Eli Berland, tok over som ordfører i Fjell kommune da Lars Olai Lie døde.
Kai Svellingen Flatekvål

Ordførerne som døde: – Vi var totalt lamslått

På fire år mistet kommunene i vest, Fjell, Sund og Øygarden hver sin sittende ordfører.
Av
Publisert

I juni 2010 døde Høyre-ordfører, Lars Lie brått hjemme. Bare noen måneder senere gikk Sund-ordfører Albrigt Sangolt bort. Han døde av kreft. Rett før jul i fjor døde ordfører i Øygarden, Otto Harkestad (Ap) brått.

– Jeg husker godt da jeg fikk beskjed om at Otto Harkestad var død. Jeg var på et fylkesmøte i Bergen, og måtte gå fra møtet, uten å kunne fortelle at det var Otto som var død. Det at vi mister tre sittende ordførere på så kort tid, setter tankene i sving, sier Fjell-ordfører Eli Berland til BA.

Otto Harkestad var ordfører i Øygarden fra 2011 til 2014.

Otto Harkestad var ordfører i Øygarden fra 2011 til 2014. Foto:

– Meg neste?

Berland innrømmer at hun begynte å føle på arbeidspresset som topp-politiker da den tredje sittende ordføreren døde brått.

– Jeg begynte å tenke, er det meg neste? Alle dødsfallene var selvsagt tragiske tilfeldigheter, men når slikt skjer, får det en til å tenke, sier Eli Berland.

Det var Berland som tok over ordførerklubben da Lars Lie døde i 2010.

– Hadde det ikke vært for Lars, så hadde jeg aldri blitt ordfører. Han var en mentor for meg, sier Eli Berland.

Hun forteller om en kommune i sjokk. Ingen hadde forventet at Lars Lie skulle forsvinne så brått. Det var ingen forvarsel.

Cowboyhatten forsvant

Fire måneder senere døde ordfører gjennom 14 år, Albrigt Sangolt av kreft. Hans død falt regionen tungt for brystet, ifølge Eli Berland.

– Hele regionen var i sjokk. Albrigt var en som tenkte på alle, uten å tenke på seg selv. Det fikk jeg oppleve da jeg fikk kreft i 2007. Jeg overlevde og han døde. Men det var han som kom på døren med blomster. Det sier alt om hvordan Albrigt var, forteller Eli Berland.

Da hun ble valgt til ordfører, et embete hun fortsatte i etter kommunevalget i 2011, var hun fast bestemt på at hun måtte finne sin egen rolle.

– Jeg kunne ikke være Lars. Ingen kan være Lars. Han var unik. Jeg måtte finne min egen stil, sier Eli Berland.

Ordfører Albrigt Sangolt var ordfører i Sund kommune fra 1995 til 2010.

Ordfører Albrigt Sangolt var ordfører i Sund kommune fra 1995 til 2010. Foto:

Bygget for fremtiden

 – En av dem som la til rette for utvikling, var Lars Lie, sier rådmann i Fjell kommune, Steinar Nesse til BA.

Rådmannen sitter i rådmannssalen, et rom Nesse har hatt utallige diskusjoner med avdøde Lars Lie.

– Lars Lie var en brobygger. Han var med på bygge ut Fjell til det sentrumet det er på vei til å bli, sier Steinar Nesse.

Foldnes kirke, der Lars Lie ble begravet, står igjen som ikonet over hans arbeid.

Rådmannen husker tilbake til kvelden før Lars Lie døde.

– Vi hadde gjennomført et politisk møte dagen før. Etter møtet ble vi stående igjen på parkeringsplassen og diskutere sotrasambandet, blant mange saker. Det var en utrolig god samtale, forteller Steinar Nesse.

Dagen etter ringte en av sønnene til Lars Lie og fortalte at Fjell-ordføreren var død.

– Jeg kunne ikke tro det. Han var ikke syk eller noe som helst. Dødsfallet påvirket hele det politiske miljøet. Det slo selvsagt ned som en bombe, sier rådmannen i Fjell.

Etter å ha mistet to ordførere i 2010, så var sjokket enda større da Øygarden-ordfører Otto Harkestad døde.

– Vi ble sittende tilbake å lure på hva vi drev med. Det får en til å tenke på arbeidspress og hvilken konsekvenser det har fått, sier Steinar Nesse.

Han opplevde alle de tre døde ordførerne som arbeidsjern som aldri tok seg fri.

– Både Lars Lie, Albrigt Sangolt og Otto Harkestad arbeidet døgnet rundt, året rundt. De sov lite og var på hele tiden, sier rådmann Nesse.

Lars Olai Lie var ordfører i Fjell kommune.

Lars Olai Lie var ordfører i Fjell kommune. Foto:

Livet går videre

Selv om regionen har opplevd å miste sine sittende ordførere, så har livet gått videre.

– Vi gikk alle inn i en tung sorgprosess, men det er alltid slik at en tar sorgen, gjør seg ferdig, snur seg og går videre i livet. Selv om vi har mistet tre bautaer, så har vi funnet gode løsninger for å ta stafettpinnen videre, sier Steinar Nesse.

Vokste opp med Albrigt

Høyre-ordfører i Sund, Kari-Anne Landro vokste opp i nabohuset til Albrigt Sangolt. Hun har fremdeles ikke kommet over at han er borte.

– Albrigt var en unik ordfører. Han hadde full kontroll på store og små i kommunen. Han så alle, sier Kari-Anne Landro.

Hun måtte takle både en personlig og en politisk sorg da Sangolt gikk bort.

– Det var rart for Høyre i Sund å måtte finne en ny ordfører. Albrigt som satt på toppen av det politiske Sund. Ingen andre, sier Landro.

– Det tok litt tid før alt begynte å «virke» igjen, legger hun til.

– Enorme sko

Ove Trellevik (H) tok over ordførerklubben etter Albrigt Sangolt da han døde i 2010.

– Det var enorme sko å fylle,  sier stortingsrepresentanten.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) tok over etter Albrigt Sangolt i Sund kommune da den folkekjære ordføreren døde i 2010.

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) tok over etter Albrigt Sangolt i Sund kommune da den folkekjære ordføreren døde i 2010. Foto:

Ove Trellevik var ordfører fra 2010 til han ble valgt inn på tinget for to år siden.

– Å ta over etter en ordfører som har sittet i 15 år, føltes utrolig vanskelig, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik (H).

– Spesielt å ta over

– Det var ikke spesielt kjekt å måtte overta ordførerrollen på denne måten, sier stortingsrepresentanten.

Han husker godt at innbyggerne i Sund kommune gikk rundt og spurte; hva skjer nå?

– Jeg bestemte meg for at vi må bare akseptere situasjonen, og gå videre i livet, sier Ove Trellevik.

Han forstår fortsatt ikke hvordan det var mulig for en region å miste tre ordførere på fire år.

– Både Lars Lie, Albrigt Sangolt og Otto Harkestad var utrolig viktige for sine respektive kommuner, men de var bautaer for regionen også. Det virket så urimelig og uforklarlig at vi skulle miste alle tre, sier Trellevik.

Ordfører i Øygarden, Åse Gunn Husebø (Ap) minnes bussjåføren og menneskekjenneren Otto Harkestad, som døde hjemme i desember 2014.

– Øygarden Arbeiderparti møtte opp til budsjettmøte. Han var alltid presis, men den kvelden kom han ikke. Jeg husker godt at jeg fikk en grusom følelse, fordi Otto mistet sin bror på julaften bare noen år tidligere, sier Åse Gunn Husebø.

Hele kommunen var sterkt preget av dødsfallet. Husebø husker spesielt hvordan det var å gå fra møtet der de ventet på Harkestad, til å diskutere begravelsen hans dagen etter.

Hvordan var det å ta over etter Otto Harkestad?

– Grusomt vanskelig. Det var altfor store sko å fylle. Otto Harkestad var en veldig godt likt ordfører. Slike er det vanskelig å ta over etter.

Olav Martin Vik, kirkeverge i Øygarden kommune. Tidligere ordfører for bygdelisten, Tverrpolitisk valliste for Øygarden (TVØ)

Olav Martin Vik, kirkeverge i Øygarden kommune. Tidligere ordfører for bygdelisten, Tverrpolitisk valliste for Øygarden (TVØ) Foto:

– Det ble krise

Olav Martin Vik (TVØ) var Otto Harkestads politiske mot- og medspiller i mange år.

– Øygarden kommune var midt inne i store endringer, og så døde Otto Harkestad brått. Det ble en krise. Mye av politikken til topp-politikere ligger i hodet, og da en viktig mann som Otto døde, så forsvant mye av hans planer og ideer. Det gjorde det vanskelig for dem som skulle ta over, sier tidligere ordfører og nåværende kirkeverge i Øygarden Olav Martin Vik.

Han er inne i sin siste periode som politiker, etter over 25 år i politikken.

– Otto Harkestad var en krevende politiker, men en politiker jeg respekterte, sier Olav Martin Vik til BA.

Hvordan påvirket dødsfallene regionen?

– Det er alltid noen som kan ta over. De fører politikken videre på sin måte, og livet går videre etter en stund, sier kirkeverge Olav Martin Vik.

– Enormt press

Høyt arbeidspress for folkevalgte blir nå forsket på.

 – Arbeidspresset landets ordførere blir utsatt for er enormt.

Det sier fagsjef for folkevalgtprogrammet til KS (kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon), Dag-Henrik Sandbakken.

Han er tidligere Senterparti-ordfører i Tynset kommune og statssekretær i kommunaldepartementet. Nå har han ansvaret for å lære opp nye folkevalgte etter hvert valg.

– Det er blitt satt i gang et forskningsarbeid i forhold til arbeidspresset våre folkevalgte, og kanskje spesielt ordførerne, blir utsatt for, forteller Sandbakken.

Forskere fra hele Skandinavia arbeider med å finne handlingsrom for politikerne innenfor det konstante presset de opplever.

– Ordførere opplever press fra alle kanter. Ovenfra opplever de at stortings- og regjeringspolitikerne har høye ambisjoner på kommunesektorens vegne, forteller fagsjefen til BA.

I tillegg kommer presset fra innbyggerne, som en ikke klarer å innfri.

– En klarer aldri å innfri på grunn av de økonomiske begrensninger kommunene har, sier Sandbakken.

Full flombelysning

Ifølge Sandbakken er ordførerrollen under full konstant flombelysning.

– Media er alltid på en, og alt ordførerne gjør er av offentlig interesse, slik det skal være. Men det er ingen tvil om at det gir et enormt press på rolleinnehaverne, sier Dag-Henrik Sandbakken.

Han har selv opplevd betydelig press som ordfører, og han håper at forskningen kan tydeliggjøre rollene en folkevalgt har.

– Jeg vil ikke svartmale rollen som politiker. Det er mange som stortrives med det presset, men trykket er der uansett, sier Sandbakken.

Forventningene fra Tynsets innbyggere var det Sandbakken opplevde som det største presset.

– Vi forsøker å forberede alle de 11.000 folkevalgte på hva som venter dem når de tiltrer rollen som folkevalgt, sier Dag-Henrik Sandbakken.

Artikkeltags