordfører i Tysnes, Kåre Martin Kleppe (H), sier at det i Tysnes er flere turområder der kanoer og kajakker er tilgjengelig for publikum.

– I lys av det som har skjedd har vi nå en vurdering på hvordan turområder er tilrettelagt med slike fasiliteter, og hva som skal være tilgjengelig, sier Kleppe.

Forebygge

Etter ulykken har kommunen hatt fokus på oppfølgingen av de berørte. Eventuelle konsekvenser for Tysnes Sjø og Fritid har ikke vært diskutert, ifølge ordføreren.

– Vi ser ingen grunn til å forfølge slikt nå. Først og fremst er det de pårørende og lokalsamfunnet som skal ivaretas, og samtidig få en oversikt over hva som har skjedd. I neste omgang må vi vurdere hvordan vi skal unngå at slikt skjer igjen.

Politiet er også opptatt av forebygging.

– Dette er en tragisk ulykke og vi må nå forsøke å forebygge at slikt skjer igjen. Fremover vil vi ha dialog med kommunen som er hytteeier, og den private aktøren som eier kanoen. Jeg tror ikke noen kan klandres for denne ulykken, sier leder for Tysnes politistasjon, Terje Sperrevik.

Snart ferdig

Etterforskningen av saken nærmer seg slutten, og Sperrevik anslår at den vil ferdigstilles i løpet av neste uke.

Torsdag hadde kommunen et åpent arrangement i Tysneshallen der barn og voksne kunne samles, både for aktiviteter og for å få snakke med helsepersonell om sorgen.

Fra før har både kirken holdt minnestund, og skolen markert den tragiske bortgangen. Gutten var elev i første klasse ved Uggdal skole. Det er en liten skole med i overkant av hundre elever fordelt på fire klassetrinn.