Oda Pedersen Taule, 23 år fra Minde, skal nemlig seile alene til Australia. Dato for avreise er satt til 1. juli. Før den tid skal hun fullføre sine filmstudier i Oslo, og dra en tur hjem til Bergen og si farvel til sine foreldre, to søsken og venner.

Anbefalte Australia

For å klare og gjennomføre drømmen sin, droppet Oda Pedersen Taule å kjøpe leilighet.

– Halvparten av pengene gikk til seilbåten Snuppa. Resten skal finansiere turen, sier hun.

 

– Hva sier foreldrene dine til denne prioriteringen?

– De skjønner at jeg heller vil investere i en opplevelse som jeg helt sikkert vil huske resten av livet. Jeg har fått støtte av både dem og mine to søsken, forteller hun, og utdyper:

– Jeg har egentlig drømt om dette lenge. Så gikk det opp for meg at muligheten faktisk var der. Jeg kunne få det til – om jeg virkelig ville.

Reisen skal ta rundt halvannet år fra hun setter seil fra Oslo til hun ankommer Queensland i Australia.

– Jeg har en venninne som har studert der. Hun mente at jeg kom til like Australia, at jeg ville passe inn der, som hun sa. Så da ble Queensland målet mitt, ler hun.

Reiste med familien

Det er ikke første gang bergensjenten skal dra på langtur. Da Oda var 12 år, dro familien på seiltur. Til Karibia.

– Vi var på reise, mamma, pappa, min storebror, lillesøster og jeg i 14 måneder. De kjøpte seilbåt og lærte seg kunsten å seile. Det var en flott opplevelse, med mamma som lærer og bading i fritiden, minnes hun.

– Men den gang var jeg bare med. Nå er det jeg som må planlegge alt, og gjennomføre det. Det blir noe helt annet, slår hun fast.

 

– Hvilke opplevelser gleder du deg mest til?

– I mitt hode drømmer jeg om å stå i bikini ved roret, bade i azurblått hav og grille hummer om kvelden, ler hun.

– Men jeg vet jo at reisen ikke blir slik. Det blir lange økter, i all slags vær, med mye jobbing og planlegging underveis. Likevel gleder jeg meg til å se nye steder, oppleve andre kulturer og ikke minst til å treffe mange ulike mennesker.

– I tillegg vil jeg komme til steder som du ikke kan fly til. Det gjør reisen enda mer unik, mener hun.

Turen skal hun i utgangspunktet gjennomføre helt alene. Men hun satser på å ha med seg frivillige på noen av de lange havstrekkene.

– Det er mange som har meldt sin interesse, sier hun.

– Skal du ha audition?

– Ha, ha. Kanskje det. Turen fra Kanariøyene over Atlanterhavet tar rundt tre uker. Så da er det viktig at vi går godt sammen. Jeg har soveplass til seks personer, men da ligger vi trangt i min 32 fot store seilbåt. Vi får se hvor mange vi blir underveis.

Seilte fra Bergen

En liten generalprøve på livet til sjøs fikk Oda Pedersen Taule da hun nylig seilte «Snuppa» fra Bergen til Oslo.

– Turen gikk kjempefint. Jeg koste meg veldig. Været var bra, sjøen rolig og alt fungerte. Jeg brukte nesten to uker, men det inkluderte et besøk med fem overnattinger i Kristiansand.

Nå ligger båten fortøyd i Oslo. Oda Pedersen Taule skal gjøre ferdig sin bachelor i filmproduksjon, samt få utført nødvendig arbeid på vel 30 år gamle «Snuppa».

– Det er mye å ta tak i, fastslår hun.

– Det er en lekkasje i cockpiten, jeg må bytte et vindu på dekk og generelt sjekke utstyr, seil og rigg. Jeg satser på å gjøre mye selv. Så får jeg heller be om hjelp når jeg trenger det.

– Blir det mange utlegg før du kan sette seil 1. juli?

– Må jeg bytte seil, vil det koste en del. Men jeg håper ikke det. Så lenge jeg klarer å fikse det meste selv, skal det ikke bli så dyrt, mener hun.

Lager video

Filmstudenten skal ikke uventet selv dokumentere den lange seilasen til Australia.

– Jeg satser på å lage flere videoer underveis, som skal være rundt ti minutter lange. Slik kan alle som har lyst følge meg på turen.

– Kan det være aktuelt å lage en film fra reisen?

– Vi får se. Det er mer overkommelig å lage mange korte episoder enn en lang dokumentar på halvannen time. Det ligger mye arbeid bak en slik film, sier hun.

– Men det er selvsagt en mulighet å redigere sammen de korte videoene til en sammenhengende dokumentar. Vi får se.

Ulike sesonger

Seilasen går først til Kanariøyene. Så kommer den lange turen over Atlanterhavet, gjennom Panama til Australia.

Hun får med seg både Karibia og Stillehavsøyene, noe hun virkelig gleder seg til, før hun en gang til neste år satser på å seile inn i havnen i Queensland i Australia.

 

– Jeg må ta hensyn til de ulike sesongene underveis. Det er for eksempel viktig å dra nytte av passatvinden over Atlanterhavet. Like viktig er det å unngå orkaner i for eksempel Karibia.

– Så nøyaktig tid for ankomsten til Australia vil være avhengig av været underveis.

Unngår pirater

Hva som skjer etter ankomst «down under», holder 23-åringen åpent. Men én ting er sikkert. Hun skal ikke seile hjem igjen.

– Nei, det ville blitt for usikkert. Jeg måtte blant annet seile i farvann der det kan være pirater.

– Hva skjer med «Snuppa»?

– Kanskje blir hun solgt? Jeg vet ikke. Jeg har egentlig ikke planlagt hva jeg skal gjøre i Australia. Er det slutt på pengene, får jeg prøve å jobbe litt. Det er også mulig at jeg drar på «backpacking» i Australia, eller tar en rundtur i Asia.

– Så du vet ikke når du kommer hjem?

– Nei, jeg finner meg kanskje en mann og blir værende der, ler hun.

– To år blir jeg i alle fall borte. Så får vi se. Akkurat nå tenker jeg bare på å skrive ferdig bacheloroppgaven min og fullføre studiene. Så skal seilbåten gjøres klar til den store turen.

– Det er prioriteringene nå, fastslår Oda Pedersen Taule.

Se også nettsiden:

www.odaogsnuppa.com