– Salget av 30.000 fastelavnsris dekker prisen av en doktorgrad, forteller Vivian Skaten Nesse, aktivitetskoordinator i Bergen sanitetsforening.

Hun og de andre som er engasjert i Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) jobber for å fremme kvinnehelse.

Søndag er det fastelavn, og for N.K.S. er dette ensbetydende med salg av fastelavnsris. Det var nemlig de som hentet fastelavnsriset til Norge i 1946.

I alle de 600 lokalforeningene til N.K.S. knytter frivillige fastelavnsris. Fastelavnsris er en viktig inntektskilde for foreningen.

I Bergen har sanitetsforeningen blant annet fått hjelp fra 35 elever på Rothaugen skole, forteller Nesse.

– De har valgfaget «Innsats for andre», og pyntet fastelavnsris for oss. Vi brukte anledningen til å informere dem om kvinnehelse og arbeidet vårt også.

10 millioner

I år forventer Sanitetskvinnene å selge ris for rundt 10 millioner kroner. Pengene de får inn går til forskning om kvinners helse og til tiltak i lokalmiljøene.

– Det er viktig at det forskes mer på kvinnehelse. Mye av vår medisinske kunnskap bygger i hovedsak på mannen som norm, påpeker Nesse.

Hun mener myndighetene bruker altfor lite midler til kvinnehelse.

– Typiske kvinnehelselidelser er underprioriterte og har lav status blant fagfolk. Menn dør i snitt tidligere enn kvinner, men kvinner lider mer og har forringet livskvalitet, sier Nesse.

De fjærpyntede kvistbukettene selges blant annet i Bergen sanitetsforenings lokaler, i optikerforretningen Synsam og i interiørbutikken Heim i Bergen sentrum.

– Vi setter umåtelig stor pris på at de vil selge fastelavnsris for oss, sier Nesse og legger til:

– Tilbakemeldingen fra Synsam er at mange ikke er klar over tradisjonen med fastelavnsris, hvorfor det selges og hva inntektene går til.

Jeanette Sundal og Eirik Johannessen i Heim syntes det var lett å si ja til å selge fastelavnsris da Nesse tok kontakt med dem.

Sundal har lagt ut et innlegg på Instagram for å fortelle følgerne om hva Bergen sanitetsforening driver med og hva inntektene fra fastelavnsris går til.

– Pengene går til en viktig sak, men mange tenker på bestemødre når de hører om Sanitetskvinnene, så det er viktig å informere unge om arbeidet de gjør, sier hun.

Les også

Nekter å leve i skam og taushet

Hormonelle lidelser

Sylwia Badkowska er innom Heim. Hun vet hva fastelavnsris er, men innrømmer at hun ikke visste om linken til Sanitetskvinnene.

– Jeg har aldri hørt før at fastelavnsris selges til inntekt for arbeid med kvinnehelse, men det er veldig bra, sier hun.

I år fokuserer fastelavnskampanjen spesielt på tre hormonelt betingede og utbredte lidelser:

  • PMDD (premenstruell dysforisk lidelse)
  • PCOS (polycystisk ovariesyndrom)
  • Overgangsalder (Menopause)

– Kvinnehelse har endelig blitt et viktig tema i den offentlige debatten, sier Nesse.

Hun fremhever at de i Bergen blant annet har opprettet Norges første Kvinnehelsehus.

– Nå venter vi spent på en ny offentlig utredning om kvinnehelse som lanseres i mars 2023, sier Vivian Skaten Nesse engasjert.