Får hovedroller i Chess i Oslo

Karoline Kruger har fått ny hovedrolle.

Karoline Kruger har fått ny hovedrolle. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Karoline Krüger og André Søfteland har hovedrollene som Florence og Anatolij når Folketeatret i Oslo setter opp musikalen Chess neste år.

DEL

– Får ilinger nedover nakken ved tanken på at jeg nå skal få jobbe med dette materialet, skriver Krüger på Instagram. Hun forteller om første gang hun hørte musikken fra Chess:

– Den lørdagskvelden på åttitallet da NRK sendte Chess in concert og Elaine Page rev ned taket med «Nobody's Side» var jeg 15. Og gikk rett i sjokk. Krüger røper dessuten at premieren for Chess i Oslo faller på hennes egen femtiårsdag, 13. februar 2020.

Fornøyd

André Søfteland gestalter den sovjetiske sjakkspilleren Anatolij. Tidligere har han hatt suksess med kjente musikalroller som Jean Valjean og Tevje.

– Nå kan jeg også krysse denne rollen av listen min, sier Søfteland.

Folketeatret skal sette opp musikalen til ABBAs Björn Ulvaeus og Benny Anderssons musikal i fullskalaversjon.

«Chess» ble første gang satt opp som musikal i London i 1986, og musikken ble første gang utgitt som dobbeltalbum i 1984. En lengre konsertturné fulgte denne utgivelsen.

Rivalisering

Historien er basert på rivaliseringen i sjakkverdenen mellom amerikanske og russiske spillere. Den kalde krigen mellom Østblokken og USA er også bakteppe. Tim Rice har skrevet teksten og de to herrene i ABBA sto for musikken i kjærlighetsthrilleren.

Karoline Krüger spiller Florence som er manager til den amerikanske spilleren men utvikler varme følelser for hans russiske motpart, Anatolij (Søfteland).

Det er en lang liste store hits i musikalen, blant dem «One Night In Bangkok», «I Know Him So Well» og «Anthem», men disse kommer altså i norsk språkdrakt denne gangen.

Premiere neste vinter

Krüger og Søfteland går dermed inn i en rekke av svært kjente artister som har gitt liv til «Chess». Den første oppsetningen hadde for eksempel Elaine Page og Tommy Körberg i de to samme rollene.

Tim Rice (som også står bak storsuksesser som «Jesus Christ Superstar» og «Evita») tok initiativet til musikalen og skrev teksten. Han fikk ideen under det legendariske oppgjøret mellom amerikanske Bobby Fischer og sovjetiske Boris Spasskij på Island i 1972. Dette oppgjøret ble av mange oppfattet som et symbol på rivaliseringen mellom vest og øst under den kalde krigen.

Temaet ble også aktualisert av sjakk-oppgjør mellom den russiske avhopperen Viktor Kortsjnoj og Anatolij Karpov som holdt seg inne med regimet i Sovjetunionen.

Folketeatrets versjon av «Chess» har premiere i februar 2020.

Andre Søfteland.

Andre Søfteland. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken